galéria megtekintése

Segítség, nem tudok fertőzni! - így kémkedik egy magyar ügynök

4 komment


Nyusztay Máté
NOL

A magyar titikosszolgálat is csúnyán felsült az új kémkedési botrány szerint. Az ellenzék a kormánytól és a parlamenttől várja a FinFisher-ügy tisztázását.

Egyszerre hátborzongató és komikus, ahogy a magyar titkosszolgálat próbál(t) megbirkózni a hirhedt kémszoftverrel, a FinFisherrel.

„Zoltan Hungary SSNS” azért még nincs a csúcson
„Zoltan Hungary SSNS” azért még nincs a csúcson
Ina Fassbender / Reuters

Az Átlátszó.hu nyomán a NOL is beszámolt már arról, hogy egy hacker által kiszivárogtatott dokumentum-csomagból kiderült, a lehallgatásokat végző Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is használja a diktatúrák kedvenc  trójai kémprogramját. A FinFisher használatáról most több izgalmas – és néhol hajmeresztő – részlet is kiderült, miután többek között az Index és az Apple blogja is szemezgetett a terjedelmes csomagból.

 

Zoltan Hungary

Az interneten szabadon elérhető dokumentumcsomag többek között tartalmazza a szoftvercég és megrendelői közötti levelezéseket. Az Index figyelt fel arra, hogy a magyar titkosszolgálat nem kifejezetten konspiráltan levelezett, a kéréseiket „Zoltan Hungary SSNS” aláírással küldték a szoftvercég ügyfélszolgálatára (az SSNS a Special Service of National Security, vagyis a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat rövidítése), de a levelezés kiszivárogtatásával felettese is dekonspirálódott: Balogh Péter, aki az Index szerint – a kiszivárgott levelezésben az egyedüliként - a munkahelyi, nbsz.gov.hu végződésű email-címét adta meg kapcsolattartásra.

Nem tud fertőzni

A kiszivárgott levelezés szerint a FinFisher kémprogram használata nem lehet egyszerű. „Zoltán” többször kért segítséget az ügyfélszolgálattól - egyszer például azért, mert nem sikerült megfelelő fertőzött CD-t létrehoznia. Egy alkalommal pedig tönkrement a Lenovo laptopjuk, amit a szoftvergyártól kaptak. Hiába telepítették újra a rendszert egy másik laptopon, az nem tud fertőzni. Egy másik levelezésből pedig az derül ki, hogy a magyar titkosszolgálat (is) használ úgynevezett keylogger alkalmazást, amivel egyszerre több számítógépen rögzítik a billentyű-leütéseket (többek között jelszavakat is). „Zoltán” ugyanis arról panaszkodott az ügyfélszolgálatnak, hogy nem működik megfelelően a szolgáltatás.

Élő kapcsolat?

Legalább ennyire érdekes a legfrissebb levelezésük dátuma. Ez 2014. május 23. Ami arra enged következtetni, hogy a szoftver használatát - legalábbis májusig - nem unta el a magyar titkosszolgálat.

Biztonságos iPhone

A kiszivárgott csomaggal foglalkoztak kedden az Apple hivatalos blogján is, ahol közzétettek egy táblázatot arról, hogy milyen operációs rendszereken milyen üzembiztonsággal fut a kémprogram. Örömhírként újságolták el, hogy amíg a „FinFinisher pompásan érzi magát mindegyik Androidon, Blackberryn, imádja a Symbiant és a Windows Mobile-t, az iOS egyszerűen MEGEMÉSZTHETETLEN a számára. Nem tud vele mit kezdeni, a zárt rendszerre csak egyféleképpen tud behatolni, ha előtte jailbreakelte azt valaki.

Hasonló biztonságban vannak a Windows Phone felhasználói is, bár a táblázatból kiolvasható leírás alapján ennek elsősorban az az oka, hogy még nem álltak rá a feltörésre a fejlesztők, az viszont tényleg csodálatos hír, hogy az Apple egy olyan rendszert rakott le az asztalra, amit százmilliók használnak, mégsem sikerült behatolnia a kémprogramnak. Pedig igény lenne rá. Az egyetlen kaput a felhasználó nyithatja, ha saját elhatározásból feltörte már korábban a rendszert" - írják az Apple blogján.

Új Duna-gate

A kémbotrány kedden már a parlamentig is eljutott, legalábbis két kisebb ellenzéki párt tiltakozásának erejéig. A Demokratikus Koalíció már „új Duna-gate-ként” emlegeti a botrányt, és Pintér Sándor belügyminisztertől vár választ arra, hogy hány személy vagy szervezet ellen folyik jelenleg ilyen jellegű megfigyelés bírói végzés nélkül, van-e köztük civil szervezet és tud-e minderről az országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága.

Keyloggert a magyar titkosszolgálat is használ
Keyloggert a magyar titkosszolgálat is használ
Kacper Pempel / Reuters

Vadai Ágnes arra is kíváncsi, hogy milyen fokú gyanú kell egy ilyen megfigyeléshez, a megfigyeltek hány százalékáról derült ki, hogy valóban veszélyt jelentett hazánk biztonságára, és a megfigyelések mekkora hányada bizonyult utólag jogtalannak.

Az LMP eközben a parlament nemzetbiztonsági bizottsága elé viszi a kémkedési botrányt. „A Lehet Más a Politika felháborodással értesült arról, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat eszköztárában is szerepel az a program, amelyet elsősorban elnyomó politikai rendszerek alkalmaznak ellenségeik utáni kémkedésre” – írta Szél Bernadett. A bizottságtól várják annak kiderítését, hogy a Finfishert és a hasonló, a megfigyeltek számítógépeire észrevétlenül települő és az azon tárolt információkhoz totális hozzáférést biztosító kémprogramokat valóban alkalmazza-e a szakszolgálat, s ha igen, milyen körben, milyen céllal és gyakorisággal.

Helyreigazítás

„Segítség nem tudok fertőzni! – így kémkedik egy magyar ügynök” című írásunk korábbi változatában tévesen, valótlanul közöltük, hogy a FinFisher nevű kémszoftverrel kapcsolatos ügyben érintett Balogh Péter azonos a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyami Központ parancsnokával, Balogh Péter ezredessel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.