galéria megtekintése

Élőben nézhetjük, hogyan kémkedik utánunk az állam

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 24. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Egy orosz honlapon sok ezer otthon mindennapjaiba tekinthetünk be (a többi között száz magyaréba is), anélkül hogy az érintett tudna a netes leskelődésről. Valami hasonló történik, mint amit a kormányzati kémprogramok művelnek. Jó hír, hogy az Amnesty International kiadott egy szoftvert, amely észleli a kormányzatok érdeklődését.

A jogvédő szervezet Detekt nevű ingyenes programját kifejezetten a különböző államok által használt kémprogramok érzékelésére kreálták. Ilyen programok egyebek mellett a webkameráinkat használják képrögzítésre, míg a mikrofonjainkon keresztül lehallgatják a beszélgetéseinket.

Az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség kémtevékenysége ellen tiltakoznak Washingtonban
Az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség kémtevékenysége ellen tiltakoznak Washingtonban
Larry Downing / Reuters

A közelmúltban derült ki, hogy ilyen technológiával kémkedett ellenfelei után Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, de találtak már állami kémprogramot bahreini, vietnami, német, észak-koreai, etiópiai, szíriai és tibeti aktivisták számítógépein is. A BBC szerint olyan országokban is előszeretettel használnak ilyen programokat, amelyek vezetőit demokratikus úton választottak meg. Az Amnesty International becslése szerint a kormányok évente ötmilliárd dollárért vásárolnak ilyen szoftvereket.

 

A Detekt nevű program fejlesztése – a munkában részt vettek más jogvédő szervezetek, mint a Digitale Gesellschaft, az Electronic Frontier Foun dation és a Privacy International – két évig tartott. Az első változat Windowsra készült, mert a Microsoft szoftverét használják a legtöbben, és ezen keresztül kémkednek a legtöbb aktivista (és újságíró) után is.

„Ezeket a kémprogramokat úgy tervezték, hogy a víruskereső alkalmazások ne vegyék észre őket”

– mondta a BBC-nek Tanya O’Carroll, az Amnesty International technológiai és emberi jogi szakértője. Egy hazai informatikus szerint az állami kémprogramokat eleve rejtőzködésre optimalizálják, és azért nem tudják azonosítani őket a vírusvédelmi szoftverek, mert ilyen kémprogrammal csak nagyon kevés számítógépet fertőznek meg: azoknak az embereknek az eszközeit, akik valamiért a titkosszolgálatok célkeresztjébe kerülnek.

Ezzel szemben a kiberbűnözők által készült kártevők célja az, hogy minél több áldozatot szedjenek, ezért ezeknél a felfedezés esélye is nagyobb. Az Amnesty International munkatársai most azon dolgoznak, hogy megoldják az állami kémprogramokat érzékelő alkalmazás folyamatos frissítését, és bővítenék a felismerhető minták körét is. A kémalkalmazások ugyanis folyamatosan fejlődnek, a felfedezett típusokat újabbak váltják fel. Ha valaki teljes biztonságra törekszik, a Detekt mellett érdemes teljes biztonsági csomagot is telepítenie a számítógépre, és azzal is ellenőriztetnie a rendszert.

Fontos, hogy a mindössze 26 megabyte nagyságú Detekt nem távolítja el az állami kémprogramot. „Az Amnesty International Magyarországnak nincs tudomása arról, hogy hazánkban a kormányzat kémprogramokkal követné az aktivisták, civilek munkáját” – tájékoztatta lapunkat Rónai Judit kommunikációs munkatárs. Ha valakinek a gépe a Detekt lefuttatása után veszélyt jelez, akkor keresse fel az alábbi oldalt.

Közvetlen megfigyelés valóban nem derült ki, de az utóbbi hónapokban itthon is sok szó esett a FinFisher néven ismert kifinomult, fejlett kémprogramról, amelyet nem mutatnak ki a vírusirtó programok, miközben ez a fertőzött számítógépeken még a kódolt e-maileket és fájlokat, valamint az IP-alapú telefonhívásokat is látja, tehát még a biztonságosan, kódoltan kommunikáló felhasználók titkait is feltárhatja.

A Detekt csak jelez, nem eltávolít
A Detekt csak jelez, nem eltávolít
Kacper Pempel / Reuters

Már tavaly gyanítható volt, hogy a FinFisher-felhasználók között a magyar titkosszolgálat is szerepel, ez a kapcsolat idén augusztusban Phineas Fishernek – egy hackerről van szó – köszönhetően végleg bebizonyosodott.

Az Átlátszó az Alkotmányvédelmi Hivataltól korábban mint közérdekű adatot szerette volna megtudni, hogy használ-e, és ha igen, mióta és milyen gyakran Finfishert vagy más hasonló, a célszemélyek számítógépére észrevétlenül települő és az azon tárolt információkhoz teljes hozzáférést biztosító kémprogramokat, ám

az adatigénylést a titkosszolgálat „nemzetbiztonsági érdekből” elutasította.

Arról az Index nyomán lapunk is beszámolt, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársai ténylegesen használják a vírusvédelmi szoftverek előtt észrevétlen lehallgatószoftvert. Csupán idő kérdése, mikor derül fény a kémprogramok hazai célzott alkalmazására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.