galéria megtekintése

Földre szállt az űrgorilla!

3 komment

NOL

Majdnem egy évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson a szerdán hazatért két asztronauta.

Visszatért a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről 340 napos küldetése után Scott Kelly amerikai és Mihail Kornyijenko orosz asztronauta. Kelly két utazásának összességében 520 napjával minden idők leghosszabb időt Földön kívül töltő amerikai űrhajósa lett.

Kelly a Twitteren örökítette meg indulásának pillanatait; az űrhajósok - az öthónapos missziója után hazatérő Szergej Volkov társaságában - hajnalban landoltak Kazahsztánban, egy Szojuz kapszulában.

 

Az 52 éves Scott Kelly és az 55 éves Mihail Kornyijenko küldetése során 200 millió kilométert tett meg a Föld körül a Nemzetközi Űrállomáson, vagyis több mint ötezerszer kerülték meg a Földet. 

Leszállás Kazahsztánban
Bill Ingalls / NASA

A két űrhajós egy jövőbeni Mars-küldetés előkészítéseként végeztek különböző kísérleteket; rajtuk tesztelte a NASA, hogyan viselik az emberek a tartós bezártságot. Ehhez kapóra jött, hogy Scott Kellynek van egy egypetéjű ikertestvére, Mark, aki szintén űrhajós, így össze tudták hasonlítani, hogyan reagál Scott szervezete a Földön maradt fivéréhez képest.

Kelly volt egyébként a netes közönség egyik kedvenc űrhajósa, csaknem egymillióan követik a Twitteren. A kopasz, mindig vidámnak látszó asztronauta elképesztő fotókkal és gegekkel szórakoztatta magát és közönségét: indulása előtt például gorilla-jelmezben üldözte kollégáját az űrállomáson.

"Kellett hozzá némi humor, hogy felderítsem ezt az egy évet az űrben" - írta Kelly a Twitteren.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.