galéria megtekintése

Nem nyertél aranyat? Szégyellhetnéd magad!

Gyurta Dániel és a többi "várakozásoktól elmaradó" teljesítményt nyújtó olimpikon pontosan tudja, milyen reakciókat vált ki itthon a kudarca, és nem véletlenül próbál elébe menni a népharagnak. 

Az is jó abban, ha az ember kint van Rióban, hogy jönnek otthonról az üzenetek.

„Hallod, 14:10-ről kikapni? Ehhez milyen amatőrnek kell lenni?”

Az olimpiai ezüstérmes Imre Gézáról van szó, aki negyvenévesen újra feltalálta önmagát meg a párbajtőrvívást, és az utóbbi két év két legnagyobb világversenyén második a legrosszabb helyezése.

 

De volt pofája elveszíteni négy tus előnyről az olim­piai döntőt.

Barom. Fel kellene pofozni tényleg, csak az ember nem szívesen üt meg szemüvegest.

„Na, szépen leszívott a Gyurta.”

Az olimpiai bajnok, aki 2009 és 2013 között gyakorlatilag minden versenyét megnyerte, akár a görbe fától a halőrházig kellett elúszni a tóban, akár négyszer a falig az olim­piai versenymedencében, és most merészelt nem továbbjutni a futamából. Senkiházi. Reméljük, égő ruhában zuhan ki egy helikopterből már a közeljövőben.

„Ezért ment ki? Ennyit én is csinálok.”

Tóth Krisztián vb- és Eb-ezüstérmes, nemrégiben – egyetlen magyar dzsúdósként – világranglista-vezető, a következő tíz év legnagyobb magyar cselgáncsozója. Akit élete első olimpiáján a legjobb tizenhat között eldobott valami csingcsangcsung kínai, ez meg hagyta. A büdös paraszt. Nyomós érvek szólnak a felrúgása mellett, csak nagyon gyors és erős, és utolér aztán.

Itt tartunk.

Imre Géza, olimpiai ezüstérmes
Czeglédi Zsolt / MTI

S ne gondolja senki, hogy ez hatás nélkül marad. Persze épen, erősen, önazonosan, masszív hátországgal és tökéletes integritással ki lehet zárni az ilyesmit is. De amikor a versenyző meginog kicsit (és aki sosem inog meg, az hazudik), könnyebben fennakadhat ezen a gyalázatos hozzáálláson, mint egyszeri magyar párbajtőröző a koreai pengén.

Hogy mást ne mondjunk, épp a fenti három érintett (hülye lúzerek!) mondta el külön-külön a maga módján a saját relatív kudarca után, hogy igen, nagyon is érzi, amikor jön a népharag. A tizenkét éve csapatban egyszer már olimpiai második Imre Géza olyan arccal közölte, hogy "én ezüstérmesként élek évek óta, pontosan tudom, mekkora a különbség Magyarországon ezüst- és arany között", mintha azt mondta volna: „Cápatámadás áldozataként élek évek óta, tudom, mekkora a különbség Magyarországon egy és két láb között."

Gyurta Dániel, Londonban olimpiai bajnok, Rióban 17.
Kovács Tamás / MTI

Gyurta a leendő okosok ellen fordította a fegyvert, finoman felemlegetve, hogy rajta kívül senki nem volt ott a 200 méteres mellúszás utóbbi három olimpiai döntőjében, sőt az utóbbi kettőben se, szóval... Tóth Krisztián meg a maga fiatal és őszinte telepi gyerek módján, egyenes derékkal beleállt, hogy őt agyonnyomta: érmet várnak tőle azzal a pasztellárnyalatnyi kiegészítéssel, hogy ha nem szerzi meg, akkor egy darab ürülék.

Persze a sportoló nyilván sportoljon, nyújtson teljesítményt, ne legyen rest katarzist előidézni, járjon el a csodatétel megvalósításának tárgyában, ezért kapja a fizetését. Csak van ez a történelmi trauma, amelyet a magyar (sport)közvéleménynek mindmáig nem sikerült feldolgoznia, miszerint eközben más országokban is léteznek sportolók. S néha ők is akarnak nyerni, ha szabad. Még akkor is, ha magyar az ellenfél. Rohadjanak meg azok is egyébként.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.