galéria megtekintése

A galambok valóságos nyelvtannácik

1 komment

NOL

A galambok képesek megkülönböztetni az értelmes szavakat a véletlenszerű betűkombinációktól egy új kutatás szerint.

Eddig csak emlősöknél sikerült kimutatni helyesírási képességeket, mígnem egy új-zélandi-német kutatócsoport felfedezte, hogy a galambok majdnem olyan jól tudnak olvasni, mint a páviánok.

A tekintélyes szaklap, a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) hasábjain megjelent tanulmány szerint négy galambot idomítottak arra, hogy négybetűs angol szavakra, illetve szintén négybetűs, de értelmetlen betűkombinációkra bökjenek rá a csőrükkel a monitoron.

A kutatók újabb és újabb szavakat jelenítettek meg a képernyőn, míg végül 26-58 szót sikerült megtanítaniuk a madaraknak, amelyeket 8000 betűkombinációból szűrtek ki.

 

Ahhoz, hogy kiderüljön, a galambok valóban megkülönböztetnik az értelmes szavakat, és nem csak memorizálják, újabb, korábban nem mutatott szavakat jelenítettek meg nekik. A galambok pedig meglepően magas arányban eltalálták, melyek az értelmes szavak és melyek nem.

Damian Scarf kutatásvezető, az Otago Egyetem pszichológusa szerint a madarak felismerték az értelmes szavakra jellemző mintázatokat, azaz statisztikai valószínűségszámítással különböztették meg az értelmes és az értelmetlen szavakat.

Például az "EN" és az "AL" betűpárok nagyobb valószínűséggel szerepelnek értelmes szavakban, mint random kombinációkban.

Van ott valaki? (Képünk illusztráció)
Van ott valaki? (Képünk illusztráció)
David Gray / Reuters

- A galambokat 300 millió éves evolúció választja el az emberektől, és teljesen eltérő az agyműködésük, mégis elképesztő képességekre tudnak szert tenni - nyilatkozta Michael Colombo, a tanulmány társszerzője.

Ezért érdemes átértékelnünl a madáragyúakról alkotott lekicsínylő véleményünket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.