galéria megtekintése

Nagyon takargatnák, mire szórják a közpénzt a budapesti olimpia miatt, de mi megtudtuk

Átláthatatlanul költi a pénzt a többi között luxusirodára is a 2024-es olimpiai pályázatot előkészítő cég. Most nyilvánosságra hozzuk a takargatni próbált szerződések adatait.

A város egyik legfényűzőbb irodaházában rendezkedik be a magyar olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt. A cég a Magyar Nemzeti Bank által 2014-ben megvásárolt Bajcsy Zsilinszky úti Eiffel Palace-ban bérel egy 128 négyzetméteres irodát 17,2 millió forintért – derül ki azokból az adatokból, amelyeket a zrt. több hónapos huzavona után végül a Népszabadság rendelkezésére bocsátott. A cég emellett csaknem 140 millió forintot fizet a Kafex Ingatlanberuházó és Hasznosító Kft.-nek egy II. kerületi iroda és a hozzá tartozó parkoló bérléséért.

Fürjes Balázsék megválogatják, kinek mit mutatnak meg terveikből és költéseikből
Fürjes Balázsék megválogatják, kinek mit mutatnak meg terveikből és költéseikből
Illyés Tibor / MTI – Napur Architect Kft.

A fele-fele részben a Magyar Olimpiai Bizottság és a fővárosi önkormányzat tulajdonolta részvénytársaság több mint százezer forintot kért lapunktól – törvényellenesen – szerződéseinek közérdekű adataiért, és csak azután adta ki azokat térítésmentesen, hogy az adatvédelmi hatósághoz fordultunk, amely határozatában előírta az információk közzétételét. Más kérdés, hogy az olimpiai cég ennek is csak részben tett eleget: lapunk adatigénylését teljesítette, szerződéses és más működési adatait viszont – a hatóság határozata ellenére – továbbra sem tünteti fel a honlapján. Ezért cikkünkben az összeset közöljük egy táblázatban.

 

A székhelyválasztás mindenesetre illeszkedik a zrt. eddigi közpénzköltési gyakorlatába. Összesítésünk szerint az év elején megalakult Budapest 2024 Zrt. 6 milliárd 579 millió forintot költött eddig. Ám szó sincs arról, hogy ennyibe került volna ezidáig a pályázat, hiszen ez az összeg nem tartalmazza például azt a 480 millió forintot, amelyet a PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi tanácsadó cég kapott a kormány által megrendelt olimpiai hatástanulmány megírásáért, majd újabb 240 milliót két hónapnyi munkáért, a pályázati kérdőív elkészítéséért, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság költéseit sem.

Az Eiffel Palace belülről. Nem csak a palota cifra
Az Eiffel Palace belülről. Nem csak a palota cifra
Földi Imre / Népszabadság

A zrt. szerződései között a legnagyobb tétel az az 5 milliárd 155 millió forint, amelyet az olimpiai hatástanulmányt készítő PwC, valamint a lausanne-i székhelyű Event Knowledge Services SA és M-Integrated Solution Ltd. (egy londoni kommunikációs ügynökség) kapott a pályázat benyújtásával összefüggő tanácsaiért. Erről lapunk írt már korábban, a napokban viszont az is kiderült, hogy a bő másfél évre szóló szerződést módosították, s a konzorcium megbízási díját további 607 millió forinttal megemelték. (Magát a tendert még a Fürjes Balázs vezette Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. írta ki, és nem érkezett rá más ajánlat, mint az említett konzorciumé. Fürjes azóta a budapesti pályázat elnöke.)

Az indoklás szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a nemzetközi sportszövetségek elvárásai ­miatt több tervezett versenyhelyszínt meg kellett változtatni, ezért szükséges a tanácsadók megbízási díját növelni.

Írtunk arról a 900 millió forintról is, amelyhez az FTC Zrt. vezérigazgatójának, Orosz Pálnak a cége, a Humán Telex Kft. jutott a Media Insight Médiaügynökség Kft.-vel közösen. A harmadik legnagyobb összeg, százmillió forint a Siegler Ügyvédi Iroda/Weil, Gotshal & Manges LLP-nek jutott cégjogi tanácsadásért és képviseletért. Ezt az ügyvédi irodát onnan is ismerhetjük, hogy magyarországi részlegének ügyvezető partnere David Dederick, annak az Yvonne Dedericknek a férje, aki a tulajdonosok egyikeként Andy Vajnának adta tovább TV2-t. Az ügyvédi iroda segítette a csatorna értékesítését, amikor a német tulajdonos eladta azt a menedzsmentnek. Siegler Konrád, az iroda vezető partnere pedig korábban Nyerges Zsoltot, Simicska Lajos üzlettársát, illetve az érdekeltségébe tartozó, az RTL Klub megvásárlásával próbálkozó céget képviselte.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A kisebb szerződések között is van figyelemre méltó: a kormányzati megbízásokban bővelkedő Nézőpont-csoporthoz tartozó Médianéző Kft. végez például sajtófigyelési és -elemzési feladatokat 7,6 millió forintért.

Különös az is, hogy a Lagardere Sportsszal arra kötöttek 6,6 millió forintról szóló megállapodást, hogy a cég elkészíti az üzleti tervet a Margit-szigeti teniszpályák hosszú távú hasznosításáról. Bár a szigeten valóban teniszcentrum épül, a budapesti olimpia hatástanulmányai eddig lágymányosi vagy csepeli teniszcentrummal számoltak. Azaz a már leszállított és kifizetett rendezési tervek – a PwC mellett Budapest várostervező közszolgáltatója, a BFVT Kft. készített ilyet – is változnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.