galéria megtekintése

Shaqiri álomgólt szerzett, de Lengyelország jutott a nyolc közé

0 komment

NOL

A franciaországi Európa-bajnokság első nyolcaddöntőjében 1-1-et játszott egymással Svájc és Lengyelország, a tizenegyespárbajt pedig Granit Xhaka hibája révén a lengyelek nyerték, így a negyeddöntőbe jutottak.

Noha Lengyelország és Svájc is csoportmásodikként jutott be a nyolcaddöntőbe, picivel talán a svájci együttes számított esélyesebbnek a Saint-Etienne-i mérkőzésen. Ezzel szemben lengyel rohamokkal indult a meccs, és már az első percben ettől meg is zavarodott a svájci védelem: Sommer kapus röviden kapta haza a labdát, sebtiben kellett felszabadítania, de a labda Milik elé került, aki viszont 16 méterről a teljesen üres kapu fölé lőtt. Talán maga sem hitte el, hogy ekkora gólhelyzetben van.

Fotó: Reuters

Az első tíz percben Lengyelország lényegében beszorította ellenfelét, ám aztán magához tért a nagy hőségben a svájci együttes, és kiegyensúlyozottá vált a játék. A 25. percben már helyzettel is jelentkezett Vladimir Petkovic csapata: 24 méterről tüzelt ballal Rodriguez, a bal kapufa mellé.

 

A 31. percben a túloldalon Lewandowski „szervezőként" jeleskedett, hosszú indítása megtalálta elöl Grosickit, aki két védő szorításában azonnal kapura emelt. Szép próbálkozás volt, nem sokkal ment fölé.

Két perc múlva újabb lengyel helyzet következett, egy keresztívelés után a hosszú oldalon Milik megkapta a labdát, hat méterről lőhetett ballal, de megint fölé. Újabb két perc múlva már a lengyel kapunál volt veszély, Schär fejelt nyolc méterről, Fabianski kapus szerencséjére épp középre.

A 38. percben Dzemaili csinált egy cselt, majd 19-ről ballal rátűzte, Fabianski ujjheggyel tolta fölé a labdát. Szöglet következett, a belső védő Djourou is előre ment, ő fejelt kapura. Ám a kontrából megszületett a lengyelek gólja! Gyors ellentámadás végén Grosicki tette be balról a labdát, középen Milik ügyesen elhajolt előle, így lett jó a labda a túlsó oldalon Blaszczykowskinak, aki ziccerben a kapuba lőtt (0-1).

A második félidőben abszolút egyenrangú ellenfele volt egymásnak a két csapat, itt is, ott is adódott nagy helyzet. Lengyel részről Blaszczykowski (53. perc) és Piszczek (71. perc) is tüzelt távolról, előbbi esetben Sommer védett nagyot, utóbbinál fölé szállt a labda. A svájciak pedig Rodriguez (szabadrúgását nagy bravúrral tolta ki a bal felső sarok elől Fabianski), majd Seferovic (felső lécet lőtt 7 méterről) révén veszélyeztetett.

Nagyon úgy nézett már ki, hogy Svájc elbúcsúzik, de a 82. percben álomszép gól született: egy szöglet után kifelé pattant a labda, amikor is Shaqiri 16 méterről ollózott ballal a bal alsó sarokba, a kapufa segítségével! (1-1).

Mark Clattenburg bíró és a svájci Yann Sommer csillapítja Blerim Dzemailit a meccs után
Mark Clattenburg bíró és a svájci Yann Sommer csillapítja Blerim Dzemailit a meccs után
Max Rossi / Reuters

Hosszabbításra került sor, amelyben megint csak nem nőtt egyik csapat sem a másik fölé, bár inkább Svájcnak volt több lehetősége a góllövésre. A 96. percben Shaqiri balról emelt fölé, a hajrában pedig a csereként beállt Derdiyoknak volt két nagy helyzete. A 113. percben öt méterről fejelt, Fabianski azonban hárított. A 118. percben pedig egy bal oldali beadás után egy méterről Derdiyok nem találta el a labdát, ami megint Fabianskié lett.

Grzegorz Krychowiak tizenegyes gólja
Grzegorz Krychowiak tizenegyes gólja
Yves Herman / Reuters

Nem volt döntés 120 perc alatt sem, jöhetett a tizenegyespárbaj.

A lengyelektől senki nem hibázott (Lewandowski, Milik, Glik, Blaszczykowski és Krychowiak lőtt), míg a svájciaknál hiába célzott pontosan Lichtsteiner, Shaqiri, Schär és Rodríguez is, Granit Xhaka mellé lőtt, így Svájc kiesett, Lengyelország a 8 között van!

Ünnepel a lengyel csapat
Ünnepel a lengyel csapat
Kai Pfaffenbach / Reuters


LENGYELORSZÁG–SVÁJC 1-1 (1-0, 1-1, 1-1), tizenegyesekkel 5-4

Nyolcaddöntő, Saint-Etienne, 39 000 néző. Jv.: Clattenburg (angol).

Lengyelország: Fabianski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczik – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 101.), Grosicki (Peszko, 104.) – Milik, Lewandowski.

Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez – Shaqiri, Behrami (Fernandes, 77.), Dzemaili (Embolo, 58.), Xhaka, Mehmedi (Derdiyok, 70.) – Seferovic.

Haris Seferovic és Xherdan Shaqiri megtapsolják a közönséget
Haris Seferovic és Xherdan Shaqiri megtapsolják a közönséget
Kai Pfaffenbach / Reuters

Gól: Blaszczykowski (39.), Shaqiri (82.).

Percről percre tudósítás az Eb-ről



Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.