galéria megtekintése

Lenyűgöző teljesítmény az embert próbáló viadalon

1 komment


Bodnár Zalán

A Jack London ihlette gyermekkori álom valóra vált: az utolsó, harmadik kvalifikációs versenyt is sikerrel vette Balogh Ottó, így jövő márciusban első magyarként ott lehet az alaszkai szánhúzókutya-versenyzők „olim­piáján", a világ legkeményebb viadalaként számon tartott, 1850 kilométeres Iditarodon. Most, utolsó felkészítő erőpróbaként egy 550 kilométeres távot, a YukonQuest 300 nevű versenyt kellett teljesítenie azzal a feltétellel, hogy a mezőny első háromnegyedében ér célba, méghozzá legfeljebb kétszer annyi idő alatt, mint a győztes.

Amikor február elején ezeken a hasábokon „útjára engedtük", azt mondta lapunknak, hogy puskát nem visz magával a vadállatok ellen, van egy rózsafüzére, korábban is az védte meg mindig. Persze élménybeszámolója alapján úgy sejtjük: más is kellett ott, a fagyos északon a sikerhez: emberfeletti elszántság, lelkierő, kitartás, hidegvér. Véletlenül se higgyük, hogy móka volt! „Amikor útnak indultunk, a helyiek úgy biztattak bennünket: Have a fun, jó mulatást! – mesélte a célba érés után.

– Szívesen kifejteném nekik, hogy mi mást értünk Európában az ilyesmi alatt. Labdázást, fürdőzést, kártyapartit, táncot, bulit, de semmiképpen sem versenyszánozást. Részt venni egy hatvanórás versenyen ott, ahol brutálisan hideg van, napi másfél-két órát alszol, továbbá főzöl, mosol, kiszolgálsz és masszírozol tizenegy kutyát... hát ez minden, csak nem fun! Inkább a korlátaim feszegetése, időre menő versenyexpedíció, ahol a döntéseim folyamatosan választóvizet jelentenek sérülés és épség, extrém helyzetben élet és halál között."

Miként a sivatagi Dakar-ralinak, ennek a versenynek is a természeti környezet kiszámíthatatlansága adja a sava-borsát. Balogh hiába készült már tavaly óta a kihívásokra a sportág legkiválóbbjainak egyikével, az amerikai Dallas Seavey-vel, hiába akklimatizálódott hónapokig Alaszkában, újra és újra meglepetések érték. De miként is lehetne ez másként ott, ahol gyakran úgy kell beleszaladni kutyaszánostul egy vízátfolyásba, hogy az ember nem tudhatja, a vízfelszín alatt tíz centivel vagy másfél méterrel található szilárd talaj? Vagy ahol a tüdejét is kiköpve, szó szerint az előtte haladó versenyzők és kutyák hányásában térdepelve felviszi a szánt a negyvenöt fokos szögben emelkedő hegyre, amelynek túlsó oldalán tükörjégen kell leereszkedni, majd amikor ez megvan, büszkén elkönyveli, hogy a rettegett Eagle Summitot ki lehet pipálni, és akkor ráébresztik: az csupán a ­Rosebud volt, az Eagle Summit kisöccse...

 
Kutya, hideg
Facebook

Aki úgy gondolja, hogy a hidegtől, a farkasoktól és a hosszan tartó sötét éjszakák magányától kell a legjobban rettegnie, az téved. „A kutyák elvesztésétől és a megizzadástól kell félni a leginkább. Már egy kutya elkallódása is kizárással jár, az izzadás pedig életveszélyes ezen az égtájon, az átöltözés viszont gyakran pótolhatatlan időveszteséget okoz" – magyarázza vakmerő honfitársunk.

No és persze a kutyák sem csökkentik a kiszámíthatatlansági faktort. Balogh Ottó összesen tizen­nyolcszor bukott a versenyen, és azzal gyötri magát, hogy ha csak kettővel-hárommal kevesebbszer történt volna ez meg, akkor a legjobb tíz között érhetett volna célba. Szégyenkezésre azonban így sincs oka, a huszonhárom tagú mezőnyben a tizenegyedik helyet szerezte meg, ezzel kvalifikálta magát az Iditarodra. Egyébként is azt szokta hangsúlyozni, hogy az efféle versenyen senkit sem a helyezés érdekel, mert minden célba érő győztesnek tekint­hető (pláne egy kelet-európai versenyző az őshonos alaszkaiak vagy skandinávok között).

Rövidesen könyv is megjelenik a nagy északi kalandról, de aki azt nem bírja kivárni, már most is böngészheti a magyar versenyző Facebook-oldalát, ahol nagy lélegzetvételű, ötrészes élménybeszámoló idézi fel a versenyt. Sőt lehet jelentkezni céges motivációs előadásokra is, amelyeket Balogh alaszkai tapasztalatai alapján tart majd, ezzel is segítve felkészülését a jövő márciusi, meglehetősen költséges viadalra. Aki pedig beteg gyermeken kíván segíteni – akár adója egy százalékának felajánlásával –, annak a Csodalámpa Alapítványt ajánlja. Az állhatatos spor­toló ugyanis a saját álma elérésén túl, mások álmaira is koncentrál: a támogatók segítségével hét gyógyíthatatlan gyerek álmát teljesítette az alapítvánnyal karöltve, és jövőre is tervez hasonló jótékonysági akciót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.