galéria megtekintése

Közelebb a Mars, mint gondolnánk!

1 komment


Palugyai István

Charles Holden, a NASA első embere bejelentette, hogy a korábbi elképzeléseknél hamarabb indulhat az első ember a Marsra. Arról is beszélt, hogy az 1980-as űrhajóskiképzésekor még arra gondolt, talán ő lesz az, aki elsőnek a Vörös Bolygóra lép. Űrsiklókapitány korában még az az elképzelés élt benne, hogy 30 éven belül az ember a Marsra lép. Azóta persze kiderült, ez túl optimista forgatókönyv volt.

A jelenlegi, megvalósíthatónak vélt terv 2030-ig számol bolygószomszédunk meglátogatásával. Egy Washingtonban tartott találkozón Bolden elmondta, hogy még soha nem voltak olyan közel a Mars-utazás megvalósításához, mint most. Ez azért is érdekes, mert nemrég arról érkezett hír, hogy némileg át kell alakítani a hosszabb emberes űrutazásokhoz tervezett Orion kapszulát, ami így a korábban elképzelt 2021 helyett csak 2023-ra lesz kész.

Stefan Dobrovolny osztrák és Inigo Munoz Elorza spanyol asztronauták Mars-küldetést gyakorolnak a tiroli gleccserekben
Stefan Dobrovolny osztrák és Inigo Munoz Elorza spanyol asztronauták Mars-küldetést gyakorolnak a tiroli gleccserekben
Dominic Ebenbichler / Reuters

Az űrhajó felbocsátásához egy teljesen új, SLS (Space Launch Sytem) nevű moduláris hordozórakéta-rendszert használnának, ami feltöltés nélkül kb. 2900 tonna lenne, és hajtóművei 4100 tonna folyékony hidrogénnel és oxigénnel működnének. Egy Mars-utazásra 143 tonna hasznos terhet vihetne magával, ami több mint háromszor nagyobb, mint a Hold-utazásnál használt Saturn V rakéta volt.

 

Az EM-2 nevű missziót a mostani hírek szerint 2023 áprilisa előtt valóban nem indítanák el.

Az Orion kapszulát szállító rakéta kilövése 2014 decemberében. Fotó: Reuters

A következő amerikai Mars-járót viszont 2020-ban lőnék fel, és ezen hét tudományos műszer kapna helyet, többek között az a MOXIE nevű berendezés, amely a Mars légkörének szén-dioxidjából oxigént és szén-monoxidot állítana elő. A keletkező oxigént az űrhajósok életének fenntartásán túl a visszautazáshoz is felhasználhatnák üzemanyagként.

Kapcsolódó cikkünk: Sikeres volt az Orion első útja

Egy csónak, az erős szél, majd egy beragadt szelep miatt elhalasztották a NASA új űrhajójának, az Orionnak az indítását. Végül a 2014. decemberi start sikeres volt. A történelmi küldetésről itt olvashatnak bővebben, a Mars felfedezéséről szóló cikkeinket pedig itt gyűjtjük.

A Mars-utazást készíti elő a Nemzetközi űrállomás több kísérlete is, így az, amelyben a legénység salátát termesztett, hogy kipróbálja a tápláléknövények űrbeli előállítását.

Felszáll az Orion
Felszáll az Orion
NASA

A következő nagy próba annak a napenergiával működő elfogó robotnak a fellövése lesz, amely egy Föld körüli kisbolygót készül befogni és olyan pályára vontatni, mely csak a Holdtól való távolság ötödére lesz Földünktől.

Ezután már csak a Mars Phobos holdjára akarnak ellátogatni, hogy végső célként megnyíljon az út a Vörös Bolygóra.

A terveknek az amerikai közhangulat is kedvez, hiszen egy 2013-as felmérés szerint a lakosság háromnegyede megduplázná a NASA költségvetését, hogy az embert küldjön a Marsra.

Izgalmas helyek várnak felfedezésrea  Marson. A NASA Mars Reconnaissance Orbiterje még 2014 januárjában készítette ezt a felvételt a legészakabbi, szárazjégbe fagyott homokdűnékről
Izgalmas helyek várnak felfedezésre a Marson. A NASA Mars Reconnaissance Orbiterje még 2014 januárjában készítette ezt a felvételt a legészakabbi, szárazjégbe fagyott homokdűnékről
REUTERS/NASA/JPL/University of Arizona/Handout via Reuters

A mostani washingtoni találkozó – valószínűleg nem véletlenül – csak kevéssel előzte meg a Kongresszus szavazását Obama elnök javaslatáról az űrügynökség jövő évi, 500 millióval növelt, 18,5 milliárd dolláros költségvetésének megszavazásáról.

Október elején egy megfeneklett Mars-utazásról szóló filmet is bemutatnak Matt Damon főszereplésével, Marslakó címmel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.