galéria megtekintése

Öt kemény hónap után „visszafoglalták” Magyarkanizsát

Horgos és Magyarkanizsa föllélegzett, hogy most másfelé mennek a migránsok, de tartanak tőle, hogy bármikor ismét feléjük fordulhat a menekülők áradata. Kis teherautóra gyűjtik a szemetet Horgoson, a vasúti sorompónál – azon a helyen, ahonnan nemrég még ezrével indultak Röszke felé a sínek közt a bevándorlók.

– Milyen így migránsok nélkül?

– Éppen az előbb találkoztunk egy jó 15 fős csoporttal. Mondtuk, ne menjenek, a határ le van zárva. De ők csak kopogtatták a homlokukat, hogy hülyék vagyunk, és mentek tovább.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
AB-bóvli
Vélemény
Égett pogácsa
Vélemény
Bűnös kórházak?
Vélemény
Otthon Európában

Röszke 2 zárva van, és csakugyan, éppen onnan hessegetnek el a rendőrök egy csoport migránst a regisztrációs pont felé. Mire átérünk az 1-esre, a többségben fiatal férfiakból álló csoport már a konténerhivatal felé tart. A konténer előtt a száraz, mély homokban árkot ás egy kis traktor: állítólag azért, hogy ha nagy eső esik, be ne folyjon a víz a bevándorlási hivatalba. A konténersornak az 1-es határátkelő felőli végénél épül valami, horganyzott kerítésoszlopokat állítanak betonba. Akármit kérdezünk, hallgat mindenki, mintha némasági fogadalmat tettek volna.

Kérdezzük az afgánokat, menedéket akarnak-e kérni. Azt mondják, ők csak át akarnak itt menni a határon, mert Németországba tartanak. Mondom nekik, itt bajosan jutnak át, ha viszont elmennek a horvát határra, ott naponta 4-5 ezer migráns utazik át Magyarországon Ausztriába.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Az afgánok azonban szóba elegyednek az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) munkatársaival, akik a kerítés magyar oldaláról magyaráznak nekik. Nagyon úgy néz ki, hogy végül itt is be lehet majd jutniuk Magyarországra. Mikor megpróbálok hallgatózni, a menekültügyesek „privát, privát” felszólítással távolabb hessegetnek.

Gyanúmat utóbb erősíti, hogy a police.hu szerint egyedül szeptember 22-én 291 fővel szemben intézkedtek a magyar–szerb határszakaszon, ám szeptember 15-én 0 órától 23-án reggel 6 óráig mindössze 189 emberrel szemben indult büntetőeljárás. Már korábban hallottam Ásotthalmon, hogy akit elfognak, arra azt mondják, 15.-e előtt jött át, csak idáig bujkált az erdőben. Így nem kell napi 300 embert bíróság elé állítani, annyi ügybe tényleg belefulladna a bíróság. Ennyi erővel ezt a másfél tucat afgánt is beengedhetik.

Orbán főszereplő lett

Sikerrel zárult a szerda éjszakába nyúló uniós csúcs: az utóbbi hetekben egymásnak üzengető vezetők közösen döntéseket hoztak. Ezekkel rövid távon biztosan nem oldják meg a menekültválságot, de az EU legalább cselekedni kezd. Orbán Viktor saját diadaláról beszél, bírálói inkább visszavonulásról.

Kommentárunk a legfontosabb hat felvetésről.

Kérdezni nem érdemes: három napja írásban kérdeztem, hogyan hajtják végre a bíróságok által jogerősen megítélt kiutasításokat, mert nekem az az érzésem, hogy az „elítélteket” egyszerűen fölteszik egy buszra, elviszik az osztrák határra, és szélnek eresztik, de a bevándorlási hivatal csak péntek délelőtt válaszolt: annyit írtak, a külföldi vállalhatja az ország önkéntes elhagyását, ez esetben a rendőrség nem toloncolja ki. „Kizárólag a regisztráció céljából történnek szállítások a befogadóállomásokra. A továbbutazáshoz a hivatal semmilyen támogatást nem nyújt.” Ez ugyanannak a hivatalos megfogalmazása, amit magamtól is sejtettem.

Magyarkanizsa főterén magyarkanizsai gyerekek nyalják a fagylaltot. Egyikük anyukája, Varga Zsuzsanna azt mondja: hónapokig ültek a migránsok ezeken a padokon – a helybeliek nem is nagyon mertek kijönni a térre. Most újra visszafoglalták a városukat, de nem tudja, meddig marad ez így.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

– Jó lenne, ha egyszer hazamennének, mert azt tapasztaljuk, hogy Európában nekünk sincs sem munka, sem fizetés

– jegyzi meg.

Laczkó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke éppen új hírt kap: fölfújható, fűthető gumisátor érkezik, ami arra utal, hogy a menekülttábort a télre is felkészítik.

– Olyan helyzetbe kerültünk, amire nem lehet felkészülni – mondja. – Először mindenki sajnálta őket, segíteni próbált. De aztán nem lett vége, és azt tapasztalták az emberek, hogy nem is becsülik a segítséget.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Öt kemény hónapunk volt. Amikor egy 9500 lakosú városba egyetlen nap 5800 menekült érkezik, akkor az emberek elfásulnak.

– Nem kívánom senkinek, sem azt, ami a menekültekkel történt, sem azt, amin mi keresztülmentünk.

– Most jobb, hogy kicsit föllélegeztünk, de rosszabb is, mert a férjem kamionos. Ott áll a horvát határ előtt – mondja egy idősebb asszony a városháza előtt.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

– Én félek, hogy újra jönnek ide is a bevándorlók. Elkeserítő, amit itt csinálnak ezek a kormányok: egymást zsarolják, ott okoznak kárt a másiknak, ahol tudnak. Félek, hogy háború lesz. Mi még nem vagyunk tagja az Európai Uniónak, de lehet, hogy mire bejutnánk, összeomlik az egész békés európai rendszer.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.