galéria megtekintése

A kövérségnek van jó oldala?

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 05. számában
jelent meg.

Oravecz Elvira
Népszabadság

1832-ben dolgozta ki egy belga statisztikus a testtömegindexet (BMI). Bár figyelmeztetett rá, hogy ne használjuk egészségi állapotunk értékelésére, a BMI ma mégis igen fontos érték.

Elértük volna a tetőzést az elhízásban?
Elértük volna a tetőzést az elhízásban?
Lucas Jackson / Reuters

Kiszámításával azonban több baj is van. Fiataloknál helytállónak tűnik, az idősebb korosztálynál azonban téves következtetésekhez vezet. Körükben például az „elhízott” kategória alacsonyabb halálozási kockázattal áll összefüggésben. Nem helyesek az értéktartományok az eltérő embercsoportokban és a két nemnél sem.

A BMI-számítás helyett legalább öt alternatívát használhatnánk, például a derék- és magassághányadost, ami sokkal pontosabb betegségkockázatot jelez, mégsem tervezték eddig sehol a BMI használatának felülvizsgálatát.

 

A helyzet talán változhat, ugyanis a New Scientist egyik májusi számában megjelent átfogó tanulmány szerint évek óta egyre több szakcikk számol be arról, hogy a BMI-táblázat alapján elhízottnak tartott emberek szinte bármilyen betegségben 3-4-szer nagyobb túlélési esélyt mutatnak, mint sovány, vagy normál testalkatú társaik.

 A várható élettartam az 1800-as évek óta először csökkenni fog.

2002-ben Carl Lavie kardiológus vette észre azt a zavaró trendet szívbeteg páciensei között, hogy túlsúlyos, vagy kövér betegei tovább éltek, mint a soványak.

Hogy lehetséges ez, amikor a kövérség közismerten káros hatású a szív- és érrendszerre és testünk minden egyéb részére?

A kövérség fontos téma: 1980 és 2008 között a BMI világszerte nőtt, volt ahol a kétszeresére. Az USA-ban, ahol 2050-re várhatóan mindenki elhízott lesz, a dohányzás után a kövérség a második, megelőzhető halálok.

Világszerte krónikus betegségekkel hozzák összefüggésbe: a magas vérnyomással, a stroke-kal, a 2-es típusú diabétesszel.

Ennek ellenére az emberek világszerte egyre kövérebbek, a század közepére már mindenki elhízott lesz, és a várható élettartam az 1800-as évek óta először csökkenni fog. A friss kutatások azonban máshogy tekintenek a kövérségre.

Kathrine Flegal, amerikai epidemiológus a 2000-es évek elején azt találta, hogy az elhízás üteme lelassult, mi több a görbe elért egy platóhoz.

Darrin Zammit Lupi / Reuters

2012-ben megismételte a vizsgálatot, és arról számolt be az Amerikai Orvosi Társaság folyóiratában, hogy az amerikaiak elhízása 2008 óta nem nőtt jelentősen, 34 százaléknál a görbe tetőzni látszott.

Az elmúlt 10-15 évben hasonló trendet figyeltek meg más fejlett országokban is. Azt egyelőre senki nem tudja, mi okozza ezt az „elhízási platót”. Német kutatók szerint az egészségesebb élelmiszerek és a mozgásprogramok.

Az utóbbi tíz évben mást is felül kellett vizsgálniuk a kutatóknak. Ezek egyike az amerikai Lavie által is megfigyelt jelenség, miszerint kövér szívbeteg páciensei tovább élnek, mint a soványak. A kardiológus megfigyelésein meghökkenve beleásta magát a szakirodalomba, és számos, sok emberen elvégzett vizsgálatot talált, melyek eredményei hasonló jelenséget mutattak.

2012-ben 64 000 szívbeteg svéd vizsgálatából az derült ki, hogy a kövér vagy elhízott betegek kisebb halálozási kockázatnak vannak kitéve, mint a normál súlyúak. A soványak esetében a halálozási faktor háromszoros volt.

A szerzők azt állították, hogy a szívbetegség diagnózisa után kimondottan rossz javaslat, hogy fogyjon a beteg. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vizsgálatából is az derült ki, hogy a normál súlyúak kétszer nagyobb eséllyel haltak meg a vizsgálat időszaka alatt, mint a túlsúlyosak vagy az elhízottak.

Hasonló trendet találtak a reumás artritisz és a vesebetegség esetén is. A jelenséget elnevezték „kövérségi paradoxonnak”.

Vajon a kövérség mindenkinek előnyös? Az amerikai Járványkezelési és Megelőzési Központ (CDC) Flegal által irányított metaanalízisében 2,88 millió embernél nézték meg a BMI és az egészségi állapot közötti összefüggést. Kiderült, hogy a kettő közötti kapcsolat U alakú görbét mutat, azaz a kövérség vagy az elhízottság kisebb halálozási kockázatot mutat, mint a soványság vagy a kóros elhízottság.

Persze van, aki támadja Flegal kutatási eredményeit. Azonban tévedhetnek ilyen sokan? Nem lehet, hogy a BMI-rendszerrel van baj? Az ugyanis semmit nem árul el a test aktuális zsírtartalmáról.

A zsír elhelyezkedését sem veszi figyelembe, holott számos tanulmány mutatott ki összefüggést a hason lévő zsírréteg vastagsága és a szív- és érrendszeri betegségek, vagy a rák előfordulása között.

Nem tesz különbséget a zsír és az izomtömeg között sem. Egy, a BMI szerint túlsúlyos embernek fittsége miatt egészségesebb lehet az anyagcseréje, mint normál testalkatú társának. Ám a BMI nem veszi figyelembe ezt sem.

Egy 2013-as tanulmányban, melybe 43 000 embert vontak be, az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggést vizsgálták. A 25 évig tartó vizsgálat szerint az elhízottak 46 százaléka egészséges anyagcserével rendelkezett, nem szenvedett magas vérnyomástól, magas koleszterinszinttől és inzulinrezisztenciától.

Ez az „egészséges elhízott” csoport ugyanolyan eséllyel halt meg szív- és érrendszeri betegségben vagy rákban, mint az egészséges anyagcseréjű, normál súlyúak.

Linda Bacon amerikai táplálkozástudományi szakember szerint az adatok alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a BMI-táblázat alapján 18,5 és 35 közötti értékkel rendelkezőknél a fittség javítása a kulcskérdés, nem pedig a fogyás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.