galéria megtekintése

Üllői út, párizsi út?

6 komment

Harminc évvel az után, hogy sikerrel vívott meg egy selejtező-sorozatot a labdarúgó-válogatott, újra kvalifikálhatja magát a nagy tornák egyikére a magyar csapat. Holnap este háromnegyed kilenctől az a tét: belül vagy kívül ­lesz-e az együttes a 2016-oson, azaz – negyvennégy esztendő múltán – újra részt vehet-e az Európa-bajnok­ságon.


A helyzet egy húsz évvel korábbi szituációhoz hasonlít. Az FTC akkor 1-0-ra nyert Brüsszelben az Anderlecht elleni BL-selejtezőn, azaz az Üllői úton „csak" meg kellett tartania előnyét. Sikerült: előállt az első – és mindmáig utolsó előtti – magyar Bajnokok Ligája-résztvevő.

Ám az klubtorna volt; pardon, a helyzet nem arra hajaz. Inkább egy harminc esztendővel ezelőtti menetre, melynek során a magyar válogatott sikerrel teljesítette a vb-kvalifikációs sorozatot. Nem akarom én összevetni a mai csapatot az 1985-ben Bécsben ­3-0-ás diadalt arató Disztl Péter – Sallai, ­Róth, Garaba, Péter – Kardos, Nagy Antal, Détári – Kiprich, Nyilasi, Esterházy összetételű tizeneggyel, ám abban a stádiumban vagyunk, hogy a stadionban és a képernyő előtt holnap este három évtizede először lehetne ünnepelni válogatott-továbbjutást.

Bernd Storck, a Norvégiában ­1-0-ra győztes magyar együttes német szakvezetője még egyáltalán nem ujjong. „Mivel ez kétmeccses párharc, csak az első félidőn vagyunk túl – mondja. – S a budapesti felvonás sem lesz könnyebb annál, amilyen az oslói volt."
Hasonló véleményen van Király Gábor, az immár százszoros válogatott kapus, aki vasárnap utolérheti a hazai örökranglistát vezető Bozsik Józsefet (101).

 

„Ez most így alakult, de még nem nyertünk meg semmit – említette.

– A favoritok változatlanul a norvégok, nekünk még egyszer fel kell borítanunk a papírformát. S komolyan mondom, a százegyedik válogatottság egyelőre nem foglalkoztat; a századik szereplésnél nagyobb örömöt szerzett nekem a győzelem.

Jó, elszóltam magam, azért mégiscsak nyertünk valamit..."


A szintén törzsgárdista, 86-szoros válogatott Gera Zoltán, aki az oslói találkozón – megítélésem szerint – a mezőny legjobbja volt, ugyancsak óvatos az esélyekkel kapcsolatban. „Jó csapat a norvég, ezt mindannyian tapasztalhattuk – jelentette ki. – Viszont ritka kincsnek tartom: olyan éles tétmérkőzést nyertünk meg, amelyet rendszerint el szoktunk veszíteni. Ez a legfőbb pozitívum, túl azon, hogy most már a legnagyobb szerénységgel sem lehet azt állítani: nincs esélyünk. Mert – akármennyire nem akarom elkiabálni – nagyon is van."

Király Gábor: holnaptól Bozsik József oldalán
Király Gábor: holnaptól Bozsik József oldalán
Hegedüs Gábor / Népszabadság

Dzsudzsák Balázs – szokás szerint – fesztelenebb a két routinier-nél, és úgy véli: „Nálunk az előny, itt a lehetőség. Az első kedvező jelet a sorsolásban láttam, egészen pontosan abban, hogy kiderült: a második mérkőzést játszhatjuk itthon. A második meg Oslóban Helland üres kapus, a felső lécről lepattanó fejese volt. Ha az nem ment be... Nem állítom, hogy a miénk feltétlenül jobb csapat a norvég válogatottnál, csak azt mondom: a továbbjutásunk esetén ez már senkit nem érdekel majd."

A nyomás mindenesetre – ha a játékosok erről, érthetően, nem beszélnek is – nagyobb, mint amilyen az első találkozó előtt volt, hiszen akkor még ült Storck mondása, hogy „nincs veszítenivalónk". Ám 1-0-nál már van... És senki nem sejti, mi várható a szereplőktől alig három nappal az után, hogy legutóbb találkoztak. A magyar együttes nagy hátránya: az oslói védekezésben kulcsszerepet játszó, szokatlan funkciójában amilyen intelligensen, olyan hasznosan futballozó Gerát valószínűleg senki nem képes pótolni (a középpályás sárga lapjai miatt nem léphet pályára). Valaki persze ott lesz majd a helyén, de ugyanazt játszani nem tudja... Ám bajban csak a norvégok vannak. Ők azt hitték, gond nélkül legyalulják a magyar csapatot, aztán mindinkább lerítt róluk, hogy képtelenek mit kezdeni a találkozó és az ellenfél státuszváltozásával. Már kies franciaországi tájakon látták magukat, majd idegességükben legalább ötször-hatszor lőttek „kapura" a magyar tizenhatos környékéről úgy, hogy a gömb alig kocogott el az alapvonalig vagy éppen Király lábáig. Azaz a skandinávok a meccs előtt nagy ívű szavalatokat mondtak, majd a pályán dadogott náluk a labda...

A norvégok elleni harmincnégy esztendős nyeretlenségi sorozatot már sikerült megtörni. Ideje lenne búcsút inteni a negyvennégy éves szériának is, hiszen Európa-bajnokságon legutóbb 1972-ben szerepelt a magyar válogatott. Nyilván részt vett volna többször is, ha előbb emelik huszonnégyre az Eb-mezőny létszámát. De – a bővítést kihasználva – jó volna újra megjárni a kontinenstornát.
Más egyebet isten mentsen megjárni...

MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA

Labdarúgó Eb-pótselejtező, visszavágó, vasárnap, Üllői út, 20.45 (tv: M4).

Jv.: Velasco Carballo (spanyol).

Magyarország: Király (100-szoros válogatott) – Fiola (11), Guzmics (11), Juhász (90), Kádár (27) – Lovrencsics (10) vagy Németh (22), Kleinheisler (1), Nagy (4), Elek (36), Dzsudzsák (74) – Böde (9).

Norvégia: Jarstein (38) – Elabdellaoui (20), Hovland (11), Forren (28), Aleesami (2) – Skjelbred (37) vagy Elyounoussi (4), Johansen (23), Henriksen (23), Tettey (29), Berget (9) – Pedersen (8) vagy Helland (3). Ez lesz még Ma: Ukrajna–Szlovénia (tv: Sport2, 17.45), Svédország–Dánia (Sport2, 20.30). Visszavágók: november 17.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.