galéria megtekintése

Rajt a botrány árnyékában

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 22. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Ma kezdődik Pekingben – nyári és téli olimpia, valamint futball-vb meg Eb hiányában – az év legjelentősebb sporteseménye. A szabadtéri atlétikai világbajnokságon tizenkét magyar sportoló vesz részt, s ha a kilencnapos sztárfelvonuláson csupán némi figyelem rájuk irányul, már elégedettek lehetünk.

Hiába az új elnök, a szerdai választáson Szergej Bubkát legyőző (a sportolókat „kilencvenkilenc százalékban tisztának” tartó Lamine Diackot követő) Lord Sebastian Coe tekintélye és pozitív kisugárzása... Merthogy akadnak, akik egyenesen provokációt vélnek fölfedezni abban, hogy éppen a 29. születésnapját tegnap ünneplő Usain Bolt volt az, aki közölte a Pekingben ma kezdődő atlétikai vb előtt: ő egyedül képtelen megmenteni a sportágat ...

A hatszoros olimpiai és nyolcszoros világbajnok jamaicai sprinter annak kapcsán szólalt meg, hogy soha nem látott doppingbotrány szele érintette meg az atlétikát. Ma még nem tudni, mi lesz a történet vége, miképpen azt is csupán sejthetjük: a vb hangulatát is meghatározza a példátlanul sok versenyzőt érintő ügyfolyam.

Ugrószám a start előtt
Ugrószám a start előtt
Pawel Kopczynski / Reuters

 

Gyulai Márton, a magyar szövetség főtitkára sem látja ezt másképpen, bár amondó: amennyiben az eredmények „elviszik a show-t”, ott maradhat a kosárban az egész sportágat megrázó, a német ARD televízió és a brit The Sunday Times című lap által nemrégiben kiteregetett szennyes. S ha ebből indulunk ki, a 2008-as (éppen pekingi...) olimpián aratott győzelme óta veretlen Bolt saját szerepének hangsúlyozása akár logikusnak is tetszhet.

A karibi villámember minden valószínűség szerint kulcsfigurája lehet a kilencnapos eseménynek. Akár nyer, akár nem. Mert a szakemberek úgy vélik, a legkevésbé sem biztos, hogy megint az övé lesz a 100 méter pálmája: a klasszikus számban ezúttal minden bizonnyal emberére talál a (200-on is) világranglista-vezető, a hírek alapján bomba formában lévő Justin Gatlinben. A történet kikerekedése kedvéért: az amerikait már kétszer is eltiltották doppingolás miatt... S attól, hogy ezekben a kemény időkben az ő nevétől legyen hangos a világsajtó – így a bennfentesek –, Isten óvja az atlétikát!

Tucatnyi magyar

A vb-n részt vevő magyar sportolók: Baji Balázs (110 m gát), Hudi Ákos (kalapács), Kővágó Zoltán (diszkosz), Pars Krisztián (kalapács), Pásztor Bence (kalapács), illetve Gyurátz Réka (kalapács), Krizsán Xénia (hétpróba), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Márton Anita (súly), Orbán Éva (kalapács), Szabó Barbara (magas), Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba).

Hogy a szuperduó mellett kikre érdemes megkülönböztetett figyelmet fordítani, az nehezen prognosztizálható: a számok többsége nem egy- és nem is kétesélyes. Férfi és női rúdugrásban, férfi magasugrásban vagy női 400-on, illetve 800-on kiváltképp színvonalas csata várható, nem beszélve a hagyományosan „magyar” számról, a holnapi férfi kalapácsvetésről, amelyben az olimpiai aranyérmes Pars Krisztián mellett további két honfitársunk is ott lesz a résztvevők között.

A dobószakágra azonban nem csak miattuk kell koncentrálnunk: férfidiszkoszban Kővágó Zoltán, női súlylökésben az idei fedett pályás Európa-bajnok Márton Anita – talán – odaférkőzhet a legjobbak közé. A hét évvel ezelőtti ötkarikás játékok alkalmával tátott szájjal bámult Madárfészekben egybegyűlő több mint kétezer atléta között összesen tizenkét honfitársunk vonul fel, ám egyedül Baji Balázs áll rajthoz futószámban: az állatorvosi egyetemen az idén diplomát szerző 110 gátas országos csúcstartó részéről hatalmas eredmény lenne a döntőbe kerülés.

Gyulai azt mondja: összességében egy érem és további két döntős helyezés elérése a cél, két dobogós pozíció megszerzése pedig a vágyak netovábbja volna. A pekingi vb – történjék bármi – a nagy számok találkozója lesz. Az eseményt 300 szervezőbizottsági tag igyekszik gördülékennyé tenni, az ő munkájukat (is) 2800 önkéntes segíti, miközben a sportolókat és sportvezetőket 202 Toyotával furikázzák majd. A kínai fővárosban 7000 LED-falat és 21 kivetítőt helyeztek ki, a stadionban 113 tévékamera követi a történéseket.

A hatórás időeltolódás miatt a versenyek magyar idő szerint kora hajnalban kezdődnek. A sok bizonytalanság között egyetlen biztos pont azért akad: érdemes lesz a kakas előtt kelni.

Döntős program

Ma: férfi maraton, női súly, férfi 10 000 m.

Vasárnap: férfi 20 km gyaloglás, férfi kalapács, férfi súly, női hétpóba, férfi 100 m.

Augusztus 24.: férfi rúd, női hármas, női 10 000, férfi 3000 akadály, női 100.

Augusztus 25.: női diszkosz, férfi távol, férfi 400 gát, női 1500, férfi 800.

Augusztus 26.: női rúd, férfi gerely, női 400 gát, női 3000 akadály, férfi 400.

Augusztus 27.: női kalapács, férfi hármas, női 400, férfi 200.

Augusztus 28.: női 20 km gyaloglás, női távol, női 200, férfi 110 gát, női 100 gát.

Augusztus 29.: férfi 50 km gyaloglás, női magas, női 800, férfi 5000, férfi diszkosz, férfi tízpróba, női és férfi 4 ≈100.

Augusztus 30.: női maraton, férfi magas, női gerely, női 5000, férfi 1500, női és férfi 4 ≈400.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.