galéria megtekintése

Népszavazás a budapesti olimpiáról: huszonnégyre lapot

Népszavazást kezdeményezett a főváros olimpiai pályázatáról Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója. Célja az olimpiai törvény eltörlése.

„Inkább megnyugodnék, hogy demokráciában élek" – válaszolta lapunknak Erdélyi Katalin, miután arról kérdeztük, meglepné-e, ha a Nemzeti Választási Bizottság zöld utat adna olimpiarendezésről szóló országos népszavazási kezdeményezésének. Az NVB következetes gyakorlata ugyanis arra enged következetni, hogy fontos kérdésekben nem lehet referendumot tartani. Az Átlátszó újságírója arról kérdezné a polgárokat, egyetértenek-e azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Budapest 2024-es olimpiai pályázatáról szóló törvényt.

Az aktivista nem először próbálja elérni, hogy az emberek véleményt mondhassanak a több ezer milliárd forintos projektről. A múlt decemberben helyi népszavazást kezdeményezett, amelyet a Fővárosi Választási Bizottság befogadott, ám a Kúria januárban különös indoklással elkaszált. A bíróság szerint megtévesztő volt a kérdés, mert

„a választópolgár a népszavazás időpontjában a pályázat beadásáról már nem tud véleményt nyilvánítani, az ugyanis addigra már megtörtént".

 

Magyarán a Kúria – helyesen – megjósolta, hogy a főváros február közepéig elküldi a pályázati dokumentációt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, figyelmen kívül hagyta viszont, hogy egy már benyújtott pályázatot is vissza lehet vonni.

Borkai Zsolt, Fürjes Balázs és Tarlós István a 2024-es budapesti olimpia logójának bemutatásán
Borkai Zsolt, Fürjes Balázs és Tarlós István a 2024-es budapesti olimpia logójának bemutatásán
Szabó Miklós / Népszabadság

Az egyik új kérdés ezért nem is a pályázatra, hanem az annak előkészítését, a rendezést szabályozó törvényre céloz. Ez a törvény adja meg azokat a garanciákat, amelyek feltételei az olimpiarendezésnek – azok híján Budapest nem alkalmas a feladatra.

Erdélyi igyekezett biztosra menni: nem csupán országos, de helyi referendumot is indítványozott, az utóbbi ismét a pályázat visszavonását célozza. Ha – az előzményeket ismerve váratlanul – mindkét kezdeményezése zöld utat kapna, eldönthetné, hogy melyikhez kezdi el gyűjteni az aláírásokat. Az országos népszavazás kiírásához 200 ezer, a budapestihez 140 ezer szignó összegyűjtésére van szükség – egyik sem ígérkezik könnyűnek, ráadásul fővárosban mindössze egy hónap alatt kellene összeszedni az aláírásokat.

Olimpiai park Budapesten: ötkarikás hullahopp
Olimpiai park Budapesten: ötkarikás hullahopp
Népszabadság/archív

Erdélyi ennek ellenére bizakodó: „Megpróbálnánk összegyűjteni az aláírásokat, mert a lakosságnak joga van ahhoz, hogy döntsön egy több ezer milliárd forintos beruházásról. Az ország jelenlegi helyzetében sokkal fontosabb dolgokra kellene költeni a pénzt, nem pedig az olimpiára, amely a korrupció melegágya. Számos példát láttunk már arra, hogy az egekbe szöktek az eredetileg előirányzott költségek."

Palotajátékok

Földi Imre / Népszabadság

A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. által az Eiffel Palace-ban bérelt iroda tárgyalási és reprezentációs célokat szolgál, a cég nem költözik be az épületbe, megtartja a II. kerületi Ganz utcai székhelyét – derül ki abból a levélből, amelyet a budapesti pályázatért felelős cég küldött lapunk múlt heti cikkére válaszul. Mint megírtuk: a fele-fele részben a Magyar Olimpiai Bizottság és a Fővárosi Önkormányzat által tulajdonolt zrt. a város egyik legfényűzőbb irodaházában bérel egy 128 négyzetméteres helyiséget 17,2 millió forintért. Mindez azért érdekes, mert ezek szerint a parkolóval együtt 140 millió forintért bérelt budai cégközpont szerintük nem alkalmas erre a célra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.