galéria megtekintése

Matek az esti iskolában

0 komment


Őri B. Péter

Az, aki látta a magyar férfiválogatott legutóbbi három mérkőzését a kézilabda Európa-bajnokságon, még kis tétben sem fogadna arra, hogy Talant Dujsebajev szakvezető együttese kivívja a részvételt az olimpiai kvalifikációs tornára. Matematikai esély azonban még mindig van.

Szerencsés csapat ez a magyar. Bár azt az alakulatot, amelyet úgy porig aláznak, ahogyan a férfiválogatottal az orosz, a dán és a német együttes tette Lengyelországban az olim­piai kvalifikációs Eb-n, nehezen lehet Fortuna pártfogoltjának nevezni.

Mégis...

Nem a Vidám Fiúk: Nagy László, Mikler Roland, Schuch Timuzsin, Bánhidi Bence
Nem a Vidám Fiúk: Nagy László, Mikler Roland, Schuch Timuzsin, Bánhidi Bence
Kovács Anikó / MTI

 

Minden az oroszoknak köszönhető. A „szbornaja” pénteken elherdálta többgólos előnyét: a svédek az utolsó pillanatban egyenlítettek (28:28). A keleti pontvesztés a magyarok számára lélegeztetőgépre helyezéssel ért fel, hiszen játszhattak bármilyen rosszul – aznap a németektől kaptak ki tízgólos különbséggel –, tovább élt a nagyon halovány, de még létező esély.
Vasárnap újabb négylevelű lóherét talált a magyar válogatott. Már az szerencsés momentum volt, hogy nem kellett pályára lépnie... Az oroszok viszont ismét Nagy László és társai kedvében jártak. A német válogatott elleni találkozójuk ­utolsó percében 29:29 volt az állás. Támadtak, ám elvesztették a labdát, az ellenakcióból az ellenfél gólt szerzett, s így 30:29-re megnyerte a találkozót. Jótevőnk ezúttal pont nélkül maradt, s a magyar válogatottnak még mindig megmaradt a matematikai esélye arra, hogy szerepelhessen a tavaszi olimpiai kvalifiká­ciós tornán.

A sportág vezetői nagyon belekapaszkodnak ebbe az utolsó szalmaszálba, ugyanis több mint kínos lenne számukra, ha a decemberben rendezett vb-n a tizenegyedik helyet „megszerző” és az olimpiáról lema­radó női válogatott után a férfiegyüttes sem utazhatna Rióba, az ötkarikás játékokra.

Ám valószínűleg Fortuna istenasszony összes tudománya kevés lesz a magyarok üdvösségéhez. A csapat abban az esetben készülhetne a kvótatornára, ha a hátralévő két mérkőzését megnyerné, ugyanakkor az oroszok nem szereznének pontot a spanyol együttestől. Ez a „matek” persze akkor érvényes, ha a másik csoportban Macedónia és Fehéroroszország együttese nem gyűjt több pontot a magyar csapatnál. Még lehetséges egy variáció: ha Norvégia ­Európa-bajnok vagy döntős lesz, akkor a skandináv csapat már riói résztvevő, s honfitársaink a spanyol–orosz meccs eredményétől függetlenül készülhetnének a tavaszi kvalifikációs megméretésre. A rivális svéd válogatottat persze mindenképpen le kellene győzni...

Az eddigi teljesítmények ismere­tében az sem lesz könnyű, de előbb következnek ma a spanyolok. Az ibériai együttes már tagja a kvótatorna mezőnyének, ám egyáltalán nem mindegy számára, hogyan ­szerepel az Európa-bajnokságon. Két további győzelemmel bejuthat az elődöntőbe, így nyilván nem lesz jószívű a magyarokkal. A tavalyi vb-n – címvédőként – a negyedik, a 2014-es ­Eb-n pedig a harmadik helyet szerezte meg. A vasárnapi – lapzárta után véget érő – meccsen ugyan 27:23-ra kikapott a dán válogatottól, de a barcelonai sztár, Raul Enterrios vezérelte klassziscsapatot a vereség aligha zökkentette ki különösebben. Érdekesség: a kapuban az a Sterbik Árpád áll, aki sokáig Veszprémben védett, s a keret tagja a magyar szövetségi kapitány fia, Alex Dujse­bajev. Félő, hogy ma este a srác lesz a boldogabb.

Felelj, Fortuna: vagy nem...?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.