galéria megtekintése

Győrben az élet vagy a halál kérdése jön a Quaestor után

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 17. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Európában május 8-án ünneplik a győzelem napját. Győrött ez a dátum az életet vagy a halált jelenti. Pedig aki az utóbbi hetekben nem olvasott újságot, nem nézett tévét, nem hallgatott rádiót, az a csütörtök délelőtti edzést figyelve meggyőződéssel állítaná: az ETO futballklubjánál minden rendben van.

Ez azonban a legkevésbé sincs így. A tulajdonos, a Quaestor botránya miatt a labdarúgóknak úgy kell készülniük a meccsekre, hogy tudják, nem kapnak fizetést, és nem tudják, az ősztől is első osztályú lesz-e az együttes. A csapatot működtető kft. és az összes létesítmény április elsejei hatállyal csődeljárás alá került. A bukott cégcsoport logóit leszerelték, ám az ETO Park plázájának egyik oldalán, jó magasan még felfedezhető egy. Lehet, hogy darura sem jutott már pénz?

Az öltözőben és az edzőpályán a szokásos a tréning előtti készülődés: előkerülnek a labdák, a bóják, a sorfalat helyettesítő bábuk. A parkolóban egyetlen Audi árválkodik a többi autó között. Az is román rendszámú (nem Miriuta László edzőé). Nem csoda, hiszen a német cég megvonta a támogatást a felnőttcsapattól, a szolgálati autókat le kellett adniuk a stábtagoknak és a futballistáknak. Szóval se pénz, se kocsi.

Ráadásul a csapat a múlt héten hazai pályán, az utolsó pillanatban kapott góllal veszített 3-2-re a Nyíregyháza ellen.

 

Mayer Milánnak mégis fülig ér a szája. Amikor hozzá fordulok, a néhány éve Kaposvárról a helyi akadémiára érkező, érettségire készülő támadó azt mondja: ő nem foglalkozik a klub ügyeivel, csak a futballra összpontosít, és nagyon örül annak, hogy a múlt szombaton, élete első NB I-es meccsén góllal mutatkozott be.

Kín, torna
Kín, torna
Szabó Miklós / Népszabadság

Miriuta tréner az utóbbi időben hadilábon áll a szerencsével. Kolozsvárról, a CFR csapatától szintén anyagi gondok miatt köszönt el, és szerződött az akkor a Kánaánhoz hasonlító győri együtteshez. Korszerű stadion, edzőpályák, szálloda, üzletközpont, szolgálati Audik... Aztán egyik napról a másikra a keserű ébredés.

– Az előző klubomnál annyival jobb volt a helyzet, hogy ott legalább tudtam, mire számíthatok. Győrött a történtek után hetekkel is teljes a bizonytalanság. Ilyen körülmények között nem egyszerű motiválni a játékosokat, pedagógusnak is kell lennem. De tesszük a dolgunkat, és mi egyebet tehetnénk, bizakodunk. Természetesen mindannyian maradunk. Addig biztosan, amíg nem sorolják alacsonyabb osztályba a csapatot.

Nem mond mást két válogatott játékos, Lang Ádám és Priskin Tamás sem. „A szerződés ideköt minket, igyekszünk kizárólag a játékra koncentrálni” – így előbbi, míg utóbbi úgy fogalmaz: „Oroszországban voltam már hasonló szituációban,

most az a dolgunk, hogy csak a játékkal törődjünk, és tegyünk meg mindent a csapatért.”

A borúba derűs pillanatokat csempésznek néhányan: a leleményesebbek az edzőpályát a parkolót elválasztó hálón át közelítik meg. De nem kell Uri Geller-i varázslatra gondolni: a futballisták egy lyukon bújnak át.

A bemelegítés idejére már Szasa Sztevanovics, a korábbi kapus, a jelenlegi sportigazgató is megérkezik.

– Több mint tíz éve vagyok Győrben, sokat kaptam a klubtól, és úgy gondolom, most viszonoznom kell ezt. A futballistákkal kedden beszéltünk, mindegyikük vállalta, hogy fizetés nélkül is játszik. Szerencsére többen is szívügyüknek érzik a helyi labdarúgást, segítenek például a csapat utaztatásában, a takarításban. Furcsa a helyzet, de alkalmazkodunk hozzá.

Vincze Ottó, a tizenegyszeres válogatott labdarúgó, a mostani klubigazgató a lojalitásról beszél.

– A futballistákon és stábtagokon kívül rengetegen dolgoznak a háttérben, közülük nem kevesen tizenöt-húsz éve, most mindannyian fizetés nélkül. Köszönet érte nekik.

Persze kimondva-kimondatlanul mindenkit az foglalkoztat, hogyan tovább. Az MLSZ-nek benyújtott licenckérelemhez a hiánypótlást a már emlegetett május 8-áig lehet beadni. Ha addig nem akad új tulajdonos, akkor a hatvanas években BEK-elődöntős együttes

az ősztől az NB III-ban szerepel.

A magyaros módiról, a kft. esetleges átjátszásáról is szólnak mendemondák, de a helyiek szerint ez nemcsak erkölcsileg lenne aggályos, hanem jogilag is nehezen kivitelezhető.

Az idő szorít. A kormány a botrány nyomán rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a Győri ETO FC Kft.-t, ami annyit tesz, hogy az értékesítés módját az állami felszámoló döntheti el. (Értesüléseink szerint zárt pályázaton.)

Három héten belül kiderül: Róbert bácsit vagy Állam bácsit érdekli-e egyáltalán a győri futball?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.