galéria megtekintése

Nem siklunk a havon a boltba, de lehet olimpiai bajnokunk 2018-ban

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 07. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Néhány napja megkezdődött az alpesi sízők Világ Kupa-sorozata, a magyar versenyzők azonban csak később kapcsolódnak be a szériába.

A szocsi ötkarikás játékokon hetedik Miklós Edit után ebben az évadban a férfiak mezőnyében is akad honfitárs résztvevő: az olimpiai 18. horvát Dalibor Samsal nemrégiben tette le az állampolgársági esküt. Sízőink tehát már akadnak, de vajon van-e sísportunk?

Miklós Edit: 2018-ban alpesi csúcs?
Miklós Edit: 2018-ban alpesi csúcs?
Michael Kappeler / DPA

– A minőségi fejlődés minden fronton egyértelmű, ám a számottevő mennyiségi előrelépésre még várni kell – összegzi a helyzetet Kaszó Klára, a magyar szövetség ügyvezető elnöke (nem mellékesen az európai sportági szervezet első embere). Majd hozzáteszi:

 

– Miklós Edit négy évvel ezelőtti hazánkba érkezése óta látványosan javulnak mind az ő, mind a többi magyar versenyző eredményei, igaz, a szakágainkban kevésbé jártasak számára nem olyan szembetűnő a fejlődés. Az elégedettségünket a sportkedvelők és olykor még a sportvezetők visszajelzései sem támasztják alá.

Az „alföldi” ország sísportja persze nem csak az élvonalból áll. Az elnök asszony úgy véli, a futás után a sízés az a szabadidőport, amelyet a legtöbb magyar űz. Hát a kerékpár? – érdeklődöm.

– A bringások sokan vannak – feleli –, de az övék közlekedési eszköz is, így a nyilvántartásaikban rendre megjelennek a Mari néni biciklivel ment a közértbe típusú rubrikák.

Ami az élsportot illeti: a legutóbbi szezonban valóban az Erdélyből áttelepült Miklósra fókuszált minden szempár. A huszonhat éves klasszis azok után, hogy a téli játékokon a hetedik helyet szerezte meg, egy héttel később Crans Montanában ötödik lett a VK-futamon, s ezzel minden idők legsikeresebb magyar alpesi sízőjévé avanzsált.

Most újabb „példaképgyanús” versenyzőt honosított a magyar szövetség. Dalibor Samsal maga kereste meg a budapesti vezérkart, tekintettel arra, hogy úgy érezte: Horvátországban kevés gondoskodást kap, minden figyelem Ivica Kostelicre irányul, pedig huszonnyolc évesen még ő is sütkérezne kicsit a fényben. A jelek szerint nálunk nem lesz árnyékban, bár megtudjuk: a magyar szövetség változatlanul a lesiklóspecialista Miklós menedzselését tekinti elsődlegesnek.

Az elnöknő szerint az utóbbi időben annak ellenére is sokat javultak a körülmények, hogy a sí nem került be a tizenhat kiemelten támogatott sportág közé. A sportirányítás úgynevezett felzárkóztatási keretéből emelt összegű juttatást kapnak a sízők, s ez a pénz – kiegészítve a támogatóktól befolyó forintokkal – elegendő arra, hogy a „krémet” utaztassák, versenyeztessék, az alpesi utánpótlást, valamint a többi olimpiai szakágat is mind jobb helyzetbe hozzák.

– Noha sok ötletünk, elképzelésünk van, a sportág egészének fejlődésével csak akkor kalkulálhatnánk, ha bekerülnénk a kiválasztott szakágak közé – magyarázza a sportvezető, aki elárulja azt is: megfelelő helyről ígéretet kaptak rá, hogy ez akár már jövőre megvalósulhat. Ha így lesz, akkor új helyzet teremtődik, bár hegyből és hóból úgy sem jut több a Kárpát-medencébe. Manapság azonban ez már nem akadály, hiszen Ausztria vagy Szlovákia a szomszédban van, csak a kasszához kell járulni itt is, ott is.

A lécen addig is maradnak az apró örömök: a Kaszó által „akadémiácskának” nevezett kezdeményezés; a most induló iskolai program; az, hogy a legutóbbi téli ifjúsági olimpián már akadt magyar síugró (pedig az északi ágazat mifelénk ma már kizárólag Kőszegen működik).

Ezzel együtt az elnöknő szerint az alpesiek viadalain már a közeli jövőben is szinte bármi megeshet. Pél dául a legkevésbé sem tartja kizártnak, hogy a következő havas-jeges olimpián, 2018-ban olyasmi történik a nők lesiklószámában, amitől leesik majd az állunk. Miklós Edit akár nyerhet is? – kérdezem bizonytalanul, mire az árulkodó válasz: – Akár.

Hogy a mostani évad mit hoz a VK-ban november 16-án rajtoló Samsal és a december 5-én startoló Miklós számára, az most még nem tudható. Ellenben az jó eséllyel megjósolható: az idény legnagyobb versenyein a férfiak mezőnyében az osztrák Marcel Hirscher, a nők között pedig a mindössze tizenkilenc éves amerikai Mikaela Shiffrin viszi majd el legtöbbször a pálmát. Ha a magyar színekben száguldozók néha-néha az ő közelükbe férkőznek, nagy baj már nem lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.