galéria megtekintése

Úgy berágott Kocsis Mátéra, hogy az esélyek sem érdeklik

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 01. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Noha Vetési Iván leköszönő elnök Kocsis Máté józsefvárosi fideszes polgármestert ajánlotta utódának, úgy fest, a kormánypárt kommunikációs igazgatói tisztét is betöltő politikusnak ellenjelölttel kell megbirkóznia a kézilabdázók április 17-i közgyűlésén. A posztra váratlanul bejelentkezett ugyanis Farkas Ágnes, a 206-szoros válogatott, korábbi olimpiai és vb-ezüstérmes, Európa-bajnok átlövő.

– Úgy emlékszem, játékosként soha nem ijedt meg a feladattól, most mégis azt kérdezem: széllel szemben is érdemes?

– Bennem nem így vetődött fel a gondolat. Sokkal inkább úgy, hogy muszáj megpróbálnom, mert vétek lenne a magyar kézilabdában az utóbbi másfél-két évben tapasztalható pozitív folyamatokat nem megőrizni.

Ezért is lepődtem meg Vetési Iván döntésén, mert azt gondolom, előremutató volt mindaz, ami az irányítása alatt történt a szövetségben.

 

– Ez azt jelenti, hogy ha ő újra jelölteti magát, akkor ön nem is jelentkezik „játékra”?

– Pontosan ezt jelenti. Amennyiben maradt volna, úgy eszembe sem jut, hogy kandidáljak.

– Ekkora veszély fenyeget, ha Kocsis Máté győz?

– Nézőpont kérdése. Mindenesetre megszakad a folyamatosság, máshová kerülnek a hangsúlyok, semmi garancia nincs arra, hogy az eddig szépen egymásra rakott építőkockák a helyükön maradnak.

– Azt hittem, az motiválja, hogy a politikát távol tartsa a sportágtól...

– Semmi bajom azzal, hogy az elnökjelölt politikus.

Abban látom a problémát, hogy a sportágban keringő, s persze hozzám is eljutó információk alapján a polgármester úr megválasztásával más irányba fordulnának a dolgok.

– Kemény szavak... Miket hallott?

– Elhatároztam, hogy az értesüléseket megtartom magamnak. És a közgyűlésig már nem is szeretnék senkivel és semmivel foglalkozni, csak a saját terveim kidolgozására kívánok összpontosítani.

– Azaz?

– Megválasztásom esetén a már említett folyamatosság megtartására, a magyar kézilabda nemzetközi elismertségének növelésére, a sportdiplomácia fejlesztésére, a játék tömegesítésére, az utánpótlásbázis szélesítésére és a hazai edzők nagyobb megbecsülésére szeretnék koncentrálni. Erről jut eszembe: fel nem foghatom például, mi keresnivalója van Siófokon a frissen szerződtetett középszerű dán trénernek.

– Mennyi esélyt ad magának a szavazáson?

– Nem törődöm az oddsokkal.

Úgy vagyok vele, hogy ha csak tízen voksolnak rám, már nem volt hiábavaló a próbálkozásom. Ugyanakkor bízom benne, hogy a törekvéseim kellő alapot jelenthetnek a győzelemhez. Amennyiben pedig mégsem sikerül nyernem, úgy a lelke rajta mindenkinek. Ahogyan mondani szokás: majd megeszik, amit főztek maguknak.

Farkas (elöl) a változásoknak nem akar tapsolni
Farkasnak (elöl) a játék tetszik, a változásoknak nem akar tapsolni
NS archív

– Mikor indul korteskörútra?

– Nincs szándékomban felkerekedni, és táblával a nyakamban végigjárni az országot. Ha a múltam és a jelenem kevés, akkor úgyis fölösleges minden hangzatos szó.

– Két éve a Vas megyei sportági szövetség elnöke. Hogyhogy nincs még Szombathelynek első osztályú csapata?

– Jó helyen kopogtat, mert éppen az az álmunk, hogy a Haladás női együttese felkerüljön az élvonalba. De addig is van mivel büszkélkednünk: hétről hétre több iskolában vagyunk jelen, a kézilabda népszerűsége ugrásszerűen nőtt a régióban, és ez csak a kezdet.

– Most Kőszegen lakik. Ha minden a tervei szerint alakul, a közgyűlés másnapján hurcolkodik Budapestre?

– Szerintem ha az első meccset megnyerem, már gyerekjáték lesz elintéznem, hogy a szövetség költözzön az Alpokaljára, nem?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.