Egy óriás meg egy örök dublőr repül a Szojuzzal

A Szojuz TMA-20 űrhajó szerdán közép-európai idő szerint 20.09-kor, a kijelölt időpontban elindult Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), fedélzetén Dmitrij Kondratyev orosz parancsnokkal, Catherine Coleman amerikai űrhajósnővel és Paolo Nespoli olasz űrhajóssal.

Nespoli 1957-ben született, az Európai Űrügynökség űrhajósa, 2006-ban már járt az űrállomáson, felesége orosz. Az 50 éves Coleman a Columbia űrkompon kétszer járt a világűrben, férjezett. Az 1969-ben született Kondratyevet háromszor jelölték dublőrnek, de először indul a világűrbe. Az újonnan érkező űrhajósokat az állomáson Scott Kelly amerikai, valamint Alekszandr Kalergi és Oleg Szkripocska orosz űrhajós várja. 

Az űrexpedíció fő feladata az orosz űrhajósok által teendő két űrséta, két orosz Progressz és egy európai ATV-2 teherűrhajó, valamint két amerikai űrkomp fogadása lesz.

A Szojuz TMA-20 várhatóan pénteken, közép-európai idő szerint 21.12-kor csatlakozik az űrállomáshoz.

Az indulást a kazahsztáni Bajkonurtól a Japán-tengerig 20 repülőgép és helikopter, valamint egy kereső-mentő hajó biztosítja.

A szokásosnál is komolyabb biztonsági intézkedéseket azért tartották szükségesnek, mert az űrhajó leszálló egysége megsérült, amikor Bajkonurba szállították, és le kellett cserélni. Vitalij Lopota, a gyártó Energija korporáció elnöke szerdán közölte: a csere túlbiztosítás, a sérült eredeti kifogástalanul működött a vizsgálatok során. A társaság emberei három műszakban dolgoztak, s idejében végeztek a munkával, mert úgy döntöttek az illetékesek, hogy nem lenne jó elhalasztani az indulást. 

Érdekesség, hogy Nespoli a maga 192 centiméterével az egyik legmagasabb az űrhajósok között. Anatalij Permionov, az orosz Roszkoszmosz ügynökség vezetője az indulást megelőző sajtóértekezleten elmondta: az új tervezésű űrhajókon már nem lesz szükség az űrhajósok magasságának korlátozására, s egyszerre hat személy utazhat rajtuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.