galéria megtekintése

Mégsem olyan jó ötlet fehérjével tömni a csecsemőket

0 komment


Ötvös Zoltán

Minél több fehérjét eszik a gyerek, annál jobb, különösen, amíg pici – tartja a legtöbb szülő. A legújabb kutatások szerint ez tévhit. A túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása az első két életévben növeli a későbbi elhízás és az allergia kockázatát.

Az OECD közelmúltban publikált 2014-es egészségügyi felmérése szerint a magyarok a legelhízottabbak Európában. A felnőttek 28 százaléka számít túlsúlyosnak, de már a gyermekeinket is veszélyezteti az elhízás: 2 és 17 éves kor között minden ötödik gyerek elhízott vagy túlsúlyos.

Az elhízás szerepe a rákos megbetegedésekben vetekszik a dohányzással, így minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a tömeges elhízás az egyik legsúlyosabb népegészségügyi probléma. A világszerte népbetegségként emlegetett súlygyarapodásnak vannak nyilvánvaló okai: a mozgásszegény életmód mellett túlzott kalóriabevitel, túlzott szénhidrát- és zsírfogyasztás.

Van azonban egy meglepő összefüggés, amit több nemzetközi kutatás igazolt a közelmúltban: kisgyerekkorban a fehérje túlzott fogyasztása, illetve a nem megfelelő szerkezetű fehérje érdemben növeli a későbbi elhízás kockázatát, sőt szerepet játszhat az – elmúlt 15 évben megtízszereződött gyakoriságú - allergia kialakulásában is.

 

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája is részt vett abban az európai kutatásban (Identification and prevention of Dietary and Lifestyle induced health Effects in Children and infants), amely azt vizsgálta, milyen tényezők játszanak szerepet a gyerekek elhízásában. A kutatásban több mint 2500, két és kilenc év közötti gyermeket vizsgáltak.

Molnár Dénes, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának Igazgatója, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint „a túlzott, illetve nem megfelelő fehérjebevitel érdemi hatással van az ebben a korban kialakuló zsírsejtekre. A zsírsejtek számának növekedése mellett a túlzott fehérjebevitel fokozza az inzulintermelést, mely pedig fokozza az éhségérzetet, ami szintén hozzájárul a felesleges súlygyarapodáshoz. De a kialakuló vesék túlterhelése is olyan jelenség, amely miatt indokolt a fehérje túlfogyasztását kerülni."

A csecsemő ideális tápláléka az anyatej, melynek fehérjetartalma és összetétele nem véletlen. Az anyatej a tehéntejjel összevetve például kisebb arányban tartalmaz fehérjét, de ennek a fehérjének az összetétele is különböző: egy, az ember számára nehezen, vagy egyáltalán nem emészthető fehérjéből, az úgynevezett kazeinből áll például a tehéntej 70 százaléka, míg az anyatej ebből a fehérjéből jóval kevesebbet tartalmaz.

A tápszerrel táplált gyermekek közül azok, akiket az anyatejnél jóval nagyobb fehérjearányú tápszerrel etettek, 2,5-szer nagyobb eséllyel lettek túlsúlyosak 6 éves korukig. Átlagos testsúlyuk pedig két éves korukra 90 grammal, 9 éves korukra 330 grammal lett magasabb az anyatejhez hasonló fehérje összetételű tápszerekkel etetett gyermekekkel szemben.

Molnár Dénes professzor szerint a kutatások eredményei is igazolták, mennyire fontos kisgyermekkorban az anyatejes táplálás, hiszen az anyatej fehérjetartalma az etalon. Szerencsére a legtöbb tápszergyártó csökkentette tápszereinek fehérjetartalmát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.