galéria megtekintése

Emberevő krokodilokra bukkantak Florida mocsaraiban

2 komment


Borbély Zsuzsa

DNS-tesztek igazolták, hogy három példány is él az emberekre is veszélyes nílusi krokodilból az Egyesült Államok egyik nemzeti parkjában.

Egyelőre nem tudni, hogy az emberre is támadó hüllők hogy kerültek Amerikába – írja a hírről beszámoló BBC. "Nem Afrikából úsztak idáig" – biztosított mindenkit a Floridai Egyetem herpetológusa, Kenneth Krysko. Az egyik lehetőség, hogy illegálisan csempészték be az állatokat az országba regisztrálatlan gyűjtők, akiktől aztán megszökött, vagy szándékosan szabadon engedték – magyarázta az AP hírügynökség kérdésére Krysko.

Nílusi krokodilból találtak már 7 méteres és 900 kilós példányt is.
Nílusi krokodilból találtak már 7 méteres és 900 kilós példányt is.
Juda Ngwenya / Reuters

Egy 2009-ben, 2011-ben és 2014-ben talált állatról derítették ki DNS-tesztekkel, hogy nílusi krokodil. Ez a faj majdnem másfélszer nagyobbra, akár 6 méteresre is megnőhet, ellentétben a Floridában honos fajokkal, amelyek általában mindössze 4 méteresek. A feltételezések szerint Afrikában évente kétszáz ember halálát okozzák ezek a hüllők.

 

A nílusi krokodil rákokat, halat, rovarokat, madarakat és emlősöket is fogyaszt, sőt az emberre is rátámad. Élő prédára is vadászik. 

A floridai vadvédelmi szakértők amiatt aggódnak, hogy az afrikai faj fenyegetést jelent az állam ökoszisztémájára, ha elszaporodik az Everglades-nek nevezett vizes területen. Attól tartanak, hogy megismétlődik a burmai piton története. A kígyó a nyolcvanas években jelent meg a nemzeti parkban, most pedig saját populációja található itt.

Barack Obama 2015-ben tekintette meg az Everglades nemzeti parkot. Ekkor még nem sejtették, hogy a víz alatt nílusi krokodilok lapulhatnak.
Barack Obama 2015-ben tekintette meg az Everglades nemzeti parkot. Ekkor még nem sejtették, hogy a víz alatt nílusi krokodilok lapulhatnak.
Jonathan Ernst / Reuters

"Két szót mondok: burmai piton" – magyarázza Joe Wasilewski, biológus. "Ha 15 évvel ezelőtt azt mondta volna nekem valaki, hogy állandó populációja lesz Everglades-ben, nem hittem volna neki."

Az ismeretlen fajok összeroppanthatnak egy felkészületlen ökoszisztémát. A burmai piton a nyolcvanas években bukkant fel Floridában, és gyorsan szaporodott, miközben olyan veszélyeztetett állatok jelentették a táplálékát, mint az eredetileg honos aligátorok. Ma a becslések szerint 30 ezer példány él ebből a kígyófajból a környéken.

Az invazív fajok nem mindig olyan feltűnőek, mint a krokodil vagy a piton. A megtévesztően kedves nevű liszteskék családjába tartozó, alig 1-2 milliméteres molytetvek megközelítőleg 100 millió dollárnyi (27 milliárd forintnyi) kárt okoztak a termésben Kaliforniában, Texasban és Arizonában a nyolcvanas években.

A mérgező bőrű óriásvarangyot a harmincas években telepítették be Ausztráliába a nádbogarak ellen.
A mérgező bőrű óriásvarangyot a harmincas években telepítették be Ausztráliába a nádbogarak ellen.
Tim Wimborne / Reuters

Olyan esetek is ismertek, amikor a fajt szándékosan telepítik be, így jártak például az óriásvarangyokkal, amik eredetileg Dél- és Közép-Amerikában honosak. A harmincas években a a cukornádültetvényeket pusztító nádbogarak ellen telepítették be Ausztráliába a kétéltűeket, amelyeknek azonban nincs természetes ellenségük ezen a területen. A mérgező bőrű varangyok nem várt mértékben elszaporodtak, kiirtva számos őshonos állatot. 

Akad olyan eset is, amikor az invázió ténye nem is nyilvánvalóan fenyegető. 1859-ben Thomas Austin 24 nyulat hozott Ausztráliába vadászati célokkal. "Néhány nyúl elengedése alig okoz kárt" – válaszolta a feljegyzések szerint az aggályokra Austin. Nem számolt azonban a rágcsálók azon szokásával, hogy úgy szaporodnak, mint a nyulak. Ennek következtében hamarosan több tízmillió nyúl rohangált a kontinensen, elpusztítva számos őshonos növényfajt, és katasztrofális hatást gyakorolva Ausztrália ökoszisztémájára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.