galéria megtekintése

Emberi embriók génjeit akarják módosítani

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 24. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Emberi embriókkal végzett génmanipulációs kísérletekre kértek engedélyt brit kutatók. Európában elsőként. A vita megkezdődött, de mindkét oldal híveinek alapos tudományos és etikai érvei vannak.

A kérelmet London 1,1 milliárd dollárnak megfelelő összegért létrehozott új orvosbiológiai központja, a Francis Crick Institute kutatói nyújtották be egy olyan vizsgálatra, melyben a génmódosított embriókat termékenységi problémák genetikai okának felderítésére szeretnék felhasználni. Nagy-Britannia illetékes felügyeleti szerve a kérelmet hetekig, sőt akár hónapokig vizsgálja, mielőtt elbírálja.

A The Guardian adott hírt elsőként a beadványról, és kiemelte, hogy az országban emberi embriók szaporodási célú génmódosítása tilos, de a társadalmi és jogi konszenzus birtokában kutatási célból engedély birtokában elvileg lehetséges a beavatkozás. A britek eddig is élenjárói voltak a génterápiás kutatásoknak.

A kérelemben a CRISPR/Cas9 nevű módszer alkalmazása szerepel, mely egy pár éves új technika. Ez minden eddiginél pontosabb, szinte szövegszerkesztéshez hasonló, rossz gént kivágó, jót beillesztő beavatkozást tesz lehetővé az emberi genomban is, ráadásul úgy, hogy erre magán az élő sejten belül kerülhet sor, tehát nem szükséges hozzá a DNS kivétele, laboratóriumi manipulálása és visszajuttatása.

 
Thinkstock

A technika megjelenése riadalmat keltett a tudósok között, hogy az etikai megfontolásokra kevésbé adó országokban ennek birtokában már készülnek az első, megrendelésre készülő dizájnbébik, és moratóriumot hirdettek. Az aláírók között szerepelt több Nobel-díjas és a módszer egyik kidolgozója is.

Kína ugyancsak áprilisban jelentette be, hogy a súlyos vérszegénységet okozó béta thalasszémia nevű örökletes betegség génjének kijavítására sikeres génmódosítást végeztek emberi embriókon, amelyeket a kísérletek után elpusztítanak. Ez azért keltett aggodalmat, mert Kínában nincs törvényi szabályozás a humán embriókkal való kísérletekre, az engedélyek csupán helyi etikai bizottságoktól függenek – mondta a Nature-nek Robin Lovell-Badge, a most kérelmet benyújtott Francis Crick Institute fejlődésbiológusa.

A britek ezzel szemben a legszigorúbb szabályok szerint járnának el. Egyes nőknél a meddőség és a spontán vetélés genetikai okokra vezethető vissza, és ennek megértése, távlati gyógyítása a céljuk. Azt tervezik, hogy a megfelelő genetikai módosítás után az embriókat lombikkörülmények között figyelnék pár napig, hogy kiderítsék, milyen kulcsfontosságú gének működésbe lépése szükséges sikeres továbbnövekedésükhöz, és milyen beavatkozással lehetne segíteni az embrió és a méhlepény megfelelő fejlődését a vetélés elkerüléséhez.

A kísérletekhez olyan, számfeletti embriókat használnak, melyek a lombikbébiprogramok során mindenütt fölös számban keletkeznek, de nem használják fel, és néhány év tárolás után felolvasztják, tehát elpusztítják őket, ahogy a kísérletek után itt is ez történik – árnyalja a képet lapunknak Dinnyés András őssejtkutató.

A Szent István Egyetem professzora szerint az ilyen alapkutatási jellegű kísérletek rövid távú gyakorlati eredményei ugyan kérdésesek, de tervezett gyerekek születéséhez biztosan nem vezethetnek. A legfontosabb mai tabukat, azaz az ivarsejtek, tehát a következő generáció genetikai módosítását sem lépik át, inkább hosszú távú következményekkel járhatnak, mivel a génterápia gyakorlati kidolgozásához fontos technikai elemeket tökéletesítenék.

A számfeletti embriókon végzett kísérletek ennek ellenére érzékeny témának számítanak. Nem véletlen, hogy az USA nem ad állami támogatást ilyen kísérletekre; igaz, más forrásokból van erre mód.

A CRISPR/Cas9 módszer sikeres fejlesztésén amúgy hazánkban több helyen is dolgoznak, mondta Dinnyés. A magyar tudós által vezetett kutatócsoportban például egerekkel és emberi sejtvonalakkal végeznek kísérleteket kutatási célból. Az emberi embriókkal végzett vizsgálatokat a magyar törvények szigorúan tiltják, így nem valószínű, hogy a britekéhez hasonló terveket idehaza bárki is fontolgatna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.