galéria megtekintése

Őrültség és nincs benne rendszer

Mint minden átigazolási idény végén, ezúttal is igazi thrillerben volt részük a Sky Sports 1 tévécsatorna nézőinek, akik helyi idő szerint éjjel 11 óráig követték az adásvételek fordulatait.

Három last minute transzfer borzolta fel a kedélyeket a piac bezárása előtt. Daniel Levy, a Tottenham elnöke a Premiershipből kieső Newcastle-ban futballozó Moussa Sissokót 30 millió fontért elhappolta a játékossal ugyanebben az összegben délután megállapodó Everton orra elől. (A francia válogatott futballista számára nyilván vonzóbb volt a BL-szereplés.)

Forgószélszerű tárgyalások után, záróra előtt került Bournemouthba – igaz, csak kölcsönbe – Jack Wilshere, az Arsenal angol válogatott tehetsége, aki ismétlődő sérülései miatt eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A két hónapos átigazolási időszak „végszava” a Wilshere-hez hasonlóan szórakoztató David Luiz visszaszerződtetése volt. A védőt két évvel ezelőtt José Mourinho edző javaslatára engedték el a PSG-hez 50 millió fontért, amely összeg meghökkentőnek tetszett a stílusa alapján nem igazi brazil játékos fegyelmezetlenségei, felejthetetlen hibái fényében. Ám Luiznak a múlt vasárnap lett elege a Parc des Princes-ből, amikor Unai Emery tréner a Monaco elleni, 3-1-es vereséggel záruló mérkőzésen egy óra elteltével lecserélte. A huszonkilenc éves középső bekk, aki John Terry csapatkapitánnyal vetélkedhet Antonio Conte edző kegyeiért, ezúttal 32 millió fontot kóstált.

 
Moussa Sissokót a zárónapon halászta el a Spurs az Everton elől
Moussa Sissokót a zárónapon halászta el a Spurs az Everton elől

A másik, józan ésszel felfoghatatlan visszavásárlás José Mou­rinho nevéhez fűződik, aki brit rekordért, 89 millió fontért „sírta ki” a főnökei­nél Paul Pogbát, aki négy évvel korábban 800 ezer fontért szegődött a Manchester Unitedtől a Juventushoz... A Sir Alex Ferguson bizalmát elveszítő játékos annyit bizonyosan nem javult, hogy fejlődése indokolná a The Times napilap szerint „obszcén” vételárat.

Összességében a Premier Liga húsz klubja – minden korábbi csúcsot megdöntve – 1,2 milliárd fontot (442,2 milliárd forintnyi summát) költött a nyáron. Ha az összehasonlítás nyilván sántít is, talán nem érdektelen felidézni, hogy a Rióban kiemelkedő teljesítményt nyújtó, 67 medáljával – köztük 27 arannyal – az Egyesült Államok küldöttsége után az éremtáblázat második helyét megszerző brit olimpiai csapat felkészítése összesen alig több mint 300 millió fontba került.

Bár a meglepetésbajnok Leicester, továbbá a West Ham és a kisebb csapatok közül a Watford és a Stoke is több tízmillió fontot áldozott új játékosokra, az igazán látványos mozgások most is a Premiership nagyjainak betétszámláin követhetők. A John Stone-nal (Everton) és Leroy Sane-nel (Schalke) kiegészülő Manchester City 170,75 millió fontot költött a nyáron, míg a Manchester United úgy adott ki 149 milliót, hogy nagy fogása, Zlatan Ibrahimovic ingyen érkezett a PSG-től. A Chelsea 95 milliós és az Arsenal 88 millió fontos nettó kiadása eltörpül Pep Guardiola és José Mourinho étvágya mellett, s az „ágyúsok” szurkolói aggódnak is az állomány miatt...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.