galéria megtekintése

Hosszú Katinka: Egyszerűen az én napom volt

1 komment

MTI

Három olimpiai arany-, egy ezüstérem és egy világcsúcs után sem pihen az úszó Hosszú Katinka, aki még Rióban belevág következő négyéves tervébe.

A 27 éves bajai sztár ugyanakkor először családjával szeretne tölteni rövid időt, a helyszínen ugyanis mindeddig csak egy-egy futamot követően volt néhány közös pillanatuk.

„Amikor nyert, egy puszi vagy egy ölelés erejéig tudtunk pár szót váltani egymással" - mondta az MTI újságírójának az exkluzív sajtóbeszélgetésen Bakos Barbara, az immáron háromszoros olimpiai bajnok édesanyja, aki lányával közösen az ötkarikás játékok nemzetközi támogatója, a P&G által indított „Köszi, Anyu!" elnevezésű kampány nagykövete. A kampány az anyák nélkülözhetetlen szerepére hívja fel a figyelmet, és arra helyezi a hangsúlyt, hogyan lehet a gyermeket sikeres életre nevelni.

„Csodálatos érzés volt, rendkívül büszke vagyok a lányomra, teljesen meg vagyok hatódva. Nagyon vártuk már, és szurkoltunk neki, hogy először legyen meg az érem, de hogy ez ilyen jól sikerült, mindent felülmúlt" - mondta könnyeivel küszködve a büszke szülő. „Imádom nézni otthon is a sportot, de hogy ezt itt a helyszínen közösen élhettük át, hogy abban a pillanatban részesei lehettünk ezeknek az élményeknek, az még fantasztikusabbá, csodálatosabbá teszi" - jegyezte meg Bakos Barbara, majd hozzátette, a családnak ugyan alkalmazkodnia kellett, de tisztában voltak vele, mi miért történik. „Tudtuk, hogy ő és férje, Shane keményen küzd, minden percük be osztva, tudatosan végzik a munkájukat, ezáltal óhatatlanul is a háttérbe szorultunk. Fájt legbelül, hogy a sok utazás miatt, ami része volt a speciális felkészülésnek, nem tudtunk beszélni, de így volt ez jó."

 

Hosszú 400 és 200 méter vegyesen és 100 méter háton győzött, valamint 200 méter háton második lett Rióban. „A legfontosabb dolog az volt, hogy férjhez mentem, úsztam két nagymedencés világcsúcsot, ami hatalmas dolog, ugyanakkor pénteken lett csak vége a versenyeimnek és igazán még mindig nem fogtam fel az egészet" - foglalta össze a londoni olimpiát követő négy év legfontosabb pontjait Hosszú, aki külön kiemelte családját. „Elképesztően jó érzés, hogy anyuék itt voltak, és hogy a nagypapám otthon a televízióban nézte, megélte, hiszen ő vitt le engem először az uszodába és azt mondta: +te nagyon jól siklasz a vízben, olimpiai bajnok leszel+, jó érzés lehet neki, hogy ez összejött..."

Hosszú a legutóbbi olimpián 400 méter vegyesen negyedik lett, 200 méter vegyesen pedig csak nyolcadik, ezt követően váltak el az útjai edzőjétől, Dave Salotól, és kezdett együtt dolgozni az azóta már a férjévé vált Shane Tusuppal. „Az elmúlt négy évben erre tettünk rá mindent. Az emberek, amikor azt mondják, őrültek vagyunk, valószínűleg igazuk van, mert ezért a célért akár a tűzön is keresztül mentünk volna. Hihetetlen, hogy minden így összejött." Hozzátette, hiába a három arany- és az egy ezüstérem, az olimpiával kapcsolatban továbbra is vegyesek az érzelmei: „Nem csalódottságról van szó, hanem egyszerűen csak arról, hogy mennyi mindent tanultam az eddigi négy olimpiámon. Az életemet gyakorlatilag négyéves, olimpiai szakaszokra lehet bontani, hiszen a pekingi játékok után mentem ki az Egyesült Államokba, majd London után tértem vissza."

Hosszú egyik nagy álma vált azzal valóra, hogy 400 méter vegyesen most Rióban megdöntötte a kínai Je Si-ven 4:28.43 perces rekordját, ráadásul nem is kicsivel, hiszen a brazil metropoliszban 4:26.36 perces idővel csapott célba. „4:26-os idő volt megbeszélve... Nagyon felkészültünk erre a 400 vegyesre, hiszen nem akartam úgy járni, mint Londonban, ahol a negyedik hely után szinte dobtam az olimpiát, onnantól kezdve nem akartam ott lenni. 4:27-es időről nem is beszéltünk, tudtam, hogy bennem van ez az eredmény" - mondta Hosszú. „Már Kazanyban is így éreztem, de ott úgy jöttek össze a dolgok, hogy a zárónapon csak 4:30 volt bennem. A mostani szezonban 4:29-eket úsztam, a 4:30-asokat pedig gyakorlatilag bármikor kiráztam magamból, ezért tudtuk, hogy a mostani jó idő lesz." Hozzátette, ehhez ugyanakkor minden apróságnak össze kellett jönnie: „Ilyen például az is, hogy az uszodában meleg volt, én pedig akkor vagyok a legjobb, ha már a rajtkövön állva izzadok, ez is bejött, egyszerűen az én napom volt."

A háromszoros olimpiai bajnok további nagy terveket sző, hiszen a következő célja a 200 méter hát 2:04.06 perces világcsúcsának megdöntése. A rekordot az amerikai Missy Franklin állította fel 2012. augusztus 3-án a londoni olimpián. Ez a szám volt Hosszú záróversenye a riói játékokon, végül az amerikai Maya Dirado - akivel korábban az egyetemen együtt készültek és versenyeztek - hatalmas hajrával egy jobb benyúlásnak köszönhetően hat századdal megelőzte őt, ezért csak ezüstérmes lett.

„Valóban elfáradtam a végére, nagyon sokszor úsztam, ez pedig érzelmileg is rengeteget vett ki belőlem. Dirado előtt pedig le a kalappal, ő egészen más érzelmekkel állt hozzá, mivel nem volt még egyéni aranya, ráadásul élete utolsó úszására állt fel. Ugyanakkor tudom, hogy jobb idő van bennem, de azért a 2:04 alatti időért még rengeteget kell dolgozni" - jegyezte meg.

Hosszú arra a kérdésre, miszerint a mostani sikerek után engedélyez-e magának némi pihenőt, azt felelte: „Hétfő reggel hatkor kezdünk, edzés..." - mondta, majd egy korábbi nyilatkozatára utalva, miszerint egynél több szabadnapot nem vett ki az elmúlt négy évben, hozzátette, valószínűleg így lesz ez a következő négy esztendőben is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.