galéria megtekintése

Égett pogácsa

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

A magyar néplélek számára a pogácsa szimbólum.

Nélküle nem indul el vándorlegény hosszú és kalandos útra, hogy legyőzze a sárkányt, s elnyerje a legkisebb s egyben legszebb királykisasszony kezét, amihez a mesében csak ráadás a fele királyság. Miközben találkozik gonosz boszorkákkal és jólelkű öreganyókkal, hozzájut terülj terülj asztalkákhoz, aranyat köpő szamarakhoz s igazságot tevő furkósbotokhoz, a pogácsa tartja benne a lelket.

Azt még otthonról hozta. Benne van az anyai szeretet, a hátország biztonsága, az otthon melege.

 

Hamuban sült pogácsa nemcsak a mesékben létezik, receptje is van, a Táfelspicc például lisztet, szódabikarbónát, sót és némi vizet morzsol össze ragacsos masszává, majd szaggatja, formázza és egyenként a parázs szélére rakja. Pár perc alatt megsül, a ráragadt hamu különösképp finommá teszi, olívaolajba tunkolva pláne. Bakancsosok olcsó és hosszan tárolható turistafalatjai között is szerepel, kissé gazdagabb változatban, tojással dúsítva. Napjainkban ismert a sajtos, tepertős, tejfölös, túrós, juhtúrós, káposztás változat, van, aki fekete köménymagot szór a tetejére, más pici paprikával színezi, s akad család, ahol a kunsági agyasleves elmaradhatatlan kísérője a fél kocsikeréknyi „bogácsa”.

Könnyebb vele a túlélés.

Ez az egyszerű pékáru az ellenállás szimbóluma lett az ötvenes években. Ekkor festette fel „ismeretlen elkövető” egy budapesti, Dózsa György úti ház falára a feliratot: „Bolsik, ne emeljétek a sajtos pogi árát, mert baj lesz!” Hogy e szállóigévé nemesült mondat az utókorra hagyatott, egy újságírónak, Cserhalmi Imrének köszönhető, aki annak idején az Élet és Irodalomban megglosszázta a látványt. S milyen jól tette, hisz magát a feliratot gyorsan eltüntették szorgos kezek. Vélhetően azokéi, akik minden óva intés ellenére mégiscsak megemelték a sajtos pogi árát, s láthatjuk, ebből mekkora galiba kerekedett, azóta is alig bírjuk kiheverni.

A pogácsa dönti el, tehetséges-e a háziasszony főzés-sütés terén, vagy csak csetlik-botlik a konyhában. Akinek tepsijéből bodag forma, összelapított kis semmiségek bukkannak elő, az ráér még a bonyolultabb fogások elkészítésére, ellenben akinek gusztusos, többrétegű vajas-puha, se sós, se édes finomságok kerülnek ki a kezei közül, bátran nekifoghat egy többfogásos lakomának is.

Pogácsatésztába beleköpni több puszta gyerekcsínynél, bunkóságnál, rossz jellemnél, neveletlenségnél. Elesetteknek készülő pogácsába köpni, mint budapesti gimnazisták tették, aljasság.

Azt jelenti, a meséknek vége. A legkisebb vándorlegény csúfosan megbukott, s vele mi is. Sárkánylegyőző útjainkról eltűntek a jóságos öregasszonyok, csak a csúf boszorkák maradtak. A királylány keze kell a fenének, de oda nekünk minden vagyonát. Az igazságosztó furkósbotot eltüzeltük, s vele együtt porladt szét a hamuban a hátország biztonsága, az otthon melege s anyánk gondoskodó szeretete, amely eddig dagasztotta életre szóló túlélő csomagunkat.

A gonosz győzött.

Itt a vége, fuss el véle, szaladj te is, pajtás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.