galéria megtekintése

Storck nekirontott az edzőknek, de nem a magyaroknak

9 komment


Hegyi Iván

Bernd Storck, a válogatott német szakvezetője szóban nekiment a hazai klubedzőknek. De kritikája nem a magyar, hanem főként a nálunk alkalmazott külföldi kollégáit érinti.

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott német szakvezetője, aki a kerettagok egy részével szerdán is fizikai felmérést végzett, a minap rendesen kiosztotta a hazai klubokat. Azt mondta: a múlt heti erőnléti tesztek „drámai" eredményeket mutattak, ezért aztán nem meglepő, hogy honfitársainknak korábban évtizedeken át nem sikerült kijutniuk a nagy tornák egyikére sem.

Vignjevics és Doll: magyarosodtak?
Vignjevics és Doll: magyarosodtak?
Hegedüs Gábor

– Mindenképpen változtatni kell a játékosok állóképességén, és ez a klubok feladata is, másképp nem lehetünk nemzetközi szinten versenyképesek – jelentette ki a tréner, akit a hazai internetes portálok egyike júniusban egyenesen „zseninek" nevezett.

 

A gyanútlan ember elsőre azt hinné: a külföldről érkezett mester most aztán szépen leleplezte a magyar edzői kart, alátámasztotta annak közismert alkalmatlanságát. Ám kritikája a túlnyomó többséget tekintve nem honfitársainkra vonatkozik, mert abban a tizennyolcas keretben, amelyet Storck még a légiósok hazaérkezése előtt összetartott, tizenhárman a Debrecent, az FTC-t, a Honvédot, a Vasast és a Videotont képviselték. Márpedig a DVSC-t a portugál Leonel Pontes, a Ferencvárost a német Thomas Doll, a Honvédot az olasz Marco Rossi, a Vasast a német Michael Oenning, a Videotont a norvég Henning Berg irányítja. A Feröer elleni „csúcstalálkozóra" készülő végleges keretben kétszer annyi (6:3) a hazai klubokból beválogatott, de külföldi edzővel készülő játékos, mint a magyar tréner vezényletével gyakorló labdarúgó.

Az szóba sem jöhet, hogy Storck az RB Lepzig, a Greuther ­Fürth, a Le Havre, a Wisla Krakkó, a Lech Poznan, a Bologna, a Darmstadt, az Al Vahda, az Al Garafa, a Legia Varsó, a Slovan, a Kaiserslautern vagy a Hoffenheim erőnléti felkészítését bírálta volna, bár feltehetően az Egyesült Arab Emírségekben vagy Katarban sem kell a terheléstől szétszakadni. Maradnak tehát pellengéren az idehaza foglalkoztatott idegen trénerek, ebből pedig az következik: teljesen fölösleges volt idehozni őket. Ha belesimultak a langyos magyar miliőbe, akkor azért; ha meg képtelenek mit kezdeni az itteni, kétségkívül silány minőségű játékoskészlettel, akkor meg azért.

Van még harmadik lehetőség is, hogy a nálunk felbukkanó külhoni szakvezetők épp olyan szerény kvalitásúak, mint magyar kollégáik, s ezt a feltételezést erősíti a kérdés: különben mit keresnének itt? Ám Berg vagy az NDK-ban felnőtt Doll Angliában, illetve az NSZK-ban, Olaszországban a legmagasabb szintű profizmust sajátította el játékosként. Igaz, ettől még lehet gyönge edző, ám viszonyát a munkához semmiképp sem a nihil határozza meg. Egyről kettőre azonban nem jut újabban már az NB I-ben sem, nemhogy a Partizani Tirana-nívójú, félelmetes kiselejtezőkkel szemben.

Dollék nyilván azt mondják: csak nehogy elérkezzék az idő, amikor még a zseniális Storckot is fájó kritika éri...

Éjszakai előadások

Dél-Amerikában ma estétől folytatódnak a 2018-as vb selejtezői. A program: Bolívia–Peru (magyar idő szerint 22), Kolumbia–Venezuela (22.30), Ecuador–Brazília (23), Argentína–Uruguay (másnap hajnali 1.30), Paraguay–Chile (másnap hajnali 2). Az állás hat forduló után: 1. Uruguay 13 pont, 2. Ecuador 13, 3. Argentína 11, 4. Chile 10, 5. Kolumbia 10, 6. Brazília 9, 7. Paraguay 9, 8. Peru 4, 9. Bolívia 3, 10. Venezuela 1.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.