galéria megtekintése

Tízezer euró hét pápai gólért

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 18. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Két újabb bundaügyben emelt vádat a héten a Központi Nyomozó Főügyészség. Az összesen 15 labdarúgó-mérkőzés manipulálásával vádolt huszonnégy terhelt között van K. Zoltán és L. Mátyás is. Őket a korábbi bundaügyekben indított eljárásokban házi őrizetbe helyezte a bíróság, ennek ellenére zavartalanul folytatták a fogadási csalások szervezését.

Még 2013 tavaszán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kezdett nyomozást az Egri FC egyes gyanús mérkőzéseivel összefüggésben. Az ügyet később átvette a korábban már több hazai és nemzetközi fogadási csalási ügyben is eljáró Központi Nyomozó Főügyészség.

A vád szerint a manipulált futballmérkőzések között volt a 2013. április 13-án lejátszott FTC–Siófok NB I-es találkozó (4-2), ugyanezen a tavaszon az Eger hét bajnokija, négy U19-es meccs – például a 2013. május 29-én rendezett Debrecen–Kecskemét összecsapás (4-4) –, valamint egy 2009-es Liga Kupa-mérkőzés.

A vádlottak padján így összesen négy siófoki, tizenkét egri felnőtt, két-két kecskeméti, illetve debreceni U19-es labdarúgó ül, továbbá négy szervező is: utóbbiak a fogadási csalásokat intézték. Módszerük semmit sem változott a korábbiakhoz képest. Pénzt ajánlottak a csapatok néhány általuk kiválasztott játékosának arra az esetre, ha az eredmény számukra kedvezően alakul. Amennyiben az elvárt eredménnyel fújták le a meccset, fizettek – akár több ezer eurót is –, ellenkező esetben senki nem kapott semmit.

 

Mivel fennállt a lehetősége, hogy a tervezett végkimenetelen menet közben módosítottak, valamennyi manipulált találkozón jelen volt egy úgynevezett jeladó. Ő feltűnő ruhában ült a lelátón, és előre megbeszélt módon utasította a lefizetett játékosok „csapatkapitányát”, aki továbbadta az üzenetet a beavatott társaknak.

Gyakran megesett, hogy a hosszú alkudozás ellenére sem sikerült megállapodni a játékosokkal, akik az utolsó pillanatban egyszerűen visszaléptek a bundától.

A 2013. május 11-én lejátszott Pápa–Eger mérkőzés előtt a fogadási csalók igénye az volt, hogy legalább négy gól essék. A vád szerint a 6-1-gyel végződött összecsapás után összesen tízezer euró ütötte a megvett négy egri játékos markát. Ugyanakkor ez volt az egyetlen meccs, amelyen valóban kerestek a lefizetett játékosok.

Hét találkozóból ötben minimum két góllal kellett volna kikapnia az Egernek, kettőben pedig az volt a terv, hogy legkevesebb négy gól szülessen, mindegy, milyen eredmény mellett.

Csakhogy – amint az a vádiratból kiderül – öt találkozó előtt már az egyeztetéseket követően „visszaléptek” a játékosok.

A 2013. május 4-én 3-2-es vendéggyőzelemmel végződött Eger–Pécs mérkőzést megelőzően a megkeresett egri játékosok vállalták ugyan, hogy csapatukat kétgólos vereséghez „segítik”, ám – mivel a szervezőknek nem sikerült megfogadniuk a meccset – a „sportolók” hiába adták el a lelküket.

Átverősdi
Átverősdi
Hegedűs Gábor / Népszabadság

Megbízóik közvetlenül a találkozó előtt visszavonták ajánlatukat. Az ügyészség gazdasági vesztegetéssel – vagy számítógépes csalással, illetve számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény elkövetésével – vádolja az érintetteket.

A nyomozás közben derült ki, hogy két U19-es bajnoki manipulációjáért egy játékvezetőt kentek meg, aki történetesen hivatásos katona volt.

Ezt a nyomozást az alapügytől elkülönítették. A lefizetett bíró ellen a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtt emeltek vádat kétrendbeli kötelességszegés és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt, míg az ügyben érintett hét társát vesztegetéssel vádolják. A nyolc terhelt közül hatnak a neve a másik vádiratban is szerepel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.