galéria megtekintése

Real Madrid: királyi kategória

7 komment


Hegyi Iván
NOL

A Real Madrid méltóképpen ünnepelte huszonötödik elődöntőjét az első számú európai labdarúgó-klubtornán: valósággal kivégezte a BL-címvédő Bayern Münchent.

 A 4-0-ás diadal a futballtörténet második spanyol győzelme az „FC Hollywood" ellen a bajor városban: eddig ott csak a La Coruna nyert kontinentális kupatalálkozón (Bajnokok Ligája-csoportmeccsen 2002-ben, amikor a Real Madrid legutóbb döntős, sőt győztes volt a klubfutball királykategóriájában).

Öröm itt, bánat ott
Öröm itt, bánat ott
Ralph Orlowski / Reuters

Ám a legnagyobb szám alighanem az, hogy a német együttest korábban soha nem érte hasonló csapás hazai pályán európai díjmérkőzésen. A Bayern kapott már ki négy góllal – 1973-ban az Ajaxtól (0-4), 1977-ben és 1980-ban az Eintracht Frankfurttól (az UEFA Kupában 0-4, illetve hosszabbítás után 1-5), 1991-ben a koppenhágai Boldklubtól (2-6), 2008-ban a szentpétervári Zenittől (0-4) és 2009-ben jelenlegi edzője, Pep Guardiola Barcelonájától (0-4) –, de mindannyiszor idegenben szenvedte el a megrázó vereséget. Most viszont otthon bánt el vele a tizenharmadik BEK- és BL-döntőjére készülő Real Madrid, amely eddigi tizenkét finalista szereplése közül kilencet győzelemmel zárt. Kedd esti eredménye egyenesen az 1960-as döntőt, az Eintracht Frankfurt elleni 7-3-at idézte, s nem csupán a góllkülönbség miatt, hanem azért is, mert Glasgow-ban és Münchenben is két játékos szerezte a gólokat: a Hampden Parkban Puskás Ferenc (4) és Alfredo di Stefano (3), míg az Allianz Arénában Sergio Ramos és Cristiano Ronaldo (2–2). Persze négyet vagy hármat nehezebb elérni, mint kettőt, ám nem feledhető: a dupla duplázás a német kirakatcsapat felségterületén történt.

 

Ugyanannyi volt a végeredmény, mint a múlt héten Madridban az Osasuna ellen...

Nem csoda, ha a Bild ezzel a főcímmel tudósított a találkozóról: „Micsoda blamázs Guardiola számára!" A Kicker sportmagazin szerint „a Real Madrid királyian játszott", s e megállapítás megegyezik a L'Equipe konklúziójával: „Royal Real". A France Football „kolosszálisnak" nevezte a vendégcsapatot, míg a Daily Telegraph azt írta: „Cristiano Ronaldo vezényletével a Real Madrid Lisszabonig táncolt". (A döntőt a portugál fővárosban rendezik.)

Franz Beckenbauer, a Bayern örök ideálja mélységes csalódással említette: „A Bayern nincs formában, és különösen a középpályán szenvedett a világklasszis ellenféllel szemben." Münchenben azért is nagy a döbbenet, mert nemrégiben főként a gólhelyzetek sokaságát veszni hagyó Borussián múlt, hogy a királyi gárdát nem ütötték ki Dortmundban (a Bernabeu stadionban elért 3-0-ás győzelmet csak 2-0-ás vereség követte a gondviselésnek és a tékozló örmény Mkitarjannak köszönhetően). Guardiolára szünet nélkül zúdulnak a kritikák a „tiki-taka" behozatala miatt, és az import áruval kapcsolatban a németek fanyarul jegyzik meg, hogy immár nemcsak a mezőnyben, hanem a müncheni hálóban is sikerül tartani a labdát...

A Bayern vesztét azonban nem a passzjáték, hanem a védelem összeomlása okozta. A hazai együttes úgy kapott két fejes gólt az első húsz percben, hogy „a világ legjobban kontrázó klubcsapata" nem vezetett gyors ellenakciót, ellenben – szögletből, illetve szabadrúgásból beívelt labda után – a levegőben tönkreverte az ezúttal tériszonnyal küzdő vendéglátókat. Ezzel a kezdéssel pedig el volt intézve a meccs és a továbbjutás; a folytatásban a német csapat úgy kereste önmagát, akár Derrick felügyelő a nyomokat Münchenben és annak környékén. (A tévéfilmes detektívnek három megoldatlan ügye volt, de e három együtt sem hasonlítható a bajor futball keddi rémálmára).

S miközben Münchenben – enyhén szólva – kikezdik Guardiolát, addig Madridban a legnagyobb hálával tekintenek Carlo Ancelottira. Az itáliai mester az ötödik BEK- és BL-győzelmét ünnepelheti Lisszabonban: kettőt játékosként (1989, 1990), kettőt edzőként ért el (2003, 2007) a Milannal. A vörös-feketéket szín olasz döntőben is irányította: 2003-ban Milan–Juventus volt a párosítás a manchesteri Old Trafford stadionban. Azonos országbeli együttesek további három alkalommal vívtak BL-döntőt: 2000-ben Párizsban a Real Madrid a Valenciával, 2008-ban Moszkvában a Manchester United a Chelsea-vel, 2013-ban Londonban a Bayern München a Dortmunddal rivalizált. Ezt azért érdemes felidézni, mert az idén Atletico Madrid–Real Madrid csúcstalálkozóval is zárulhat a BL-évad.

Szerda este az angol fővárosban kiderül, hogy spanyol kupadöntőt rendeznek-e májusban a Fény stadionjában vagy angol klub képviselői is megjelennek-e a lisszaboni Luz aréna pázsitján...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.