galéria megtekintése

„A szememben Törő tragikus hős”

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 12. számában
jelent meg.

1 komment


Dési András
Népszabadság

Cselezett, de tulajdonképpen táncolt. Innen is jött a híres rigmus. Aztán felrúgták. Mindig felrúgták Törőcsik Andrást. Azt a magyar válogatott csatárt, aki az utóbbi negyven év legnagyobb tehetségeinek egyike, s aki egy szépirodalmi mű, a Lila csík, fehér csík központi figurája.

– Törőcsik a gyerekkori kedvencem volt. Két albumba ragasztottam a róla megjelent cikkeket, a fotóival tapétáztam ki a szobámat. A Lila csík, fehér csík azonban nem a korábbi csatár életrajza és nem is futballkönyv. A felnőtté válásról, a rajongásról szól. Arról, ahogyan negyvennyolc évesen visszanézek gyerekkori önmagamra. A futball ehhez a regényhez közeg vagy egyfajta ürügy – mondja Egressy Zoltán. A szerző véletlen egybeesésnek nevezi: könyve nem sokkal azelőtt jelent meg, hogy a visszavonultan élő, súlyos betegségéből lassan felépülő „Törő” – barátai és volt újpesti klubtársai körében – a hatvanadik születésnapját ünnepelte.

Kese, a cselművész
Kese, a cselművész
NS archív

A kötet borítóján sokak számára ismert hát látható. A 9-es mezt viselő Törőcsik baktat lefelé a pályáról, miután az 1978-as argentínai világbajnokságon kiállították. A magyar válogatott 2-1-re kikapott, „Törő” után Nyilasi Tibornak is pirosat adott a portugál játékvezető. Az akkor tizenegy éves Egressyben egy világ omlott össze, a vereséget és a kettős kiállítást – a hazai közvéleményhez hasonlóan – égbekiáltó igazságtalanságként élte meg. Felnőtt fejjel újból megnézte a meccset, s úgy véli: az argentinok jobbak voltak, a bíró nem is „csalt” annyira, de utólag ez mit sem számít. Törőcsikről azt mondja: egészen kivételes képességekkel megáldott játékos volt, a pályafutását alapvetően mégis a beteljesületlenségek sorozata jellemzi. Miközben a Kese becenévre hallgató cselművészt a lelátón istenítették és a kor körülményei között sztárolták, az eredményességet – így góljainak vagy válogatottságának számát – tekintve középszerű teljesítményt nyújtott.

 

– A szememben Törő tragikus hős. Nem akarok sem ítélkezni, sem sajnálkozni felette – mondja az amúgy Barcelona-szurkoló író, aki gyerekkorától egészen az érettségiig rendszeresen kijárt az Újpesti Dózsa meccseire. Így a Népstadionban rendezett, telt házakat vonzó kettős rangadókra is. Ritkán kimegy még a Szusza Ferenc stadionba. Míg Törőcsik művészetéről napokig tudna mesélni, mai élményeiből egyetlen, huszonöt méterről lőtt bombagólt tud felidézni, amelyet a vendég Pécstől kaptak a lila-fehérek.

A kapcsolatot korábbi bálványával a könyv kapcsán sem kereste. – A futballista részét csodáltam, az embert nem akartam megismerni. Pedig íróként érdekelnek az elbukó figurák – fűzi hozzá a József Attila- és Szép Ernő-díjas szerző, aki azt hallotta, hogy a Lila csík, fehér csíkből Törőcsik nővére, Éva szokott felolvasni az öccsének. Hajdani bálványáról azt gondolja, nagyon rossz korban játszott. Szerinte „gusztustalan” – értsd: a mainál sokkal durvább – volt a futball, a játékvezetők rendre eltűrték azokat a szabálytalanságokat, amelyekért ma sárga lapot osztanak. Az idők változtak, a játékosok értéket, befektetést jelentenek, védeni kell őket. Miként a piaci forgalomképességüket.

A „törős” albumok meg persze a gombfocicsapatok megvannak. Törőcsikből a „törőcsikség” maradt meg. A laza, hosszú hajú srác, aki 1975 és 1983 között – véli Egressy – a világ bármelyik csapatába befért volna. Aki balhés volt, de szerette a haverjait, főleg az „ősellenség” FTC-ben játszó Ebedli Zoltánt. S miközben az iskolában a dózsások meg a fradisták néha ölre mentek, a futballisták együtt söröztek. „Törőről” Maradona és Cruyff is elismerően nyilatkozott, őt azonban leginkább egy dolog érdekelte: az, hogy játszhasson. Mint minden gyerek.

Egressy szerint azon nincs mit morfondírozni, mi lett volna Törőcsikből, ha nem a kádári, hanem a rendszerváltás utáni „tőkés” Magyarországon szocializálódik. Lehet, hogy 15-16 évesen elvitte volna egy nyugati klub. Az egyik fejezetben Egressy megírja a támadó képzeletbeli sikertörténetét. Amelyet nem törnek ketté sérülések, balesetek, botrányok. Írói szemmel úgy látja: „Törő története a sikertelenségekkel együtt olyan, akár kedvenc játékszere, a labda. Gömbölyű.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.