galéria megtekintése

Kamaszkorunk víg napjai

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 06. számában
jelent meg.


Tóth Ákos
Népszabadság

Van abban valami egészen megejtő, amikor az ember elgondolkodik azon, hogy csapatot kellene váltania. De hát a csapat az nem olyan, hogy az ember csak úgy ingként levesse magáról, megmarad az őnéki, még akkor is, ha egyre kevésbé tetszik, amit lát, ha megcsapja annak hangulata, hogy itt valami már nem stimmel, mintha valami megváltozott volna.

De hát Fradi-szurkolónak születni kell, fiam, mondta apám, a Tolna megyei nekem, az erzsébetvárosinak, jelentsen ez bármit is, és ha az ember fia Fradi-szurkolónak születik, akkor az marad, még ha annyira reménytelenül szerencsétlen is, hogy a vurstliban az apjának kinézett Fradi-zászló helyett az Újpestét lövi le, amellyel kiváltja egynémely Almássy téri fiú rosszalló tekintetét, mert az Almássy tériek valamiért mind-mind Fradi-szurkolónak születtek, és az Újpest-zászlóra ökölbe szorul a kezük.

Videoton, 1985
Videoton, 1985

Nincs menekvés. Vannak emberpróbáló idők, amikor megérezni a változás szelét, mert egyre kellemetlenebb már kimenni a meccsre, egyre többször hallani olyan mondatokat, amelyek lehet, hogy korábban is kimondattak, de valahogy akkor még nem nyerték el a valódi jelentésüket, csak kavarogtak a levegőben, de ekkorra már önálló életet élnek, és ez az élet inkább taszító, így a kezdeti kínos vigyort – megy a vonat, megy a vonat, hát persze, hogymegy – fölváltja az értetlenség és a csalódottság; ilyenkor aztán könnyen bele lehet szeretni egy másik csapatba. Kiváltképp, ha az a csapat végtelenül szerethető, és nem mellesleg, kitömi a fél világot.

 

Az utolsó kamaszszerelem így aztán a ’85-ös Videoton iránt támadt, volt benne kis tartózkodás, pír, izzadt tenyér, izgalom, hév, tűz, minden, ami kell. Annak a csapatnak még az edzőjéért is rajongani lehetett, azóta, hogy láttam Kovács Ferencet a kispadon dohányozni,minden edző öltönyös, és aki zakó nélkül megy a pályára, inkább ki se jöjjön,mert ez az ember ott ült a kispadon sármmal, még a cigaretta is elegánsan állt a kezében, mégis annyira jellegzetesen magyar volt, hogy már akkor úgy éreztem, meg kell a szívnek szakadni, mert a végén úgyis elbukik majd. Bukása lett a győzelem.

Ő volt a stratéga. Nem nagy hangú, nem lenéző, és nem beszélt azzal a visszafogott agresszivitással sem, ahogy egy másik nagy edző, Mezey György, aki akkoriban még szárnyalt a magyar válogatottal, mígnem egy évvel később össze nem csuklottak egy mexikói mérkőzésen, nem, Kovács egyszerű, tiszta, szép szavakkal elmondta, hogy mit akar látni a pályán, majd a meccs végén azt is, hogy mi valósult meg abból, amit látni akart – és akkoriban minden megvalósult.

Jöhetett a Dukla, a PSG – Szusics, Rocheteau, istenem! –, a belgrádi Partizán, a Manchester United (!), a Zseljeznicsar, mind-mind elvérzett a világ legintelligensebben összeállított csapatán, az okos Burcsáékon, Novathékon, Borsányiékon, Palkovicsékon, az elegáns Csongrádiékon és a Disztl testvéreken, Vadászon, Szabón, aki úgy vette el Szusicstól a labdát, mint anya a gyerekétől, hogy onnan begyalogoljon vele a párizsi kapuba, és a végtelenül pimasz Májeren, aki lazán bőrözte azt, aki csak felé jött.

Lehetett rajongani értük. És amikor a döntőbe jutásért játszott szarajevói mérkőzésen két perccel a vége előtt még a Zseljeznicsar állt továbbjutásra, ám valahonnan a semmiből előszökött Csuhay, hogy egyszercsak a Real Madrid elleni döntőbe juttassa a csapatot, apám, a fradista, felugrott örömében, és átöleltük egymást, és akkor megéreztem azt is, hogy mi a hazaszeretet.

Vannak született jó srácok, és az a Videoton egytől egyig ilyenekből állt. Miután a Sóstói stadionban az UEFA-kupa döntőjének első meccsén 3-0-ra kikapott a világ talán legjobb csapatától, a Realtól, a visszavágón, Spanyolhonban, a Bernabéu stadionban megmutatták, mi a magyar virtus, okulásképp az utánuk jövőknek, hogy miképp kell kis nemzetként is naggyá válni, hogyan képes valaki kiemelkedni úgy, hogy nem csak a szája jár: Disztl Péter kifogta Valdano tizenegyesét, s végül Májer Lajos rettenetes dugójával megverték a csodacsapatot.

Nem rajtuk múlott. Májer Lajos, szegény, már nem él, az a Videoton is oda, a magyar virtus meg ma már mást jelent, miként a hazaszeretet is. Ezért is kellenek olyan emberek, akik fölidézik nekünk, hogy van egy játék, amely valaha összekötött generációkat és kibékített kibékíthetetlennek hitt ellenfeleket, ezért is kellenek a nagy mesemondók, akik elmesélik nekünk, mert ők még emlékeznek rá, hogy valaha tényleg nagy volt ez a kis nemzet.

Dénes Tamás, Hegyi Iván és Lakat T. Károly a nagy mesemondók közül valók, akik könyvsorozatukkal fölnyitják a szemünket, régmúlt történeteket idéznek föl, és előcsalogatják emlékeinket is: olyanokat is, amikor majdnem hűtlenekké váltunk örökségünkhöz, az eleve elrendeltetetthez, ahhoz, hogy Fradi-szurkolónak születtünk. Aztán egyszer csak, bő tíz évvel később, jött egy másik öltönyös edző, aki halkan beszélt, szépen, Novák Dezső. Vele néhány játékos, Lisztes, Simon, Vincze, Nyilas és Hajdú. Olykor, kis időre, helyreáll a világ rendje.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.