galéria megtekintése

S. Nagy István halálára

3 komment


Fáy Miklós
NOL

Gond nélkül össze lehetne állítani az élete történetét a dalaiból. Lenne benne Árva fiú meg Egy fiú a házból, múlnának a gyermekévek. Rohanna az idő. Aztán Millió rózsaszál, Két összeillő ember, és a végén eljutnánk ide, ahol most vagyunk. Elmegyek. Fáy Miklós búcsúzik a kedden elhunyt dalszövegírótól.

Nyugodtan össze lehetne állítani a dalaiból mások életét. Hogy csak egy példát mondjak, Nem vagyok én apáca, ezt írta Zalatnaynak, amihez később csak annyit tett hozzá: stimmel. De S. Nagy Istvánból össze lehetne állítani Magyarország történetét a 20. század második felében. Gedeon bácsistul, felcsavart szőnyegestül, az út mentén nekünk nyíló kis virágokig. Mondjuk a hatvanas évek közepétől az ezredfordulóig.

Ehhez pedig nem rímkészség vagy ritmusérzék kell, nem is szerencse és nem is tehetség. Mindez együtt, és hozzá az az életszeretet, életismeret és nem tudok most jobb szót rá: népiség, ugyanaz, amivel Petőfi Sándor írta a dalait, a később nótává váló verseit. S. Nagy István tudta, kiknek ír, és tudta, hogy akik a dalokat hallgatják, ugyanazokból az élményekből táplálkoznak, amiből ő. Szerelemből, félelemből, kis szabadságokból, nagy szabad szombatokból.

 

Az ember szinte el is tűnt a dalszövegei mögött. Egy régi fekete-fehér felvételen még látható volt, hogy gitározott és énekelt, aztán finoman hátrébb lépett. Szövegírónak profi volt, nem volt olyan stílus, amelyben ne tudott volna írni. A legsajátabb területe a nagy sláger volt, amikor egy szál énekes egy szál mikrofonba énekli el boldogságát és boldogtalanságát. Payer András, Máté Péter, Kovács Kati, Koncz és Soltész mondta el, hogy mi bajunk is van. Vagy ha nem pont azt, de mégis valami hasonlót. De érvényes szöveget írt a Hungáriának, a Generálnak, az Omegának. Még az Eddának is.

Az embert mindig foglalkoztatja, hogy mi lesz ezeknek a daloknak a sorsa. Végül is egy-két kivételtől eltekintve nem daloljuk magunkban a 17. század slágereit.  De aki még emlékszik, Rúzsa Magdi hogy énekelte a Megasztárban azt, hogy Most élsz, az talán hiszi velem együtt: nem múlik.   

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.