galéria megtekintése

Lasagna tizenkétezer euróért

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 07. számában
jelent meg.

Misur Tamás
Népszabadság

„Ha a Carpi és a Frosinone bekerül a Serie A-ba, akkor három év múlva bezárhatjuk a boltot. Az emberek azt sem tudják, mi az, hogy Frosinone...” Claudio Lotito, a Lazio nagy hatalmú elnöke egy (lehallgatott) januári telefonbeszélgetésben mondta el, mit gondol a másodosztály első két helyén álló csapat esetleges feljutásáról.

Aztán, amikor szembesítették a saját szavaival, megvédte magát: elmagyarázta, hogy ha az első osztályba a „hagyományos nagyok” (Internazionale, Juventus, Milan, Lazio, AS Roma, Fiorentina, Napoli) és a jelentősebb múltú „jó nevű csapatok” (a teljesség igénye nélkül: Udinese, Sampdoria, Genoa, Palermo, Atalanta, Cagliari, Torino, Parma, Verona) mellett túl sok „kicsi” szerepel, az olasz bajnokság televíziós értéke – és vele a kluboknak juttatható összeg – Itáliában és Európában is a töredékére csökken.

Carpi, boldogság
Carpi, boldogság

Márpedig a Serie A-ban már most is ott van a Chievo (Verona 4500 lakosú kerülete), az Empoli (48 000 lakos), a Sassuolo (41 000), és mivel mindhárom bentmaradásra áll – e pillanatban a Parma, a Cesena és a Cagliari foglalja el az utolsó három helyet –, könnyen előfordulhat, hogy a következő évadban már öt „szuper törpe” lesz a húszas mezőnyben: a Carpi (70 000) már feljutott, a Frosinone (46 000) a Serie B második helyén áll. Öt csapat, öt város(rész), mindössze 210 000 lakos, azaz potenciális szurkoló. Miközben például Nápolyban egymilliónyian, Genovában (Genoa, Samp doria) 600 ezren, Firenzében (Fiorentina) 380 ezren laknak.

 

Ezért rettegnek a nagyok a kicsiktől, akik azonban helyet követelnek maguknak a nap alatt, és azt állítják, hogy ők lehetnek a bajban lévő olasz labdarúgás megmentői.

A Carpinál például teljesen egyedülálló üzleti modell alapján dolgoznak: mindössze 4,5 millió euró a klub éves büdzséje, ebből 3 millióért labdarúgókat vásároltak, 1,5 millió pedig a működésre megy el. (Ugyanez az összeg a másodosztályú csapatok többségénél 15 millió euró fölött van.) A szakmai stáb tagjain kívül öt fizetett alkalmazott van (a Milannál 120), Fabrizio Castori szakvezető évi fizetése 35 ezer euró körül mozog, s ezen alighanem alaposan emelni kell majd, hogy a jövedelem elérje a legjobban kereső olaszországi trénerek díjazásának a tíz százalékát... Rafa Benitez (Napoli) 3,5 millió, Rudi Garcia (AS Roma) 2,8 millió, Massimiliano Allegri (Juventus) 2,4 millió eurót keres évente.

Ami a csapatot illeti, a Carpi alighanem világrekordot állított fel azzal, hogy hat év alatt került fel az ötödik ligából az elsőbe. A keretnek most is tagja a középpályás Lorenzo Pasciuti, aki 2009-ben csatlakozott az akkor ötödosztályú együtteshez (ebben az évadban 32 meccsnél jár), alapember a negyedosztály óta itt játszó Fabrizio Poli (30 mérkőzés) és Antonio di Gaudio (33) is.

Rajtuk kívül „sztárnak” mondható Gabriel, a Milantól kölcsön kapott brazil kapus (aki már hazája válogatottjában is bemutatkozott), és még egy „gazdasági bevándorló”, a nigériai Jerry Mbakogu, aki 15 gólnál jár a mostani kiírásban. Egy másik csatár, a jó nevű Kevin Lasagna 12 ezer euróért érkezett tavaly nyáron az ötödosztályú AC Estétől. (Összehasonlításképpen: a Transfermarkt.de portál szerint a friss magyar bajnok Videoton minden játékosa legalább hat számjegyű összeget ér euróban.)

A klub tulajdonosai amúgy nem szegény emberek, Stefano Bonacini „másodállásban” a Gaudi nevű ruhaipari cég társtulajdonosa, amelynek éves bevétele több mint 60 millió euró. Ami pedig az olasz szurkolók véleményét illeti, a Carpi feljutása után a Gazzetta.it kommentjei között lehetett olvasni egy Lazio-drukker véleményét is.

„Lotito elnökünknek üzenem: lehet, hogy a Carpi csak tíz pontot gyűjt a következő bajnokságban a Serie A-ban, de remélem, hogy abból hatot a Lazio ellen szerez...”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.