galéria megtekintése

Szabályok fordulatszáma

0 komment


Boda András

„Kicsit sokkoltak az események. Úgy utaztunk el Melbourne-ből, hogy elvetjük az új időmérős rendszert, és visszatérünk a régi, bevált szisztémához. Ehhez képest életben maradtak a leszerepelt kvalifikációs szabályok" – fakadt ki a Forma–1-ből két éve visszavonult ausztrál Mark Webber, és még visszafogottan nyilatkozott. Az ugyanis már-már komikus, ami napjainkban az autósport csúcs­szériájában történik.

Kezdődött azzal, hogy a téli szünetben meglehetősen rapid módon, ráadásul gyökeresen átalakították az időmérő szabá­lyait. Bevezették a kieséses rendszert, amelynek lényege, hogy a kvalifikáció mindhárom harmadában ­másfél percenként kiesik az aktuá­lisan leglassabb versenyző. A papíron izgalmasnak tetsző szisztéma azonban a két héttel ezelőtti ausztrál szezonnyitón megbukott: igaz­ságtalan és izgalommentes volt. Olyannyira, hogy a csapatok és a pilóták mindjárt ott, Melbourne-ben megállapodtak arról: már a következő versenyen – azaz a mostani hétvégén esedékes Bahreini Nagydíjon – visszatérnek a tavalyi szisztémához.

Már-már komikus, ami napjainkban az autósport csúcs­szériájában történik
Már-már komikus, ami napjainkban az autósport csúcs­szériájában történik
Hamad Mohamed / Reuters

Csakhogy később – s ez verte ki a biztosítékot mások mellett Mark Webbernél meg Sebastian Vettelnél, Lewis Hamiltonnál – lénye­gében törölték a törlést.

 

Pontosabban: az F–1 komplett vezetésével kibővített tárgyalásokon nem tudtak megállapodni arról, hogy miként alakítsák át a rendszert, megegyezés híján pedig semmi nem változott. Azaz maradt az új szabály.

Ami a lényeget, vagyis a versenyzést illeti: a pénteki szabadedzéseken – szokás szerint – jól hajtott a két Mercedes-pilóta. Az első futamot és a tegnapi tréningeket megnyerő ­Nico Rosberg jóval gyorsabb volt csapattársánál, a duplán második Lewis Hamiltonnál, ezen túlmenően pedig mindketten „agyonverték" a komplett mezőnyt. Bár messzemenő következtetést ebből nem lehet levonni – mert a riválisok hátránya „élesben" bizonyosan kisebb –, azért az világos: változatlanul a Mercedes diktálja a tempót.

Kivételes felvétel. Rosberg sétatempóban
Kivételes felvétel. Rosberg sétatempóban
Hamad Mohamed / Reuters

Vagyis egyelőre úgy tűnik, főként a középmezőny pilótái – köztük a sérült ­Fernando Alonso McLarenjébe átmenetileg beugró tehetséges fiatal belga Stoffel Vandoorne – ad reményt arra, hogy nemcsak körözgetést, hanem autóversenyt is láthatunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.