galéria megtekintése

Művészek, mint Marzolini, Maradona, Messi

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 19. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Az utóbbi ötven év alapján összeállított második „válogatottunk” az argentinoké. Talán meglepetés, hogy a tizenegyben csak öt világbajnok – Daniel Passarella, Osvaldo Ardiles, Oscar Ruggeri, Diego Maradona, Mario Kempes – kapott helyet. Na jó, Lionel Messi bárkit kiszorít...

De hogyan maradhatott ki a vb-aranyérmesek közül – többek között – Fillol, Pumpido, Olguin, Luis Galvan, Tarantini, Gallego, Bertoni, Luque, Houseman, Brown, Olarticoechea, Batista, Giusti, Burruchaga, Valdano? Úgy, hogy vannak náluk jobbak...

Pedig az argentinok utóbbi bő (azazhogy nagyon is szűk) húsz esztendeje nem éppen sikertörténet, hiszen a halványkék-fehér mezes együttes a Copa America 1993-as elhódítása óta nem nyert felnőtt-trófeát. A múlt évben csaknem negyedszázad múltán jutott ismét vb-döntőbe, de Rio de Janeiróban ugyanúgy 1-0-ra kikapott a német csapattól, mint 1990-ben Rómában.

Lionel Messi
Lionel Messi
Dylan Martinez / Reuters

 

A mostani ezüstérmeseket egyedül Messi reprezentálja. Ő azon kevesek egyike, akiket koruk legjobbjának tartanak, de nem voltak világbajnokok. Szintén nem volt vb-aranyérmes – de még döntős sem – Silvio Marzolini, aki viszont a Buenos Aires-i El Grafico szerint minden idők legjobb argentin balbekkje. A Boca Juniorsban 387 bajnoki meccsen szereplő hátvéd 1968-ban – honfitársa, Roberto Perfumo oldalán – szerepelt azon a Brazília–Világválogatott mérkőzésen, amelyen négy magyar, Albert Flórián, Farkas János, Novák Dezső, Szűcs Lajos játszott. Perfumo a FIFA All Starsba befért, ide nem... Javier Zanetti pedig nem kevesebb, mint 145-ször tűnt fel a válogatottban, de jellemző a modern idők argentin ínségére, hogy hazája legjobbjaival semmit sem nyert.

Világbajnok csapatkapitány volt viszont a védőként (mindent egybevetve) 134 gólt szerző, utóbb szövetségi kapitánnyá is kinevezett Daniel Passarella. Rajta kívül a tíz évet a Tottenhamnél töltő, a Falkland-háború alatt ugyancsak a londoni klubban futballozó Osvaldo Ardiles, valamint a vb-gólkirály Mario Kempes képviseli a hetvenes évek győzteseit. Ma mindkettő szakkommentátor: a korábbi középpályás az RTE ír televízió nézőit kalauzolta a 2010-es és a 2014-es világbajnokságon, míg a három vb-n szereplő, ám csupán 43-szoros válogatott Kempes az ESPN amerikai sportcsatorna spanyol nyelvű adásának dolgozik. Hogy nincs több hetvennyolcas, abban nagy szerepe van annak: a vb-diadalt köztudomásúan külső körülmények hatására sikerült elérni Jorge Videla tábornok rémisztő rezsimje idején. (A FIFA örök szégyene, hogy Argentína rendezhette és nyerhette azt a tornát.)

Diego Maradona (b) és Claudio Caniggia
Diego Maradona (b) és Claudio Caniggia
Enrique Marcarian / Reuters

A másik világbajnok argentin csapatból, az 1986-osból Oscar Ruggeri, valamint Diego Maradona, a valaha volt legnagyobb virtuózok egyike került be az álomtizenegybe. Mindkettő vb-arany- és -ezüstérmes, sőt ha az uruguayi származású mexikói Edgardo Codesal nem vezeti el az 1990-es döntőt, akkor a védő és az „isteni” extra klasszis egyaránt kétszeres világbajnok. Itt nyomban eldől a vita, hogy Maradona vagy Messi... A nyolcvanhatosok közül eséllyel pályázott még az All Star-csapattagságra a döntő győztes gólját szerző, finom pengés Jorge Burruchaga, de az 1990-ben ezüstérmes Claudio Caniggia még nála is nagyobb figura volt. Szintén a kilencvenes kompániát képviseli a kitűnő „dublőr”, a Nery Pumpido mögött a River Plate-ben és a válogatottban is sokáig tartalék, majd a vbn bravúrosan beugró, sőt egyenesen klasszikussá váló Sergio Goycoechea. Tizenegyedikként említjük, de korántsem tartjuk utolsónak a védekező középpályások korszakos egyéniségei közé tartozó Fernando Redondót. Passarellát most átigazolhatnánk kölcsönjátékosnak a sportrovatba.

Daniel Passarella a River Plate vezetőedzőjeként
Daniel Passarella a River Plate vezetőedzőjeként
Reuters

Szakvezetőként annak idején ő is leírta a ragyogó Redondót.

Hegyi Iván sorozatának első részét, amely az angol álomtizenegy összeállításáról szól, itt olvashatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.