galéria megtekintése

Százon még nem döng a mell

Gyurta Dániel negyedik lett 100 m mellen az úszó Eb második versenynapján, de az erősebb számát, a kétszázat ezúttal kihagyó klasszis cseppet sem volt elkeseredve emiatt: azt mondta, változatlanul az a célja, hogy Rióban mindkét távon győzelmi esélyekkel rajtolhasson.

„Kérem, ne zavarjanak! Az álmodozás az érmekről folyamatban."

Az úszó Európa-bajnokság helyszínéhez legközelebb eső szállodában a rossz időpontban történő takarítás kivédésésre szolgáló szobai kartonlapocska hagyományos szövegét az előbb idézett módon egészítették ki, s bár a hotelben lakik a brit, az orosz, a lengyel, a norvég, sőt a házigazda német csapat is, Gyurta Dániel kedd esti döntője előtt – az igazgatóság utólagos engedelmével – magamra vettem azt, ami a kis táblán áll. A kilincsre akasztva a figyelmeztető papírt, arról fantáziáltam: miért ne sikerülhetne a mellúszó klasszisnak valami hasonló százon is, mint ami 2009 óta mindig sikerül kétszázon.

Cseh László háton
MTI/EPA

 

Mielőtt azonban a nap egyetlen magyar döntőse a berlini velodromba ideiglenesen bebújtatott medencébe csobbant volna, ámultunk egy újabbat Hosszú Katinka állóképességén, egyben azon, hogy a 100 m gyors középdöntőjéből az ötödik legjobb idővel (54,48) beevezte magát a másnapi fináléba. „Bejutottam, de nem indulok el a döntőben" – mondta aztán néhány perccel később a lihegőben, s mivel tíz számot vállalt magára az Eb-n, ráadásul ezek közül kettőben szerdán középdöntőt is kell úsznia, a kijelentést nem követte költői kérdés.

A Berlinben fő számát, a 200 m mellett felkészülési-taktikai okokból kihagyó Gyurta viszont szelte a vizet emberesen a fele akkora táv „végjátékában", olyannyira, hogy a lelátóról úgy látszott: kétszer annyi tempót mutat be, mint riválisai. Ötvennél ötödiknek fordult, ám őt ismerve bízhattunk a jó hajrában, ami azonban ezúttal elmaradt: hétfői idejénél három tizeddel gyengébbet produkálva (59,88) a negyedik helyen ért célba két angol (Peaty és Murdoch) meg egy litván (Titenis) mögött.

Csalódottságnak azonban nyoma sem volt az arcán, amikor megjelent az interjúzónában. Azt mondta, nem érezte a ritmust, ami nem csoda, mert változatlanul kétszázas úszónak tartja magát elsősorban, így aztán odahaza edzésen sosem kell egy percen belül úsznia, vagyis különleges feladat tornyosult előtte.

– Nem baj, ebből is tanultam, és a legkevésbé sem vagyok elkeseredve – magyarázta mosolyogva, majd hozzátette: – Az én céljaim távolabbiak és értékesebbek annál, mintsem, hogy most azon izgassam magam, mi történt a London és Rio közöti időszak legkevésbé jelentős világversenyén.

Megkérdeztem tőle: továbbra is az a terve, hogy a riói olimpián mindkét számban az élen végezzen? „Természetesen" – érkezett a megnyugtató válasz, aztán azzal váltunk el egymástól, hogy ha van még hátra száz méter, akkor alighanem most is ünnepelhetett volna...

Cseh László már Németországba is kimondottan győzelmi elképzelésekkel érkezett, és a remélt sikernek szépen megágyazott a 200 m vegyes szerdai döntője előtt: kerek 1 perc 58 másodperccel a középdöntős mezőny legjobb eredményét érte el. Ugyanott pechje volt Verrasztó Dávidnak, mert úgy lett kilencedik az összevetésben (2:00,43), hogy csupán 11 század választotta el az újabb fellépést érő nyolcadik pozíciótól. Nagyszerűen helytállt viszont Kozma Dominik a klasszikus számok egyikében: 200 m gyorson 1:46,89-cel csapott célba, s mindössze ketten úsztak nála gyorsabban a másnapi finálé résztvevői közül. A nap csattanójaként a brit vegyes vegyesváltó (értsd két férfi, két nő alkotja  stafétát) a szám Eb-premierjén mindjárt világrekordot repesztett (3:44,02).

Bronzlányok: Kormos Villő és Reisinger Zsófia
Gero Brelör / MTI/AP

Még az esti úszódöntők előtti hír, hogy 1500 m gyorson Gyurta Gergely a negyedik idővel (15:05,13) szintén bejutott a szám döntőjébe, ahogyan az is: a egy házzal odébb, a női szinkrontoronyugrók versenyében a Kormos Villő,  Reisinger Zsófia kettős a harmadik helyen végzett.

Már éppen dagadna a keblünk a büszkeségtől, hogy na, tessék, már műugrásban is, ám a páros teljesítményét némiképp árnyalja, hogy ezen a viadalon éppen három duó merészkedett fel a tízméteres magasságba.

ÚSZÁS. Férfiak. 100 m mell: 1. Adam Peaty (brit) 58,96, , 2. Murdoch (brit) 59,43, 3. Titenis (litván) 59,61, 4. Gyurta Dániel 59, 88. 50 m pillangó: 1. Florent Manaudou (francia) és Jauhen Csurkin (fehérorosz) 23,00-23,00, 3. Andrej Govorov (ukrán) és Benjamin Proud (brit) 23,21-23,21. 100 m hát: 1. Christoph Walker-Hebborn (brit) 53,32, 2. Stravius (francia) 53,64, 3. Glania (német) 54,15. Nők. 50 m pillangó: 1. Sarah Sjöström (svéd) 24,98, 2. Ottesen 25,34, 3. Halsall (brit) 25,39. 200 m hát: 1. Duane Sa Rocha Marce (spanyol) 2:09,37, 2. Simmonds (brit) 2:09,66, 3. Usztyinova (orosz) 2:09,79.

Vegyes. 4x100 m vegyes: 1. Nagy-Britannia (Christoph Walker-Hebborn, Adam Peaty, Jemma Lowe, Francesca Halsall) 3:44,02, világcsúcs. 2. Hollandia 3:45,93, 3. Oroszország 3:47,34.

MŰUGRÁS. Férfiak. 1 m: 1. Patrick Hausding (német), 2, Kuznyecov (orosz), 3. Rosset (francia) .

Nők. Szinkron toronyugrás: 1. Jekatyerina Petuhova, Julija Tyimosinyina (orosz), 2. Maria Kurjo, My Phan (német), 3. Kormos Villő, Reisinger Zsófia..

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.