galéria megtekintése

Harcosok, lovagok

0 komment


Révész Sándor

Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers nagydöntő lesz az észak-amerikai profi bajnokságban.

Nincs rá esély, hogy az idén az NBA-ben az igazság győzzön vagy veszítsen. Négy csapat nyerhette volna meg az amerikai kosárlabda-bajnokságot 2016-ban úgy, hogy azt érezze az ember: az győzött, aki nagyon megérdemelte. De négyből kettőt már elsirathatunk, a harmadikat majd a magyar idő szerint péntekre virradóra kezdődő nagydöntő után.

Stephen Curry ünnepe
Stephen Curry ünnepe
Kelley L Cox-USA TODAY Sports / Reuters

Gregg Popovich, a mágusok mágusa két csodálatos évtized és öt bajnokság után is tud újat mondani a világnak. Miután ennek a két évtizednek a javát meghatározó Duncan, Ginobili, Parker trió ideje lejárt, hiszen hárman együtt már 115 évesek, a mester úgy alapozta meg – Kawhi Leonardra és LaMarcus Aldridge-ra építve – a Spurs új korszakát, hogy a hármas legszebb éveiben, például a két évvel ezelőtti bajnoki évadban sem nyert az alapszakaszban annyi meccset a csapat – tízből nyolcat –, mint most.

 

Ezt a Spurst verte ki 4:2-vel a rájátszás második körében az Oklahoma City Thunders. Az OKC hamvas csodacsapattal emelkedett föl elődje, a Seattle Supersonics romjaiból az évtizedfordulón. Az nem lehet, hogy egy új korszak új csapata NBA-gyűrű nélkül maradjon. A zseniális, de tapasztalatlan Durant, Westbrook, Harden trió 2012-ben a nagydöntőben alulmaradt a szintén lenyűgöző, de sokkal rutinosabb miami James, Bosh, Wade hármassal szemben. Aztán minden elromlott, Hardent elengedték, a két másikat sérülések, lélektani problémák sora sújtotta, és a bajok tetőfokán, tavaly még a rájátszásba sem jutott be az együttes. Ekkor hívták a csapathoz Bill Donovant, az egyetemi bajnokság sikerkovácsát, aki mindent és mindenkit szépen helyre rakott, kibontakoztatta a játékosokban meglévő képességeket, és majdnem sikerült neki a lehetetlen.

Nagyágyúk a tavalyi döntőben: Curry (a labdával) és James
Nagyágyúk a tavalyi döntőben: Curry (a labdával) és James
Kyle Terada / Reuters/USA Today Sports

A Nyugati főcsoport döntőjében 3:1-re vezetett a gárda a címvédő – és 73 győzelemmel, 9 vereséggel az NBA történetének legjobb alapszakaszát produkáló – Golden State War­riors ellen. Az OKC hatalmas fölénnyel (133:105, 118:94) megnyert két otthoni meccse – egy 41 és egy 45 pontos negyeddel – az NBA-történet legszebb mérkőzései közé tartozik. Aztán az Oklahoma három szoros meccsen kikapott... A döntő mérkőzés négy negyedéből is megnyert hármat, de egyben leblokkolt, mindössze 12 pontot dobott, ezen múlt. A lelki görcs, a nagy lehetőségbe beleremegő kéz... Ha a hét találkozó eredményét összeadják, az OKC győz 750:743-ra. De nem adják össze.

Clevelandet olyan átok sújtja, mint a futballban a Benficát. A város csapatai a nagy bajnokságokból 1964 óta nem nyertek egyet sem. LeBron ­James itt lett félisten. Egyszer be is vitte a Cavalierst a nagydöntőbe, de ott a Spursnek az egyszemélyes Cavs nem volt ellenfél. James elment nyerni Miamiba, aztán a két gyűrűjével úgy ment vissza, hogy ütőképes csapatot vásároltatott maga köré. Be is került tavaly a nagydöntőbe, ám mire bejutott, kidőltek mellőle a legfontosabb játszótársak, Kevin Love és Kyrie Irwing. A megviselt James hősiesen harcolt Curryék ellen, de nem volt esély. Most viszont nagyon jó állapotban van a csapat, Keleten nincs ellenfele, a rájátszásban 14 meccsből 12-t megnyert.

A címvédő GSW pedig az NBA-história legjobb alakulatainak egyike, Step Curry pedig a valaha volt legjobb játékosok közé tartozik. Jameséknek ellenük kellene megtörniük a fél évszázados átkot. Meglátjuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.