galéria megtekintése

Csongrádi lány forradalmasította a bolti bevásárlást az egész világon

7 komment


Borbély Zsuzsa

Robotépítéstől indult, bevásárlásnál hasznos okosmobil-alkalmazásig jutott egy csongrádi lány, aki díjat is nyert ötletével egy nemzetközi versenyen.

Bálint Karola
Bálint Karola
Forrás: ISEF

Balra a harmadik sorban van a sajt, a sor végén jobbra kanyarodva eljutunk a mélyhűtött túrógombóchoz, útközben – kezünkben tartva az útjelző mobilt – még felmarkolhatunk egy csomag papír zsebkendőt is, és tulajdonképpen már a pénztárnál is vagyunk. Bálint Karola okostelefonos alkalmazása, a ShopMap a tanácstalan bolyongástól szeretné megkímélni a vásárlókat.

– Segítségével nemcsak egy bevásárlólistát állíthat össze a felhasználó, hanem a program megmutatja a termékek helyét és megtervezi hozzájuk a legrövidebb útvonalat – magyarázza a fejlesztő, aki projektjével tavaly, még végzősként nevezett egy középiskolásoknak kiírt nemzetközi versenyre.

 

A ma már a Szegedi Tudományegyetem Informatika Karán tanuló lány ötletét az Oracle Academy különdíjjal jutalmazta az Intel Nemzetközi Tudományos és ­Innovációs Versenyén (International Science and Engineering Fair, ISEF) Arizonában.

Az applikáció a fejlesztő házi tesztjén is bizonyított: – Megkértem pár ismerőst, hogy próbáljanak megtalálni termékeket papíralapú listával, illetve az alkalmazással egy boltban, amelyik segített nekünk. Teszteltük, hogy melyik módszer hatékonyabb. Átlagosan 43 százalékkal volt gyorsabb a keresés a program használatával.

A vásárlók életét megkönnyítő fejlesztés azonban épp az üzleteken bukhat el, amelyek együttműködése szükséges lenne az alkalmazás használatához. A legtöbb bolt azonban arra törekszik, hogy a vásárlók minél hosszabb időt töltsenek a polcok között. Ezt hivatottak elérni a gyakori átrendezések és az is, hogy a létfontosságú élelmiszerek a bejárattól legtávolabb eső pontra kerülnek. Karola azonban optimista az alkalmazással kapcsolatban. Úgy véli, az emberek szívesebben mennének olyan boltba, ahol az alkalmazással könnyebb és gyorsabb a vásárlás, így az üzleteknek nem lenne szükségük a mostani trükkös módszerekre a forgalom növeléséhez.

Az androidos applikáció számos lehetőséget kínál a fejlesztésre is. Azonkívül, hogy pontos instrukciókat adhat a látássérülteknek, a kerekesszékkel közlekedőknek, jelezheti a szűkebb folyosókat vagy a számukra nem megközelíthető helyeket. De az egyes termékekhez kapcsolható leírás vagy a vásárlók véleményezése is segítheti az alkalmazást.

Fotó: Bálint Karola

Karola a középiskolában robotokat programozott, most már inkább az alkalmazásfejlesztés érdekli. – Ebben az tetszik, hogy nem annyira száraz és elméleti, mint az algoritmustervezés. Konkrét eredménye van, közvetlenül segít a felhasználóknak. Jó érzés lenne, ha a ShopMap népszerű lenne, és az emberek vásárláskor a telefonjukon néznék meg a keresett termék helyét – jegyzi meg.

A lány azt tervezi, hogy a különdíjjal együtt járó 5000 dollárt (közel 1,4 millió forintot) félrerakja. – Elképzelhető, hogy egy hasonló alkalmazáson dolgozó startuppal működöm majd együtt, vagy saját start­upom lesz. Az is lehet, hogy külföldre kell utaznom tanulni, és szükségem lesz a pénzre – vélekedik Ka­rola.

Magyarországot idén először képviselhette két fiatal a rendezvényen. A csongrádi lány mellett a másik magyar, Király Szilvia is részt vett az Arizona állambeli Phoenixben rendezett eseményen. Május második hetében 77 ország közel 1800 középiskolása versengett a több kategóriában kiosztott kitüntetésekért és a független szervezetek különdíjaiért. A pénznyeremények, ösztöndíjak, laborfelszerelések vagy épp tanulmányutak mellett idén minden kategória első két helyezettje egy saját kisbolygót is kapott, vagyis egy távoli égitestet róla nevezték el.

Király Szilvia
Király Szilvia
ISEF

Az idehaza első díjas Szilvia őssejtek segítségével próbálja újraépíteni az ereket. „Ezt különböző módszerekkel próbálják megoldani a világban. Általában bioreaktorokat használnak, de azok hatalmasak és nagyon drágák. Ezért akartam olyan módszert kifejleszteni, amit egy gimnazista is meg tud csinálni. A kutatásomat a városmajori őssejt-laboratóriumban végeztem, ahova először 14 évesen, a Kutatók Éjszakáján mentem el” – mondja Szilvia, aki jövőre érettségizik, utána orvosi egyetemre készül, de emellett a kutatást sem szeretné abbahagyni. A módszer szabadalmaztatása folyamatban van.

„Ennek a módszernek a segítségével meg lehet nézni, hogy egy kemoterápiás eljárásnál milyen gyógyszer adható a betegnek. Melyik az, amire jól reagál, amely nem okoz érelmeszesedést vagy stroke-ot. A legtöbb gyógyszer éppen ilyen mellékhatással rendelkezik. Öt százalékukról ez csak a gyógyszerkísérletek utolsó stádiumában derül ki, amikor már sok munka és pénz van bennük.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.