A nemzetbiztonsági bizottság előtt a kémszoftver-ügy

A FinFisher magyarországi alkalmazásának körülményeiről tájékozódik csütörtöki zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Ellenzéki körökben nagy a felzúdulás. A bizottságnak is van iolyan atagja, aki a sajtóból értesült az egészről.
Az ügy előzménye, hogy egy hacker feltörte a programot készítő Gamma International egyik szerverét, és az ott talált levelekből kiderült, a hazai titkosszolgálat egyik munkatársa többször fordult kérdéssel a cég online ügyfélszolgálatához, mert gondok voltak a szoftverrel. „Bebizonyosodott, hogy a magyar titkosszolgálat is előfizetője az elnyomó rezsimek kedvelt internetlehallgató szoftvercsomagjának, a FinFishernek" – írta erre hivatkozással elsőként az Átlátszó.

A hír meglehetősen nagy felzúdulást keltett, és az ellenzék kérdések sorát vetette fel. Hány személy vagy szervezet ellen folyik a program segítségével végzett megfigyelés bírói végzés nélkül? Van-e köztük civil szervezet? Miért nem tudott minderről a parlament szakbizottsága? – egyebek mellett erre kíváncsi a DK.

Széll Bernadett LMP-s képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság tagja ugyancsak a sajtóból értesült a FinFicherről. Ő azt vetette fel, vajon kinek és miért van szüksége Magyarországon a diktatúrák kedvelt kémprogramjára, használták-e már, és milyen eljárási szabályok vonatkoznak a szoftver alkalmazására. A kérdések tisztázása érdekében kezdeményezte a bizottság összehívását.

A FinFisher meglehetősen kifinomult, fejlett kémprogram, amelyet nem mutatnak ki a vírusirtó programok, és mindenhez hozzáférést biztosít a fertőzött számítógépeken, beleértve a kódolt e-maileket és fájlokat, valamint az IP-alapú telefonhívásokat is. A szoftvert egyébként gyakran egy ismert internetböngésző alkalmazásnak álcázzák, ezzel is nehezítve a felismerését.

A nemzetbiztonsági bizottság minderről ma zárt ülésen tárgyal. Arról azonban Széll Bernadett nem tudott tájékoztatást adni, hogy a titkosszolgálatoktól kik jelennek majd meg, de a testület elnöke a szóba jöhető vezetőket meghívta. Az LMP-s politikus ezzel kapcsolatban kiemelte: ez a grémium az egyetlen fórum, amely a nemzetbiztonsági szolgálatok felett külső kontrollt gyakorolhat, így bízik benne, hogy megfelelő szinten képviseltetik magukat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.