galéria megtekintése

Már az aszteroida előtt döglődtek a dínók

3 komment

NOL

„Nem ezekre az eredményekre számítottunk” – szögezi le Manabu Szakamoto, a readingi egyetem paleontológusa annak kapcsán, hogy kutatásaik szerint az, hogy egy kisbolygó becsapódott a Földbe, csak a végső lökést adta meg, a dinók kipusztulása már jóval korábban megkezdődött.

Ha nincs a 66 millió évvel ezelőtt becsapódó 10 kilométeres szikladarab, akkor sem szaladgálnának dinoszauruszok az erdőkben. Egy, a PNAS című tudományos lapban publikált tanulmány szerint ugyanis már 50 millió évvel a katasztrófa előtt megpecsételődött a sorsuk.

A kutatók azt állítják, hogy a dinoszauruszfajok addigra már hanyatló szakaszban voltak, mert nem tudtak megbirkózni a Föld változó körülményeivel. A tudósok a dinók felbukkanásától, vagyis 231 millió évvel ezelőttől kezdődően a kipusztulásukig terjedően vizsgálták meg a fosszilis maradványokat.  

Eleinte robbanásszerű volt a felbukkanó, új fajok száma, majd a dolgok 160 millió évvel ezelőtt lelassultak, olyannyira, hogy 120 millió évvel ezelőtt csökkenni kezdett a dinók száma. Szakamotóék vizsgálatai szerint a hosszú nyakú óriások, a Sauropidák eltűnése volt a leggyorsabb, míg a Theropodák – amelyek közé a Tyrannosaurus rex is tartozik – sokkal lassabban pusztultak ki.

 

A tanulmány társszerzője, Chris Venditti, a readingi egyetem evolúciós biológusa a BBC-nek elmondta, hogy kutatásuk eredménye szöges ellentétben áll az elfogadott elméletekkel: „A köztudatban az a nézet terjedt el, hogy a dinoszauruszok erejük teljében uralkodtak a Földön, amíg az aszteroida be nem csapódott.”

Az állatok hanyatlása még érzékenyebbé tette őket a környezeti katasztrófával szemben. „Enélkül valószínűleg sokkal jobban bírták volna a változásokat.”

Charles Platiau / Reuters

Egy két évvel ezelőtti tanulmány már felvetette, hogy egyes fajok eltűnőben voltak, de akkor még úgy vélték, a hanyatlásuk csak néhány millió évvel a kisbolygó becsapódása előtt kezdődött.

Arra, hogy a dinók miért kezdtek el kihalni, senki sem tudja a választ. 230 millió évvel ezelőtt, amikor az első dinók megjelentek, igen kedvezőek voltak számukra a körülmények, hiszen a sarkoktól az egyenlítőig meleg és nedves klíma uralkodott.

A hőmérséklet csökkenése és a tengerszint megemelkedése azonban új kihívást jelentett az őslények számára is. A dinók és az emlősök közel egy időben jelentek meg, azonban az előbbiek uralták a Föld felszínét közel 100 millió évig.

A közvélekedés szerint az aszteroida becsapódásának a hatása előkészítette az emlősök térnyerését.

„A világ hőmérséklete folyamatosan csökkent. A dinoszauruszok a meleg éghajlathoz voltak hozzászokva, és az emlősök jobban alkalmazkodtak a hidegebb klímához” – mondta a BBC-nek Mike Benton, a bristoli egyetem professzora. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.