galéria megtekintése

Királyi pár

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 21. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Tíz nappal az után, hogy a Barcelona labdarúgócsapata a Nou Campban rendezett bajnoki mérkőzésen 3-1-re legyőzte az Atletico Madrid együttesét, a két fél szerda este (22, tv: Digisport1) újra találkozik a katalán katlanban.

Minden meccs más; ez sem lesz ugyanolyan, mint az előző. Már csak azért sem, mert e spanyol Király Kupa-párosítás úgy jött létre, hogy az Atletico a nyolcaddöntőben simán kiejtette a Real Madridot (2-0, 2-2). A Bernabeu arénában tartott visszavágón Fernando Torres finoman emelt a bal felsőbe, majd még finomabban fektette el a pázsiton nyári bobozó módjára sikló Pepét...

Suarez, Neymar, Messi: mesteri hármas, azaz a „Barca” gólszerzői az Atletico elleni bajnokin
Suarez, Neymar, Messi: mesteri hármas, azaz a „Barca” gólszerzői az Atletico elleni bajnokin
Albert Gea / Reuters

Szóval az Atleticónak visszatért a talizmánja és az önbizalma, Luis Enrique, a Barcelona edzője pedig nem győzi hangoztatni, hogy az ellenfél „komplett csapat, amelyet kuparendszerben kiváltképp nehéz felülmúlni”. Ám a tréner jókedvűen készül a páros mérkőzésre, mert azt mondta a katalóniai rangadó előtt: „A kupadöntő köztudottan szép pillanata az évadnak.”

 

A negyeddöntő következik, ugyebár.

De a továbbjutónak már nem lesz hasonló tekintélyű vetélytársa a Copa del Rey mostani kiadásában. Diego Simeone, a madridi csapat szakvezetője is kulcsfontosságúnak tekinti a párbajt, és azt hangoztatja játékosainak: „Előbb nyernetek kell, és a győzelem után édes lesz elgondolkodnotok még azon is, mennyi fáradságba került a siker.” A tréner a jövőjéről sem az esélytelenek nyugalmával beszélt: „Akárhová vet majd a sors, benne leszek a huszonegyedik századi Atletico vitathatatlan fejlődésében.”

Ennek újabb bizonyítékát adhatja ma az együttes, amelynek résztulajdonosa lehet a világ negyven leggazdagabb embere között nyilvántartott, 25 milliárdos vagyont felmutató kínai Vang Csien-lin. Az Atletico így a pályán kívül is közelebb kerülhet a két spanyol – vagy inkább spanyol és katalán – óriáshoz, s a meccset illetően nem bánja, hogy a kupában a német Marc-André ter Stegen őrzi a Barcelona hálóját. Elvégre a chilei Claudio Bravo 19 mérkőzésen mindössze kilenc gólt kapott, s ezzel megközelítette Salvador Sadurni 1968/69-es, illetve Andoni Zubizarreta 1986/87-es – hat-, illetve hétgólos – produkcióját. De hát a „Barca” nem a védőjátékáról híres, már csak azért sem, mert Lionel Messi legutóbb La Corunában (0-4) harmincadszor ért el legalább három gólt a vörös-kékek mezében, s ezzel a közvetlen közelébe jutott Telmo Zarra sokáig utolérhetetlennek tetsző rekordjának (31 találkozó, melyen a hajdani bilbaói csatár minimum triplázott). Apropó, tripla: az idő tájt, amikor Zubizarreta alig kapott gólt, a Real Madrid elleni rangadón (1987. január 31-én) az angol Gary Lineker vágott be hármat a királyi gárdának (3-2).

Luis Enrique mindenesetre Messi mellett tette le a voksot. Leszögezte: „Nem kétséges, egy lépéssel mindig Cristiano Ronaldo előtt jár.” Johan Cruyff, a szintén barcelonai – és persze amszterdami – legenda nem e két játékost hasonlította össze, hanem azt mondta: „Cristiano Ronaldo Aranylabdája egyenesen abszurd. A német Toni Kroos sokkal inkább megérdemelte volna a díjat.”

Ne bizonytalanodjanak el: csak úgy tetszik, mintha Barcelona– Real Madrid találkozó következne.

Ma és a jövő héten a Barcelona–Atletico (Atletico–Barcelona) lesz műsoron.

Ez lesz még

A negyeddöntő további programja. Szerda: Malaga–Bilbao, Villarreal–Getafe. Csütörtök: Espanyol–Sevilla.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.