galéria megtekintése

Van magyar a nyolc között

Gareth Bale nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta: „Az Eb minden percét élvezzük." A walesi labdarúgók olyannyira felszabadultak, hogy Dinard homokos tengerpartján a helyi fiatalokkal kiskapuztak, a francia ifjak legnagyobb örömére. A walesi Barry tengerpartján pedig ez a felirat virít öles betűkkel: „Bye bye England!"

Anglia kinn van, Wales meg benn: Cardiff, Swansea, Wrexham tájain nincs ennél édesebb.

Wales válogatottja amúgy másodszor szerepel nagy tornán a futball történetében, és másodszor került a legjobb nyolc közé. Az első alkalom emléke bennünket a legkevésbé sem andalít el: az 1958-as világbajnokságon a magyar csapattal szemben vívta ki a továbbjutást Bowen (Arsenal), Medwin (Tottenham), John Charles (Juventus), Allchurch (Swansea) és a többi 2-1-es győztes. A meccset Nyikolaj Latisev, az első szovjet FIFA-játékvezető dirigálta, aki annyi bajt hozott a magyar labdarúgásra, hogy moszkvai nagynénikéjét még hazájában sem emlegették annyiszor, mint nálunk.

 

Már-már azt írtam: most majdnem megismétlődött a magyar–walesi párosítás, de a belgákkal vívott egyoldalú találkozón nem volt esély a vereség elkerülésére. Ám a „vörös ördögök" a 4-0 után sem felhőtlenül boldogok, mert talizmánjuk, a honfitársainkkal szemben egyenesen brillírozó Hazard combsérüléssel bajlódik. Márpedig a finom technikájú csatár nem hasonlítható a sörhöz: annak fajtáiból Belgiumban ezeregyszázat tartanak nyilván, de Eden Hazardból csak egy van. Kvalitásaira jellemző: a bukmékerek szerint ő a legesélyesebb a torna legjobbja cím elnyerésére. Amennyiben tényleg Hazard-t választják meg az Eb legkiválóbb futballistájának, úgy hatszoros pénzt kap a fogadó, míg a francia Griezmann jelölése nyolcszoros, a walesi Bale és a portugál Cristiano Ronaldo kiválasztásának helyes tippje egyaránt tízszeres összeget ér. Az elsőséghez persze Hazardnak játszania kellene.

Hazard csütörtökön már edzett
Hazard csütörtökön már edzett
Reuters

A negyeddöntő vele sem lesz egyszerű. A walesiek ugyan azt mondják, 3–5–2-es formációban futballoznak, ám valójában öt bekkel állnak fel, és védőzónájukban elszívják a levegőt a vetélytárs támadói elől. „Nehéz ellenük manőverezni" – említette Marc Wilmots belga szövetségi kapitány is, aki érthetően párhuzamba állította Wales labdarúgóit az izlandiakkal. A szigetországiak hasonló stílusban játszanak, mint Chris Coleman szakvezető legényei, és – emlékeztetett rá Wilmots – mi történt az angol–izlandi meccsen? A belga tréner odáig ment, hogy leszögezte: jobban szeretne a legjobb négy között a franciákkal, mint az izlandiakkal találkozni, de hol van az még?

Coleman jóval nyugodtabbnak tetszik kollégájánál. „A nyomás Belgiumon van" – mondja, és aligha lehet vitatkozni vele. Játékosai pedig hallatlanul elszántak, Chris Gunter például hangsúlyozta: „A csapat szelleme törhetetlen." Ez a Gunter nem megy el bátyja mexikói esküvőjére, mert az Eb-szereplést fontosabbnak tartja; egyébként meg úgy véli, Albánia, Izland, Magyarország és Wales „friss levegőt hozott az Európa-bajnokságra". Társa el nem utazása kapcsán Bale lazán megemlítette: „Én semmit sem tervezek a döntőig." Majd hozzátette: „Tényleg príma ez az Eb. Dinard-ban olyan, mintha nyaralnánk, már csak a pingpong és néhány játékos esti vetélkedő hiányzik."

Játékos esti program itt-ott azért akad. Pénteken például Lille-ben, ahova a hírek szerint százezer belga drukker készül, mivel a meccs helyszíne közel van a belga határhoz. A szurkolói zónákban harmincezren férnek el, így sokan a kávéházak teraszán nézik majd a meccset, ám így is útra kelnek, hogy ízelítőt kapjanak az Eb atmoszférájából. A stadionban többségben lesznek a belgák, a walesiek ugyanis csak négy és fél ezer jegyhez jutottak, ám a településen ennél jóval nagyobb létszámban képviselteti magát a Red Army, a walesi Vörös Hadsereg. A szállodatulajdonosok „kapcsoltak", és nem egy hotelben 400 euróra emelték az éjszakánkénti árat, ám jó néhány walesi kicselezte őket, mert a Lille-től egy órányi autóútra lévő Bruges-ben vett ki szobát. Kilenc walesi elszállásolásáról a francia rendőrség gondoskodott: ötöt részegség, kettőt testi sértés, további kettőt pirotechnikai eszközök birtoklása miatt vettek őrizetbe.

Többségük azonban békés ember, nem kell tőlük tartani, ahogyan a walesi játékosok sem félnek a belgáktól. Ennek az is az oka, hogy a két csapat egy csoportban szerepelt a selejtezőkön, és Wales együttese még csak gólt sem kapott Belgium legjobbjaitól (0-0, 1-0). Az örök mérleg is feltűnően kiegyensúlyozott: három döntetlen mellett öt belga és négy walesi győzelmet tartalmaz. S ha újabb szenzáció következne be az Eb-n, akkor talán felemelnék Coleman kapitány évi fizetését, amely jelenleg 220 ezer font. Nem kis pénz, de Roy Hodgson, a leköszönő angol szakvezető több mint négy milliót tett zsebre minden esztendőben. Marc Wilmots (szintén fontban számolva) 620 ezret keres, nagyjából a negyedével kell beérnie, mint amennyit a címvédőként érkező, de már a nyolcaddöntő után távozó spanyol együttes kapitányának, Vicente del Bosquének utaltak át évente.

Nem jár ekkora dohánnyal, ám nagy elismerés, hogy Kassai Viktor dirigálja szombat este Bordeaux-ban a negyeddöntők csúcstalálkozóját, a Németország–Olaszország mérkőzést.

Kassai Viktor lesz a német-olasz meccs bírája
Kassai Viktor lesz a német-olasz meccs bírája
Reuters

Ez még annál is nagyobb sláger, mint amilyen a budai Kis Pipacs bárban lenne walesi győzelem esetén a „Remek ez a Hennessey."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.