galéria megtekintése

Mégis marad a kiemelt sportágak támogatása

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 01. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

A nemrégiben bejelentett 110 milliárd forintos költségvetési zárolás nem érinti majd az úgynevezett kiemelt sportágak támogatását – értesült több forrásból a Népszabadság.

Megnyugodhatnak a kajak-kenusok is
Megnyugodhatnak a kajak-kenusok is
Kovács Tamás / MTI

A múlt héten lapunk tette közzé a hírt, amely szerint mintegy 2,7 milliárd forinttal vágták meg az előirányzott összeget. Néhány szövetség drasztikus csökkenéssel kalkulálhatott: a kerékpárosoknak szánt összeg 78, a kajak-kenusoknak kínált 69 százalékkal csökkent volna. Megkerestük Katona Kálmánt, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnökét, aki megerősítette információinkat: „Délután hívtak a minisztériumból azzal, hogy mégsem a sportágakra szánt pénzt vonják el.”

Baráth Etele, a kajak-kenusok első embere érdeklődésünkre azt mondta: „Hivatalos értesítést nem kaptam, de informálisan arról tájékoztattak, hogy a kormány úgy döntött, mégsem nyúl a kiemelt sportágak finanszírozásához.”

 

Simicskó István sportért felelős államtitkár szintén megerősítette lapunknak az információt, azzal a kiegészítéssel, hogy a stadionfejlesztési program időbeni kiterjedése lehetővé teszi a források átcsoportosítását. Hozzáfűzte: „Azért ez jó hír, nem?”

Simicskónak (jobbra) jó híre is van a stadionok kapcsán
Simicskónak (jobbra) jó híre is van a stadionok kapcsán
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kabinet visszatáncolásának köszönhetően megannyi szövetségi elöljáró megkönnyebbülten sóhajthat fel, elvégre elvonás esetén tehetségkutató, fejlesztési, képzési, eszközbeszerzési, infrastrukturális projektek sorát kellett volna felfüggeszteni.

Felsóhajthatnak a sportági szövetségek elöljárói: a kormány eredeti szándékával ellentétben nem von el az előirányzott támogatásból, így nem kell leállítani az elindított tehetségkutató, fejlesztési, infrastrukturális, eszközbeszerzési programokat.

Az ijedelmet fokozta, hogy az érintett szervezeteknek szemernyi esélyük sincs egyéb forrásból pótolni a kieső állami forintokat. Az üzleti alapú szponzoráció tragikus mértékben csökkent, mióta az úgynevezett látványsportágak támogatói számára a kormány bevezette a társaságiadó-kedvezményt nyújtó programot.

A cégek azóta leginkább ezen a csatornán juttatnak pénzt a sportnak, csakhogy ez közvetett állami támogatás, azaz a társaságok büdzséjét extra kiadásként nem terheli. (Mi több, a vállalatoknak még pénzügyi haszonnal is jár, ha e célra költenek, és nem közvetlenül az államkasszába fizetnek.)

Az orosz Anatolij Pahtuszov egy miskolci szőkőkút mellett hűsíti magát
Az orosz Anatolij Pahtuszov egy miskolci szőkőkút mellett hűsíti magát
Vajda János / MTI

A tao-rendszer bevezetésének „nem szándékolt” következménye tovább rontotta a pénzügyileg egyébként is inkább csak vegetáló egyéni sportágak piaci esélyeit. Miként az is, hogy a több pénzhez jutó csapatsportágak klubjai mind jobb feltételeket kínálhattak a gyerekeknek és szüleiknek: csökkenthették a tagdíjakat, jobb eszközöket és infrastruktúrát garantálhattak.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a korábban a szektorba sokat fektető cégek többségét különadók is sújtják. A pluszkiadások miatt a piaci szereplők első körben a marketingbüdzséjüket vágták meg, azóta kevesebbet áldoznak reklámra, hirdetésekre, szponzorációra.

Ezek a tényezők sodorták az egyébként is alulfinanszírozott, a rendszerváltás óta sorvadó rendszert az összeomlás szélére, és más kiút nem mutatkozott,mint a kormányzati szerepvállalás. A kabinet nem késlekedett: a kiválasztott sportágakkal 2020-ig szóló támogatási szerződést kötött. A sportvezetők részletgazdag programokat dolgoztak ki, amelyek – a hivatalos kommunikáció szerint – hosszú távon eredményesebbé és fenntarthatóbbá tehetik a magyar sportot.

Ezek a projektek kerültek veszélybe akkor, amikor a kormány úgy döntött: a zárolást kiterjeszti a sportra is. Ám úgy tetszik, igaza lett annak a sportvezetőnek, aki azt mondta: bízik a döntés felülvizsgálatában, mert teljesen irracionális felfüggeszteni a nemrég elkezdett programokat, hiszen akkor kárba veszik az eddig elköltött pénz is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.