galéria megtekintése

Ha ezen a 20 bolygón nincs élet, akkor sehol

6 komment

NOL

Elkészítették az eddigi legalaposabb és legszigorúbb katalógust azokról a bolygókról, amelyeken kialakulhatott az élet.

Stephen Kane, a híres bolygóvadász - aki több száz planétát fedezett fel a Naprendszeren túl - csapatával együtt átfésülte annak a több mint 4000 Naprendszeren kívüli (exo-) bolygónak az adatait, amelyeket a Kepler űrtávcsővel fedeztek fel az elmúlt években.

Ezek közül leválogatták azokat az égitesteket, amelyek a napjuk körül az úgynevezett lakhatósági (Goldilocks) zónán belül keringenek.

A jelenlegi ismereteink szerint ugyanis csak a Goldilocks-zónában alakulhat ki élet, olyan kőzetbolygókon, amelyek nincsenek sem túl közel, sem túl távol a központi csillaguktól. Ez elsősorban a folyékony víz és a stabil légkör miatt létfontosságú.

 

Az első rostán így 216 bolygó akadt fenn.

Fantáziarajz a Kane által felfedezett Kepler-186f kőzetbolygóról, a
Fantáziarajz a Kane által felfedezett Kepler-186f kőzetbolygóról, a "Föld 2" címre legesélyesebb 20 planéta egyikéről
Danielle Futselaar

Mivel a Goldilocks-zónának nincsenek egyértelmű határai (sőt a központi csillag fejlődésével ez idővel kitolódhat), a kutatók igen szigorú feltételek mentén szűkítették tovább a listát. Itt már csak azok a kőzetbolygók (illetve gázbolygók holdjai) maradtak versenyben, amelyek a legkonzervatívabb becslések szerint is a bőven a Goldilocks-övezeten belül vannak, ahol a legideálisabbak a körülmények az élet - legalábbis az általunk ismert létformák - kialakulásához.

Így végül 20 planéta maradt a listán.

A 3 éves munka - melyben a NASA és hat egyetem vett részt -  ezzel nem ért véget: a bolygóvadászok most a 20 Föld-szerű bolygó részletesebb megfigyelésével folytatják a kutakodást, óriástávcsövek segítségével.

Az infografika a lakhatósági övezetet mutatja különböző hőmérsékletű csillagok körül, illetve a legesélyesebb bolygók méretét és központi csillaguktól való távolságát. Összahasonlításul a Naprendszer több kőzetbolygóját is feltüntették (a lakhatósági zóna belső határánál a Vénuszt, közepén a Földet, külső határánál a Marsot). A függőleges tengelyen a csillag hőmérsékletét, a vízszintesen pedig a bolygót érő napfény mennyiségét tüntették fel, a Földet érő napsütés százalékában.
Chester Harman

Kane és csapata azt is megerősítette, hogy a  Kepler által felfedezett exobolygók közül ugyanannyi található a lakhatósági zónában, mint azon kívül, ami alátámasztja, hogy a világegyetemben egyáltalán nem számít ritkaságnak a Földhöz hasonló bolygók kialakulása. 

A Kepler bolygóvadász űrtávcső már több mint 4 ezer planétát fedezett fel
A Kepler bolygóvadász űrtávcső már több mint 4 ezer planétát fedezett fel
NASA

A kutatás részleteit az Astrophysical Journal következő számában publikálják, az előzetes eredményeket a Phys.org ismertette.

A szerkesztő ajánlja: Ki lesz a világűr Ubere?

Fapadostól az első osztályig: nyomasztó kis kapszulák, gyomorpróbáló rakéták és kényelmes szárnyas űrsiklók vetélkednek a kozmikus taxipiac meghódításáért. 10 űrtaxi, amely megváltoztathatja a világot: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.