galéria megtekintése

Más lányok

17 komment


N. Kósa Judit

Ma olyan emberek vezetik ezt az országot, akik saját bőrükön tapasztalhatták meg a kádárizmus új elit-képző elszántságát. Vagy mert ők maguk voltak „munkás” gyerekek, vagy mert ugyanabba a középiskolai osztályba jártak, ahol a tehetséges, de az értelmiségi környezet elő­nyeit nélkülöző társaik felzárkóztatása folyt, hogy ők is eséllyel indulhassanak neki az egyetemi felvételinek. A Fidesz alapító atyái pontosan tudják tehát, hogy néhány regényes kivételtől eltekintve az ember élete, boldogulása múlik azon, mennyit és hogyan tanul tizenévesen. Ők sem lennének azok, akik lettek az erős, orientáló gimnáziumok és az elit­egyetemek nélkül. Ezért magától értetődően küldték és küldik a saját gyerekeiket is a legjobb, a leghasználhatóbb tudást és papírt nyújtó intézményekbe.

Ezért nem is ironizálnánk azon, mennyire életszerű, hogy Orbán Flóra tizennégy évesen egy szakgimnáziumba iratkozik majd be, mert szülei úgy találják: pompás lehetőség, hogy szakmát és érettségit is kapjon egyszerre. Hiszen így négy esztendő elteltével, becsületes munkás­leányként – hogy egy klasszikust idézzünk – rögvest a saját lábára is állhat. Hát egy frászt. Orbán Flóra valódi gimnáziumba fog menni, nyelveket tanul és informatikát, és az erős alapképzés után egyetemre jár majd. Esetleg: külföldön.

A kérdés már csak az, honnan veszi a bátorságot a Fidesz, hogy más gyerekektől meg tízezerszám megtagadja a boldogulás lehetőségét. Hiszen ők aztán pontosan tudják, hogy a terveikben szereplő szakgimnázium pont annyira gimná­zium, amennyire nyugdíjvédelem volt a magánnyugdíjpénztárak vagyonának elherdálása, vagy amennyire nemzeti együttműködésé az a rendszer, amelyben a hatalmon lévők a levegőt is elszívják a másként gondolkodók elől. A szakgimná­ziumnak nevezett iskolában alig fognak közismereti tárgyakat tanulni a gyerekek, egyes tudományok vagy épp a nyelvek elsajátításának lehetőségétől pedig meg lesznek fosztva. Az érettségi, amit így szerezhetnek, legfeljebb B kategóriás papír lehet. A kormány lobogtathatja az EU felé, hogy á, dehogy, nem tagadjuk meg a képzettség növelését előíró irányelveket, de egyetemi továbbtanulásra sajnálatos módon aligha jogosít.

 

Ami itt körvonalazódik, az egyrészt egyértelműen az oktatási költségvetés sunyi visszavágása, másrészt lelkiismeretlen hazardírozás sok tízezer gyerek jövőjével. Aki ilyen iskolába jár majd a valódi gimnázium vagy az erős technikum helyett, az a szülei adójáért cserébe az iskola lényegét nem kapja meg. Nem tanítják meg tanulni, bővíteni a szellemi kapacitásait, információgyűjtési rutint szerezni az érvényesülés érdekében. Ez színtiszta jogfosztás, egyben tudatos károkozás. Hiszen a kormány fél évvel e „reform” bevezetése előtt minderről semmiféle vitát nem indít, sőt az oktatási kerekasztalon ártatlanul pillogva az álláspontok közeledéséről papol. Közben a szakképzés katasztrófáját hónapok óta visszhang nélkül jövendölő pedagógusszervezetek kizárólag a kiszivárgott titkos anyagokból tudhatják, mi is készül a színfalak ­mögött.
És ez csak az egyik érv a szerdai pedagógussztrájk mellett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.