galéria megtekintése

Kosárnyi dollár

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 28. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Amikor a 11. kiemelt Dayton egyetlen ponttal, 60:59-re megverte az Ohio State-et (6.), mintegy 12 millió ember lett szegényebb egy álommal. A maradék hárommillió nem sokkal később csatlakozott hozzájuk.

A legutolsó három, aki még reménykedhetett a Warren Buffett által felajánlott egymilliárd dolláros fődíjban, e papírformát hozó meccsen csúszott el: a Memphis (8.) 71:66-ra győzte le a George Washingtont (9.), ám valamiért mind a hárman az utóbbit tették meg továbbjutónak.

Hiba volt.

Az amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokság rájátszásának 64-es tábláján csak huszonöt mérkőzésre volt szükség ahhoz, hogy a világ harmadik leggazdagabb embere, akinek a vagyonát nagyjából 64 milliárd dollárra teszik, elégedetten hátradőlhessen: a valószínűség-számítás mégiscsak tudomány, a sportfogadás meg nem az. A maradék negyvenkét meccs ilyenformán „tét nélkülinek” volt nyilvánítható. (Legalábbis bizonyos értelemben.)

 

A Buffett-tel összefogó Quicken Loans hitelintézet (tulajdonosa a Cleveland Cavaliers NBA-csapatát is birtokló Dan Gilbert) a húsz legtöbb találatot elérő fogadónak felkínált 100-100 ezer dollár vigaszdíjat.

Az „omahai jósnak” becézett Buffett pedig megígérte, hogy jövőre kedvezőbb nyerési lehetőséget teremtő verzióval áll elő.

A legnagyobb meglepetés a Mercer győzelme volt - Bob Donnan-USA TODAY Sports
A legnagyobb meglepetés a Mercer győzelme volt - Bob Donnan-USA TODAY Sports

Most ugyanis egy a kilenctrillióhoz volt az esélye a telitalálatnak. Ha valaki értett az egyetemi bajnokság erőviszonyaihoz, és például tisztában volt azzal, hogy a négy ágba rendezett mezőnyben a 16., tehát utolsó helyre rangsorolt még sosem győzte le az első kiemeltet, az egy a 128 milliárdhoz esélyre javíthatott. Összehasonlításként: az ötös lottón egy a 44 millióhoz a telitalálat valószínűsége.

A márciusi őrület, a March Madness évről évre az amerikai sportfogadás legjobb időszaka, a munkaadóknak pedig a legnagyobb bánata.

Erős „dohányos”
Erős „dohányos”
Rick Wilking / Reuters

A munkahelyeken ilyenkor mindenhol totót szerveznek; általában egydolláros alapon lehet megjósolni a tábla összes meccsének győztesét, és végül az söpri be a nyereményt, aki a legtöbb jó tippet írta be. Telitalálatra senki sem emlékszik a kieséses rájátszás 1939-es bevezetése óta.

A mánia azonban annyira úrrá lesz az amerikaiakon, hogy – egyes számítások szerint – három-négymilliárd dollárnyi munkaidőt fecsérelnek a hétvégi forduló mérkőzéseinek megvitatására. A tévéközvetítéseket többen nézik, mint az olimpiát vagy a labdarúgó-világbajnokságot, egyedül az amerikai futball bajnoki döntője, a Super Bowl nagyobb szám, de az egyetlen mérkőzés, ez meg öt egymást követő hétvége két-két játéknappal, megannyi drámával, utolsó másodpercben szerzett győztes kosárral, Michael Jordan formátumú sztárokkal, Mike Krzyzewskihez hasonló edzőlegendákkal, fanatikus, csapatuk után repülőgéppel és virágmintás kisbuszokkal bumlizó szurkolókkal, a végén pedig az obligát kukagyújtogatással és rendőrattakkal egybekötött győzelmi ünnepséggel.

Az idén – a már említett Dayton–Ohio mérkőzésen kívül – a Harvard (12.)–Cincinnati (5.) 61:57, a North Dakota State (12.)–Oklahoma (5.) 80:75, a Tennessee (11.)–University of Massachussetts (6.) 86:67 és a Mercer (14.)–Duke (3.) 78:71 volt totógyilkos, leginkább persze a legutóbbi, hiszen a Duke mestere az edzőként olimpiai bajnoksággal is büszkélkedő „Coach K”, azaz Krzyzewski.

Mellesleg Buffett a torna közben, március 20-án 24 óra leforgása alatt többmint egymilliárd dollárt keresett. Ennyivel ment fel a tőzsdén cége, a Berkshire Hathaway árfolyama (másnap ebből valamelyest megint visszaesett).

A nyolcvanhárom éves pénzember abban reménykedett, hogy az április 7-i döntőre még lesz legalább egy, a főnyereményre esélyes tippelő, akivel együtt mehet ki a meccsre, ő zsebében az egymilliárd dolláros csekkel, hogy azután egymás ellen szurkolhassanak. Talán jövőre, bár ahhoz tényleg javítani kéne az oddsot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.