galéria megtekintése

Bizarr kozmikus négyes

0 komment

Ny. M.

Semmi sem stimmel azzal a négy, egymáshoz közeli galaxissal, amelyeket a Hubble űrtávcső korábbi fotóin fedeztek fel.

Már eleve az elrendeződésük sem szokványos, hiszen nem egy nagyobb galaxishalmaz, hanem egy „mini” csoport tagjai, így szinte magányosan kallódnak az űrben, alighanem több kozmikus tömegszerencsétlenség túlélőiként.

Fantasztikus négyes
Fantasztikus négyes, a háttérben távolabbi galaxisokkal
NASA/ESA/ESO

Nem véletlenül nevezték a Hubble küldetés irányítói „bizarr kozmikus kvartettnek” a HCG 16-os csillagváros-család egymáshoz legközelebb lévő tagjait.

 

A Hubble felvételén a Cet csillagképben felfedezett 7 tagú kompakt galaxiscsoport 4 tagja látható (NGC 839, NGC 838, NGC 835 és NGC 833), valamennyi rendhagyó tulajdonságokkal bír. 

A bal oldali galaxis (NGC 839) aktív magjában felfedezett forró gáz például erőteljes infravörös sugárzása miatt keltette fel a csillagászok figyelmét. A kutatók feltételezése szerint a közelmúltban (mármint csillagászati értelemben) összeolvadhatott egy másik galaxissal, ami egy hosszú gázcsóvát „tépett ki” belőle (a nyúlvány a felvétel jobb oldalán látható galaxisok irányába terjeszkedik).

Az NGC 839 közvetlen szomszédja sem egyszerű eset: itt éppen eszelős mennyiségű csillag születik, de a csillagbölcső közepéről hiányzik egy hatalmas fekete lyuk, ami az ilyen típusú galaxisoktól elvárható.

Az NGC 838-nak ráadásul két magja van, komponensei pedig különböző sebességgel mozognak, ami arra utal, hogy két egymásba olvadt galaxist látunk.

A 4 fura galaxis tágabb környezete
A 4 fura galaxis tágabb környezete
NASA/ESA/Digitized Sky Survey 2

A két jobb oldali csillagváros magjában ellenben hatalmas, aktív fekete lyukakat fedeztek fel.

A jobb oldali galaxis annyira fényes (röntgen tartományban legalábbis), hogy gyaníthatóan egy „arra járó” másik gigantikus galaxis elszívta a gáztartalékait.

A felfedezésről a Space.com szaklap számolt be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.