galéria megtekintése

A fekete sas szemet vetett Magyarországra

4 komment

Ötvös Zoltán

A madarászok idén januárban tizenegyedik alkalommal szervezték meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását.

Az egy időben történő megfigyelések miatt „sasszinkronnak" nevezett kezdeményezésen rekordszámú, 331 felmérő vett részt országszerte.

Idén közel 14.000 négyzetkilométer területet érintett a felmérés, ami magába foglalta a legjelentősebb sastelelőhelyeket. A távcsöves megfigyelők 563 rétisast, 220 parlagi sast, 3 szirti sast és 7 fekete sast regisztráltak.

Az átvizsgált területegységekre vetített „sassűrűség" a többéves átlagnak megfelelő volt (6 példány/100 négyzetkilométer).

 

Tavaly januárban valamivel több rétisast (591), viszont kevesebb parlagi sast (182) számoltak meg. A ritka fekete sasból még sohasem figyeltek meg egyszerre hét példányt az országban, ami azt jelzi, hogy hazánk egyre jelentősebb telelőhelyévé válik ennek a világszerte veszélyeztetett fajnak.

A ritka fekete sasból még sohasem figyeltek meg egyszerre hét példányt az országban

A madár feltehetően a klímaváltozás miatt sem vonul már minden esetben el a dél-európai és kis-ázsiai telelőhelyeire.

A fekete sasok elterjedésük nyugati határát Lengyelországban és a Balti államokban érik el, ahol mindössze 30-50 pár él csak belőlük, így a nálunk telelő néhány példány túlélése is rendkívül fontos a sérülékeny állomány fennmaradása szempontjából.

Az év madara a túzok

A sasok mellett a legtöbb területen a többi hazánkban telelő ragadozómadarat és a túzokokat is számba vették. A sasok élőhelyein az év madarának választott túzokból 460 példányt sikerült megfigyelni, ami az országos állomány harmada.

Fészket épít a fekete sasnak egy fehérorosz férfi - Vasily Fedosenko / Reuters

A korábbi éveknek megfelelően a leggyakrabban megfigyelt ragadozómadár-faj az egerészölyv volt 3464 példánnyal. Kékes rétihéjából 528, vörös vércséből 392, karvalyból 133, gatyás ölyvből 110, kerecsensólyomból 35, kis sólyomból és vándorsólyomból pedig egyaránt 27 példányt figyeltek meg.

A viszonylag gyakori, de rejtett életmódú héjából mindössze 7, a ritka pusztai ölyvből pedig 5 példány került elő. A vonuló, de a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban áttelelő barna rétihéjából 35-öt láttak.

Az országos sasleltár nem titkolt célja, hogy a sasállományok felmérése mellett az illegális ragadozómérgezések felderítését, hatásuk monitorozását és visszaszorítását is elősegítse.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.