galéria megtekintése

Nadal a hazaiak kedvencével, Murray-vel teniszezik a vb-n

0 komment

Árvay Sándor

Egyesek szerint – bár meglepetés lenne – akár a sokáig sérült Nadal is megnyerheti a londoni O2 Arénában az ATP-világbajnokságot. A spanyol teniszező első meccsén győzött Wawrinka ellen. Berdych minden bizonnyal lemondhat a továbbjutásról, miután kikapott Nisikoritól.

A harmadik helyen kiemelt svájci Roger Federer két játszmában legyőzte a világelső és címvédő szerb Novak Djokovicsot a férfi teniszezők londoni világbajnokságán. A zárókör előtt ez az eredmény a továbbjutás közelébe emelte a nyertest, de nem törte derékba a vesztes terveit sem, hiszen csütörtökön egy győztes parti nagy valószínűséggel elegendő lesz a legjobb négy közé jutáshoz.

Hasonló teniszmatematika alapján tervezgethet még a Smith-csoport másik két szereplője is. Tomás Berdych és Kei Nisikori kedden délután csaknem két és fél órás kiélezett csatában tisztázta egymás közt, hogy melyikük, milyen eséllyel várhatja a kvartett befejező játéknapját. Nyert a japán szamuráj (7:5, 3:6, 6:3), ám az immár két vereséggel álló cseh vitéznek sem szálltak el teljesen az esélyei, bár az ő esetében világszám produkciót kellene előhúzni a kalapból ahhoz, hogy Djokovicsot legyőzze. Az ötvenszázalékos mérleggel álló Nisikori papíron ugyan kedvezőbb pozícióba került, ám tudván, hogy Federer lesz a következő ellenfele, nem sok jót jósolunk neki (sem) a folytatásra.

Szóljunk akkor a Nastase-csoportról is, s leginkább egy némileg árnyékba került bajnokról, Nadalról. A 29 esztendős spanyol azzal az egyáltalán nem irigylésre méltó rekorddal büszkélkedhet, hogy hiába szerzett jogot zsinórban tizenegyedszer az évzáró szupertorna nyolctagú elitcsapatában a részvételre, négyszer (2005, 2008, 2012 és tavaly) vissza-­visszatérő sérülései ­miatt le kellett mondania a szereplést. Volt közben két döntős jelenése, de 2010-ben Federer, 2013-ban pedig Djokovics zárta rövidre aranyálmait, így aztán most is úgy érkezett Londonba, hogy talán ezúttal végre világbajnok lesz...

 
Nadal a nagy trió nyomában
Tony O'Brien / Reuters

Nem kizárt ugyan, hogy valóra tudja váltani merész terveit, de ha így lesz, az a magyar focisták Európa-bajnoki részvételéhez hasonlítható derekas sportbravúrok kategóriájába tartozik majd. Két ok miatt. 1. A világelső Djokovics oly sokkal a mezőny fölött jár, hogy reális eséllyel csak két legnagyobb üldözője, Federer és a brit Andy Murray eredhet a nyomába. 2. Tudása alapján Nadal is az arra érdemes kihívók körébe tartozna, ám sérülései, betegségei, hosszú kihagyásai miatt most még a nagy trió mögött talpal.

Kedvező jel viszont számára, hogy a kétszeres Grand Slam-bajnok, s Davis Kupa-győztes Stanislas Wawrinka ellen sima 6:3, 6:2-vel kezdte idei világbajnoki szereplését. S valóban jól is teniszezett Rafa, tehát rászolgált a győzelemre. Tegyük azért hozzá, hogy a svájci csak az első játszmában hasított, akkor még (szokása szerint) váltogatták egymást a remek és a rossz periódusai, a második szettre viszont már csak az utóbbiból maradt, így aztán unottnak tetsző előadásmódban össze is hozott a meccsen harmincöt ki nem kényszerített hibát, s ezzel együtt egy nyitófordulós vereséget.

Nadal számára az igazi start most következik: ma magyar idő szerint délután háromtól Murray ellen vív rangadót, aztán következik pénteken a David Ferrer elleni spanyol házimeccs, mely vélhetően eldönti, hogy a két ibériai teniszező közül melyik jut a legjobb négy közé. Ez ügyben már előzetesen sok kérdést tisztázhat, hogy miként zárul a ma este kilenckor kezdődő Wawrinka–Ferrer-összecsapás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.