galéria megtekintése

Felelőtlen tervezés miatt csúsznak a Dunába a házak

3 komment


Ötvös Zoltán

Kulcs községben hét ház csúszik a Dunába – egyebek mellett ezt a szakmai szempontból érdekes helyszínt is megnézik az immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Földtani Veszélyforrás Konferencia résztvevői.

A június 17–19-i dunaújvárosi találkozó elsősorban a földtani környezetben bekövetkező katasztrófákról szól, olyanokról, mint a kulcsi, a rácalmási, a fonyódi földcsuszamlás és az ajka-kolontári gátszakadás. (Azért Dunaújváros a helyszín, mert az 1964-ben bekövetkezett 3 millió köbméteres földcsuszamlást követően példaértékű prevenciós megoldást alkalmaztak itt.)

Oszvald Tamás

Kulcs valóban kulcskérdés a Duna menti földcsuszamlások megértésében, hiszen itt remekül tanulmányozható a folyónak részben a Coriolis-erő hatására létrejövő oldalazó eróziója, amelynek eredménye a 30-60 méter magas agyag-, homok vagy löszfalak leomlása. De nagyon jól követhető az emberi butaság is, hogy olyan helyen épülhetnek nyaralók, lakások, ahol az földtanilag nem biztonságos, és nem is lehet tartósan azzá tenni.

 

A kulcsihoz hasonlóan továbbra is megoldatlan a balatoni magas partok ügye – a balatonakarattyai alagút például évente egy-két centimétert közelít a Balaton felé.

A geológusok tudják, hogy löszben és agyagban nem szabad alagutat ásni, ami pedig az M6-os autópálya bátaapáti részén megtörtént. Be is omlott az alagút. Másutt földcsuszamlások, partfalomlások, pince-, barlang-, bányabeszakadások jelzik, hogy az építkezők nem minden esetben veszik figyelembe a földtani adottságokat.

„Állandó problémát jelent a közműhálózat építése. Az elmúlt másfél évtizedben legalább száz alkalommal fordult elő, hogy a csatornahálózat hibái miatt pincék omlottak be" – tájékoztatta lapunkat Oszvald Tamás, a konferencia főszervezője. A helytelenül vagy egyáltalán nem tömörített közműárkok felszín alatti csatornaként működnek, és olyan területekre vezetik a vizet, ahol az földcsuszamlást, partfalomlást, pincebeszakadást okoz.

Oszvald Tamás

Évtizedekkel ezelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályinkán, a település feletti dombon sportpályát alakítottak ki. A Bükk északi lejtőjén fekvő falu pályája miatt a talajrétegeket – váltakozva homok és agyag található itt – megbolygatták. Az átázott földtömeg lassan, évente akár hat-hét centimétert csúszik az öt-hét fokos lejtőn – a házakkal együtt.

A falu negyedét érintő jelenség évek óta tart. Az egyik főutat már megtámasztották, de további beavatkozásokra volna szükség ahhoz, hogy a falu alá ne jusson több víz. Mályinka egyelőre nyugalomban van. Hasonló problémával küzdött Hollóháza – itt 1999-ben volt egy nagy földcsuszamlás –, Ercsi és Rácalmás is.

A honi finanszírozású preventív pályázati rendszerek először 2001-ben szűntek meg, majd 2005-2006-ra sikerült visszahozni a rendszert, de utána végleg megszűnt. 2007–2011 között európai uniós forrás támogatta a balatoni és dunai magaspartok veszélyelhárítását. Ebből a forrásból kapott Ercsi, Százhalombatta, Kulcs, Rácalmás, Dunaújváros, Dunaföldvár, Dunaszekcső és Baja. Oszvald Tamás szerint azóta nincs ilyen forrás. Csak a vis major keret.

A tavalyi keretből Kulcs 13,5 millió forintot kapott földcsuszamlás-helyreállításra. Idén áprilisban a miskolci Kisavason leomlott partfal helyreállítási munkáit végezték el. A 32 millió forintra becsült fejlesztés 70 százalékát a Belügyminisztérium vis maior kárelhárítási pályázatán nyerte a város.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.