galéria megtekintése

Csak a kézilabda érdekli, nem Kocsis Máté

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 22. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Farkas Ágnes már nem foglalkozik a kézilabda-szövetség elnökválasztásával. Mint köztudomású, Kocsis Máté józsefvárosi polgármesterrel, a Fidesz kommunikációs igazgatójával szemben indult volna, de a közgyűlésen nem kapott elegendő szavazatot, így a jelölőlistára sem került fel. Az olimpiai és vb-ezüst-, Európa-bajnoki aranyérmes, 206-szoros válogatott korábbi átlövő két esztendeje a Vas megyei szervezet elnöke.

– Több mint fél év telt el az elnökválasztás óta. Még a közgyűlés előtt azt nyilatkozta a Népszabadságnak: ha Kocsis lesz az elnök, „megszakad a folyamatosság, máshová kerülnek a hangsúlyok... más irányba fordulnának a dolgok”. Így történt?

– Nem foglalkozom már a közgyűléssel. Sokat kaptam a sportágtól, a kézilabda érdekel, mint – gondolom – az új elnökség tagjait is.

Az a fontos, hogy a szövetség és a megyei szervezetek egy irányba húzzanak, az érdekek ne ütközzenek. Mindenki tegye a maga dolgát.

 

– S ezt tapasztalja?

– Sok jó kezdeményezésről olvastam. Ha a tervekből valóság lesz, örülhetünk.

– Nemrégiben derült ki: országosan hatvan munkacsarnok épül. Nyilván Vas megyének is jut.

– Ezt még nem tudom, de nagyon remélem.

A létesítmények tekintetében nem állunk rózsásan.

Jó lenne, ha Szombathelyen és Szentgotthárdon átadnák végre a még csak félig kész csarnokot, s az iskolákban is megfelelő körülmények között lehetne kézilabdázni. Járom a megye településeit, és

azt szeretném, ha a gyerekek mindenhol játszhatnák ezt a csodálatos sportágat, mint régen. De ehhez rengeteg pénz kell.

– A Farkas Ágnes név sokat segíthet…

– A megyében szeretik a kézilabdát. Amikor a női válogatott Szombathelyen szerepelt, nagy volt az érdeklődés. Valóban jó érzés, hogy bárhova megyek, emlékeznek rám. Ám tudni kell, napjaink Magyarországán megszűnt a hagyományos szponzoráció; a tao korát éljük. Nálunk az is nehezíti a helyzetet, hogy e sportágban Vasnak nincs tradíciója és élvonalbeli csapata, kevés itt a szakember. Örömteli viszont, hogy az NB I/B-ben és az NB II-ben szép számmal képviseltetjük magunkat. Szombathelyen, Szentgotthárdon, Bükön, Körmenden, Répcelakon élénk a kézilabdás élet, s remélem, hogy szurkolhatok még a legmagasabb osztályban játszó együttesünknek is.

Már nem foglalkozik azzal, hogy a jelölőlistára sem került
Már nem foglalkozik azzal, hogy a jelölőlistára sem került
Szabó Miklós / Népszabadság

– Apropó, szurkolás! Jár még meccsekre, figyelemmel kíséri a sportág eredményeit?

– Ez csak természetes. Kőszegről – ahol élek – könnyen eljutok Győrbe vagy Veszprémbe. Itt is, ott is magával ragadó a hangulat. Örülök a két együttes sikereinek. Már csak a nézők egyike vagyok, de óhatatlan, hogy volt játékosként is kövessem a pályán történteket.

Ezzel együtt nem vagyok az a típus, aki rendre kritizál és azt szajkózza: bezzeg az én időmben...

Korábbi klubom, az FTC mérkőzéseit a televízióban nézem; boldog voltam, amikor tavasszal nyolc év után újra bajnok lett a csapat.

– Akárcsak a férfi-, a női válogatott sem szerzett még olimpiai kvalifikációt. Ott lesz-e valamelyik Rióban?

– Ahhoz nagyon sokat kell dolgozni, valamint nagy adag szerencsére is szükség van.

– Tősgyökeres budapestiként miért Kőszegen él?

– Négy éve döntöttem el, hogy ideköltözöm. Szép város, csendes hely. Arra számítottam: nyugodtan dolgozhatok a családi vállalkozásomban. Aztán alig telt el két esztendő, s már terjeszteni kezdtem a kézilabdavírust. Ebből a szempontból azóta is fertőző vagyok...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.